(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In sommige delen van de VS zetten ze de klok graag een jaar of honderd terug. Bijvoorbeeld door abortus te verbieden. Of door een zwangere vrouw maandenlang in de gevangenis stoppen, omdat ze het waagt om een joint te roken op de dag dat ze ontdekt dat ze zwanger is. En dat verzinnen we dus niet; in de staat Alabama overkwam het de 23-jarige Ashley Banks onlangs!

Foetus beschermen betekent moeder opsluiten in Alabama

Pregnant women held for months in one Alabama jail to protect fetuses from drugs‘, kopt de website AL.com afgelopen weekend. En het is geen 1865 of zo maar het jaar 2022 waarin we leven, dus what the fuck is hier gaande?

De zaak draait om de 23-jarige Ashley Banks, die in de zuidelijke staat Alabama werd gearresteerd voor het bezit van cannabis en een pistool (zonder vergunning om dat te dragen). Omdat ze toegaf dat ze wiet had gerookt op dezelfde dag als dat ze had ontdekt dat ze zwanger was, mocht ze niet meer vertrekken uit de politiecel.

Het recht op een borgsom ging voor haar niet op, omdat de politie en de rechtbank een staatswet er bij haalden die stelt dat zwangere vrouwen die gearresteerd worden wegens drugsgebruik geen borg mogen krijgen. Dit zogenaamd om de foetus te beschermen…

Verplicht afkicken en forse boete

En dus blijft Ashley Banks liefst drie maanden (!) lang opgesloten in het Etowah County Detention Center. Allemaal vanwege het roken van één joint en het feit dat ze dat deed terwijl ze wist dat ze zwanger was.

Volgens haar advocaten is het ook niet het enige geval in Alabama. Volgens hen zijn er meerdere vrouwen en nieuwbakken moeders weken en soms maanden vastgehouden in de gevangenis, nadat ze ervan werden beschuldigd dat ze hun foetus hadden blootgesteld aan drugs.

En wanneer deze mama’s dan uiteindelijk op borg vrijkomen, is dat onder speciale voorwaarden: verplicht afkicken plus een geldboete van 10.000 dollar.

Hulp van deskundige helpt niet

Dr. Carolyn Sufrin, gynaecoloog en deskundige op het gebied van gevangenschap en zwangerschap aan Johns Hopkins University School of Medicine, schreef een verklaring waarin ze de rechtbank vroeg om Ashley Banks vrij te laten. We citeren:

“The stress and conditions in jail and prisons, including lack of consistent access to standard prenatal care and mental health care, poor diets, poor sanitation, infestations with bugs and vermin, poor ventilation, tension, noise, lack of privacy, lack of family and community contact, can be detrimental to physical and mental health which can result in poor pregnancy outcomes for both the mother and the baby.” 

Niks ‘Sweet Home Alabama’, wegwezen daar zo snel als je kan!

Alabama is totaal van het padje af

Het mocht niet baten. Wat deze schrijnende vrouwonvriendelijke zaak nog schrijnender maakt, is het feit dat Ashley een risicovolle zwangerschap heeft. Zo belandt ze op een gegeven moment in het ziekenhuis, waar ze wordt gediagnosticeerd met subchorionisch hematoom. Dat is een bloeduitstorting tussen baarmoeder en vruchtvlees die kan leiden tot een miskraam of een vroeggeboorte.

Na haar ziekenhuisbezoek moest Ashley gewoon terug naar de bak, waar ze nog vijf weken last blijft houden van bloedingen. Ook valt ze geregeld flauw, lijdt ze honger en moet ze op de grond slapen.

Om het allemaal nog krankzinniger te maken wordt ze tot twee keer toe geweigerd voor de gratis afkickprogramma’s van de staat Alabama. En omdat ze de verplichte behandeling niet ondergaat, accepteert de rechtbank de 10.000 dollar borgsom weer niet – wat ertoe leidt dat Ashley nóg langer achter de tralies moet verblijven…

Uiteindelijk wordt de zwangere vrouw op 25 augustus overgedragen aan de reclassering, schrijft AL.com.

[beeld: Allard One/Shutterstock]
(advertentie)