(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

December is voor velen de mooiste maand van het jaar. Dat is het ook voor buitenkwekers zoals Peeeeer, want tegen december is de buitenwiet niet alleen binnen maar ook gedroogd, geknipt en gecured. En dan rest alleen nog het genieten van heerlijke, buiten gekweekte wiet!

Bij het oogsten, om daar maar mee te beginnen, verwijder ik persoonlijk alleen het grove blad. Tijdens het drogen laat ik het kleine blad zitten; hierdoor droogt de wiet wat langzamer, wat voor een vollere smaak zorgt. Na ongeveer een week tot 10 dagen drogen zijn de eerste takken droog genoeg voor verdere verwerking. Dan knip ik de toppen schoon, en ontdoe ik ze van de kleine suikerblaadjes. Dit is misschien wat lastiger knippen dan verse toppen, maar oefening baart kunst.

Curen

Eenmaal geknipt laat ik de wiet curen, oftewel rijpen. Let op dat je je wiet hiervoor niet te droog laat worden! Om ze goed te laten rijpen, doe ik de toppen in glazen weckpotten, die ik vervolgens in het donker wegzet. Om de dag open ik de potten een uurtje zodat een eventueel teveel aan vocht kan ontsnappen. Burpen, of luchten wordt dit ook wel genoemd.

Na ongeveer twee tot drie weken zul je al merken dat de smaak en de geur voller en beter wordt. Om je wiet niet te droog te laten worden tijdens het curen, en om het langere tijd te bewaren, kun je humidity packs in de pot bij de wiet doen. Deze zakjes zorgen voor een optimale luchtvochtigheid van 62% in de pot, zodat de kwaliteit van je kostbare rookwaar maandenlang optimaal blijft.

Van knipafval tot wietolie

Het knipafval dat overblijft dat verwerk ik ook, want hier kun je nog genoeg werkzame stoffen uithalen, en verwerken tot wietboter of -olie. Ik maak zelf altijd olie van het restmateriaal door het knipsel om te beginnen goed klein te maken en een dag in de vriezer te stoppen. Vervolgens giet ik over het bevroren knipafval 99,9% alcohol. Dit geheel laat ik ongeveer een half uur tot een uur staan, terwijl ik het en af en toe door elkaar roer.

Vervolgens gaat het geheel door drie verschillende zeven: een grove, een hele fijne en vervolgens door een doek, zodat er geen plantmateriaal achterblijft. Na het zeven blijft er een donkergroen tot bruine vloeistof over die ik in een rijstkoker doe en verwarm, zodat de alcohol verdampt. Als alle alcohol verdampt is hou je een puur concentraat over. Deze kleverige substantie bevat nu alle werkzame stoffen uit het knipafval. Je zou het zo kunnen gebruiken om te dabben, of je kunt het met olijfolie verdunnen zodat je het als druppels kunt innemen.

Een tevreden Peeeeer

Ondanks de tegenslagen en de toprot, ben ik toch een tevreden Peeeeer dankzij m’n opbrengst. Waar de indica’s ongeveer 150 tot 200 gram gedroogd per plant hebben opgeleverd, hebben mijn sativa’s (Forest Dream, Frisian Dew en OG Kush) gemiddeld 80 tot 130 gram per plant geproduceerd. Voorlopig heb ik genoeg lekkers in huis!

Het enige dat ik graag anders had gezien was de bevruchting van CNNBS Indica Mohammed. Waar de bevruchting van een vorige plant ruim 250 gefeminiseerde zaden opleverde, kwam er van Mohammed slechts één goed en bruikbaar zaadje! Waar dit precies aan heeft gelegen is me nog niet geheel duidelijk. Misschien iets te vroeg bestoven, of misschien had het stuifmeel zijn kracht verloren, ondanks dat deze in de vriezer bewaard lag.

Ach ja, één zaadje is beter dan géén zaadje. Deze zal aankomende zomer zeker gezaaid worden. Wat daar uitkomt zal ik jullie ook niet onthouden, maar het duurt natuurlijk nog wel even. Tot die tijd wens ik iedereen heel veel rookplezier, en tot de zomer van 2020!

Peeeeer

(advertentie)