(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

EU-Recht spricht gegen Legalisierung‘, kopt het bekende Duitse actualiteitenprogramma Tagesschau deze maandag. Uit een rapport van de wetenschappelijke afdeling van het Duitse parlement, blijkt dat twee specifieke EU-verdragen over drugs een mogelijke legalisering in Duitsland in de weg zouden kunnen staan. Die legalisatie van recreatieve cannabis staat vooralsnog voor 2023 op de agenda van de Duitse regering.

Christelijke machtspolitici staan buitenspel in Duitsland

Het argument dat legalisering van wiet niet mogelijk is vanwege internationale (drugs)verdragen hebben we in Nederland ook al vaak gehoord. Meestal komen dit soort redeneringen uit de hoek van erkende tegenstanders van cannabis, denk aan christelijke en andere rechts-conservatieve partijen en dergelijke.

In Duitsland is dat niet anders, want het rapport van de Wissenschaftliche Dienst des Bundestags over de aanstaande legalisatie van cannabis is gemaakt in opdracht van CDU-politicus Stephan Pilsinger. En laat nu net voor het eerst sinds mensenheugenis dat CDU – vergelijkbaar met het CDA hier bij ons – géén deel uitmaken van het federale kabinet.

Twee Europese verdragen zouden legale wiet blokkeren

CDU-politicus en arts Stephan Pilsinger noemt de voorgenomen legalisering van wiet in Duitsland ‘illegaal’… [foto: Tobias Koch]

Hoe dan ook, volgens Pilsinger en ‘zijn’ rapport staan twee EU-verdragen de legalisering van wiet in Duitsland in de weg. Zo ligt er een EU-besluit uit 2004 op tafel waarin staat dat elke lidstaat het ‘produceren, aanbieden en verkopen van drugs strafbaar moet stellen’.

En daar hoort cannabis dan absoluut bij, wat ook weer zou blijken uit een overeenkomst uit 1971 met de complete lijst van psychotrope stoffen.

Daarnaast wijst het rapport op een tweede probleem: het Schengen-protocol. Daarin hebben de verdragslanden, waaronder Duitsland, zich verplicht “die unerlaubte Ausfuhr von Betäubungsmitteln aller Art einschließlich Cannabis-Produkte sowie den Verkauf, die Verschaffung und die Abgabe dieser Mittel mit verwaltungsrechtlichen und strafrechtlichen Mitteln zu unterbinden”. Ofwel; de illegale export van alle soorten drugs – cannabisproducten inbegrepen – moet worden vervolgd en bestraft.

Regering gaat verder met plannen voor legalisatie cannabis

Koren op de molen dus voor de christelijke anti-wiet politicus Pilsinger, die de voorgenomen legalisering van cannabis door de huidige coalitieregering daarom “illegaal” noemt. En wiet simpelweg gedogen zoals Nederland doet “kan en mag voor Duitsland geen optie zijn. Het beschermen van jongeren moet voor ons in Duitsland altijd de hoogste prioriteit zijn, net als het terugdringen en bestrijden van de zwarte markt”, aldus de CDU’er.

Tja, het zijn de oeroude en allang door FEITEN (uit bijvoorbeeld Canada en de VS) gelogenstrafte onzin-beweringen over cannabis, rechtstreeks uit het handboek voor war on drugs aanhangers.

Vooralsnog werkt de Duitse regering echter gestaag verder aan een wetsvoorstel ten aanzien van de gereguleerde verkoop van cannabis via apotheken. Dat plan moet nog eind dit jaar of anders begin volgend jaar aan het parlement worden voorgelegd.

Wij hebben zomaar het vermoeden dat CDU-parlementslid Stephan Pilsinger – arts van beroep nota bene en pas 35 jaar oud en toch al zo old school dom – dan extra spreektijd zal opeisen.

[openingsbeeld: Trybex/Shutterstock]
(advertentie)