- Je eigen wietsoorten en kruisingen maken
- Wat de pH-waarde of zuurtegraad met voedingswater doet
- Lieve Muna, wat doe ik verkeerd met deze zaailing?
- Jawel, hier zijn ze weer: de mooiste CNNBS ‘oogstepunten’ van 2024!
- Kijk, dit oogstten ze in het buitenwietland dit jaar
- Bubba Diesel wordt witter en witter …maar niet veel dikker…
Dit is het verschil tussen hennep en wiet
De termen hennep en wiet worden in de media nogal eens door elkaar gehaald. Zo worden wietkwekers in de regel henneptelers genoemd en gaat hennep soms voor wiet door. Hoewel de twee plantensoorten een gezamenlijke voorouder delen, zij het toch twee verschillende gewassen. Dit is het verschil tussen hennep en wiet.
Hennep en wiet zijn verschillende gewassen maar stammen wel af van dezelfde plant, namelijk Cannabis Sativa L. De letter L. staat voor Linnaeus, de achternaam van degene die de plantensoort voor het eerst benoemde. Linnaeus veronderstelde dat het maar één soort was, en maakte geen onderscheid tussen hennep, sativa, indica of ruderalis.
Het verschil tussen wiet en hennep zit hem vooral in de toepassing
Het gebruik van hennep en wiet
Het verschil tussen wiet en hennep zit hem eigenlijk vooral in de toepassing. De naam hennep geeft gewoonlijk aan dat het om lange dunne planten gaat die voornamelijk vanwege hun lange en sterke vezels worden gekweekt. De vezels worden gebruikt voor textiel, papier, verzorgingsproducten, in de bouw en voor plastics terwijl de zaden een goede en gezonde bron van voedsel zijn. Cannabis, wiet en marihuana zijn allemaal hetzelfde en worden voornamelijk vanwege de psychoactieve bloemen van de vrouwelijke exemplaren gekweekt.
Industriële hennep bevat slechts 0,3 tot maximaal 1,5 procent THC (Tetra Hydro Cannabinol), de belangrijkste psychoactieve stof uit cannabis. Wiet bevat daarentegen tussen de 5 en 28 procent THC, wat dan ook de belangrijkste reden is om het te kweken.
Geweldige gewassen
De vezels uit de hennepplanten zijn de langste, sterkste en meest duurzame vezels ter wereld. De teelt van het gewas hennep behoeft geen chemische middelen, pesticiden of herbiciden, en kan de grond waarop het groeit schoon en vruchtbaar maken voor toekomstige gewassen. Hennep is daardoor een geweldig gewas voor onze planeet!
Ook wiet is een geweldig gewas, maar dan meer voor planeetbewoners. Er zijn naar bijvoorbeeld wel 2000 verschillende wietsoorten die allemaal medicinale en/of recreatieve eigenschappen hebben. Niet alle wietsoorten hebben echter hetzelfde effect. Dit komt door verschillende hoeveelheden aan THC en andere werkzame stoffen (cannabinoïden).
Sommige wietsoorten zoals Charlotte’s Web en Dinamed, zijn puur vanwege hun medicinale eigenschappen veredeld. Deze wietsoorten bevatten veel CBD (Cannabidiol) maar zo weinig THC dat je er niet stoned of high van kunt worden. Dit soort wiet is ideaal voor kinderen en volwassenen die niet stoned of high mogen of willen worden, maar wel baat hebben bij de medicinale eigenschappen ervan .
Psychoactieve wietsoorten zijn altijd cannabis indica, cannabis sativa, cannabis ruderalis, of kruisingen tussen die wietsoorten
Multifunctionele hennep
Hennep is een ontzettend veelzijdige plant. Hennep produceert namelijk wel vier keer zoveel vezels per oppervlakte aan landbouwgrond als bomen. Henneppapier dat vrij is van houtvezels kan wel zeven keer gerecycled worden, terwijl gewoon papier al na drie keer niet meer te recyclen valt. De zaden van de hennepplant zijn eetbaar. Olie uit deze zaden bevatten veel gezonde eiwitten, aminozuren en vitaminen. Hennep is ook een ideale bron van biomassa voor de productie van biobrandstof, vanwege de supersnelle groei van het gewas. Hennep-ethanol verbrandt daarnaast bijzonder schoon.
Indica, sativa en ruderalis
Psychoactieve wietsoorten zijn altijd Cannabis Indica, Cannabis Sativa, Cannabis Ruderalis, of kruisingen tussen die wietsoorten. Cannabis indica is een compacte struikachtige wietsoort die over het algemeen een stoned en loom effect geeft. Sativa’s worden langer, de bloemen hebben vaak heerlijke exotische smaken en geven over het algemeen een wat actieve high.
De mensheid leeft al minstens 10.000 jaar in symbiose met zowel hennep als wiet
Cannabis ruderalis is een ondersoort die niet veel THC bevat maar toch vaak gebruikt wordt om mee te kruisen. Dit vanwege de bijzondere eigenschap dat ervoor zorgt deze planten een vaste levenscyclus hebben, en dus onafhankelijk van het seizoen zullen bloeien. Dit is handig omdat wietplanten met deze eigenschap dan al midden in de zomer (en dus eerder en zonder last te hebben van vochtig herfstweer) klaar zijn voor de oogst.
Eerste landbouwgewas
De mensheid leeft al minstens 10.000 jaar in symbiose met zowel hennep als wiet. Hennep was ons eerste landbouwgewas en bleef het meest geteelde gewas tot aan het einde van de 19e eeuw. Het grootste deel van de niet-westerse wereld is nooit met de teelt van hennep gestopt en ook in de westerse wereld maakt hennep een grote comeback. In Nederland en België kweken steeds meer boeren hennep als bron van veevoer en om de grond weer klaar te maken voor andere gewassen.