(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén van de personen die er bewust voor gezorgd heeft dat wiet in Nederland tegenwoordig gelijk wordt gesteld aan begrippen als ‘criminaliteit, ondermijning, geweld, brandgevaar, liquidaties’ e.d. is politiechef Max Daniel. Vanaf 2007 is hij bezig om cannabis te demoniseren en helaas niet zonder succes. Gelukkig gaat het voormalig voormalig hoofd van de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt nu met pensioen. Maar niet zonder zich nog één keer over wiet uit te laten, uiteraard op de hem kenmerkende wijze. 

‘Volksmenner’

Voor we enige sappige quotes geven uit het afscheidsinterview met politiechef Max Daniel (1956), kijken we eerst nog even naar een fragment uit een column van VOC-voorzitter Derrick Bergman. Die besprak in januari 2017 het boek ‘De Achterkant van Nederland – Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken‘ waarin Daniel ook werd geciteerd. We hebben er een screenshotje van getrokken:

Alternatieve feiten

Zo iemand is die Daniel dus, die tegenwoordig ‘Hoofd Operatiën at Nationale Politie‘ op zijn LinkedIn-profiel heeft staan. De bekendste leugen waarmee Daniel zich onsterfelijk (belachelijk) heeft gemaakt in verband met cannabis, is echter die van de ‘export van Nederwiet’. Zonder enig bewijs, cijfers of feiten riep Daniel tegen iedereen die het maar wilde horen (lees; de mainstream media in ons land) dat minstens tachtig procent van alle wiet die hier wordt gekweekt bestemd is voor de export naar het buitenland.

Om hoeveel het dan exact gaat weet niemand – het is illegaal immers – maar Daniel weet in 2015 zeker dat het om meer dan 500.000 kilo per jaar gaat en om ten minste 2 miljard euro. Nou is het op zich niet erg als iemand als een kip zonder kop kletst over onze plant, maar erger is dat de propaganda van Max Daniel steevast als ‘feiten’ worden opgelepeld in de media als het weer eens over coffeeshops, cannabis, telers en blowers gaat. Tot op de dag van vandaag hebben zijn alternatieve feiten daarom – via de media – invloed op de publieke opinie ten aanzien van cannabis. En op het actuele (politie)beleid helaas…

Glansrijke bullshit

Goed, over de gepensioneerden niets dan goeds, zeggen ze wel eens. Daarom als laatste eerbetoon aan de zelfbenoemde anti-wiet paus van de politie in Nederland nog wat aardige fragmentjes uit zijn afscheidsinterview met diezelfde pers die hem altijd zo welwillend volgde met de onwelriekende war on drugs propaganda.

Dagblad De Gelderlander legt Max Daniel wat eigen citaten voor uit zijn ‘glansrijke carrière’ zoals de krant het noemt en daar mag ie dan nog een keertje commentaar op leveren.

Op welke manier Daniel jaren later ‘wel gelijk’ heeft gekregen wordt door hem in het interview niet duidelijk gemaakt. Waarschijnlijk omdat hij helemaal geen gelijk heeft gekregen, zoals het met fantasieën of ‘alternatieve feiten’ – een begrip dat dankzij president Donald Trump in zwang is geraakt – wel vaker gebeurt. 


Toedeledokie Max Daniel

Ach ja, Tante Bep. Die is altijd goed voor wat vals sentiment. Zou het nu echt nooit bij Max Daniel opkomen dat het puur en alleen aan het verbod op ‘hennep’ ligt dat criminelen er brood in zien? En weet hij dan echt niet dat veruit de meeste cannabismensen vredelievende burgers zijn die gewoon het recht willen hebben om hun eigen wietplantjes voor eigen consumptie te kweken en helemaal niet in de buurt komen van geweld en liquidaties? Nee, als er niks in een hoofd zit kan er ook niks (fatsoenlijks) uitkomen…

Desalniettemin wensen wij Daniel een mooi afscheidsfeest toe bij de politie – waarschijnlijk een receptie met veel alcoholische drank, want legale drugs zorgen gelukkig nooit voor problemen in Nederland – en zeggen we uit de grond van ons hart: bye-bye Max!

[openingsbeeld: studiostoks/Shutterstock, foto Max Daniel: LinkedIn]
(advertentie)