(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)
wiet supermarkt Amerikaanse convenience stores willen ook wiet verkopen

Stel je eens voor dat je bij iedere lokale supermarkt naar binnen kunt lopen voor je dagelijkse dagelijkse portie wiet. In Nederland en België kunnen we dat voorlopig wel vergeten maar als het aan de overkoepelende organisatie van gemakswinkels (NACS) van Amerika ligt, gaan zij ook wiet verkopen als dat straks ook op landelijk niveau legaal is. 

In de lage landen bestaan ze niet maar Amerika staat er vol mee: Convenience Stores. Deze kleine supermarkten richten zich met hun ruime openingstijden op gemakzuchtige consumenten die daarvoor graag wat meer betalen. Naast food en non-food artikelen verkopen ze ook drank en sigaretten. En als het aan de National Association of Convenience Stores (NACS) ligt, komt daar ook cannabis bij.

wiet supermarkt

Convenience Stores zijn kleine lokale Amerikaanse supermarkten met ruime openingstijden. Foto: Sorbis, Shutterstock

Machtige lobby

Op zich is het wel begrijpelijk dat de gemakswinkels ook een punt van de Amerikaanse wiettaart willen. Als cannabis legaal is dan is het legaal. En waarom zouden deze supermarkten geen legale producten mogen verkopen?

De NCAS is de landelijke overkoepelende organisatie van gemakswinkels in Amerika, en heeft een machtige lobbygroep. De organisatie is er niet op uit om wetten te veranderen of cannabis te legaliseren. Maar vindt wel dat als cannabis op federaal niveau legaal wordt, dat gemakswinkels dan ook recht hebben om het te verkopen. Toevallig genoeg werd deze week ook bekend dat er in het Amerikaanse congres gepraat gaat worden over precies dat: landelijke legalisatie van wiet.

Gewoon product voor volwassenen

Jeff Lenard is vice president van Strategic Industry Initiatives bij het NACS. Aan Real Money legde hij het idee achter het standpunt van de organisatie uit. “Het idee is dat je een eerlijke concurrentie wil voor de verkoop van legale producten. Als iets legaal is, dan moeten degenen die dat willen, het ook legaal kunnen verkopen.”

Als cannabis met andere woorden net als tabak wordt geclassificeerd, dan vindt de NACS dat gemakswinkels het ook zouden moeten kunnen verkopen. Lenard voegde daaraan toe dat gemakswinkels al jarenlang ervaring hebben met het controleren van identificatiebewijzen voor de verkoop van alcohol en tabak. “Dit is gewoon een vergelijkbaar product voor volwassenen.”

wiet supermarkt

Het argument van NACS: als wiet legaal is, dan is het gewoon een product voor volwassenen. Net als bier en sigaretten. Foto: Room 76, Shutterstock

Gerucht: nog dit jaar einde wietverbod

De plotselinge aankondiging van het NACS is niet toevallig maar komt na geruchten dat cannabis nog in 2019 in heel Amerika zou worden gelegaliseerd. Als dat gebeurt dan zal de federale Amerikaanse overheid de regulering van cannabis waarschijnlijk uit handen nemen van de individuele staten. En in dát geval hebben de gemakswinkels een goed punt als ze stellen dat ze cannabis mogen verkopen, zoals ze nu ook al alcohol en sigaretten verkopen.

Mocht cannabis inderdaad landelijk legaal worden in Amerika, dan is dat natuurlijk een goede sprong voorwaarts. Of het ook goed is voor de bestaande cannabisindustrie valt echter te bezien. Een herziening van de wetten zoals de NACS het voor ogen heeft, zou de doodsteek zijn voor de dispensaries die cannabis de afgelopen jaren hebben verkocht. Verkoop in supermarkten zou tevens betekenen dat er geen advies meer gegeven wordt over de consumptie van cannabis. Althans, geen deskundig advies.

[Openingsfoto: ElRoi, Shutterstock]
(advertenties)