(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ratten, en dan bedoelen we niet zogenaamde brave burgers die anoniem wietmensen erbij lappen maar de originele soort met spitse snuit en lange staart, krijgen in de Indiase stad Mathura de schuld van een verdwenen cannabis stash bij de politie. En het gaat hier niet om de spreekwoordelijke kruimels; in totaal zou er liefst 581 kilo (!) wiet door hongerige rattenmuiltjes zijn opgepeuzeld.

WEEDY HUNGRY | Cannabis seized from drug dealers eaten by rats who ‘are not scared of the police’, kopt de Britse nieuwssite Sunday World afgelopen zaterdag over het opmerkelijke voorval in de Indiase stad Mathura, een belangrijk hindoeïstisch bedevaartsoord in het noorden van het land.

Veroordeling hangt aan zijden draadje zonder bewijsmateriaal

Het draait (draaide) allemaal om twee partijen cannabis die in 2018 en 2019 in beslag werden genomen bij zes smokkelaars. Nu is dan eindelijk de rechtszaak tegen de gearresteerde mannen en dan is het wel handig als het bewijsmateriaal op tafel komt in de rechtbank.

De politie bezorgde in eerste instantie slechts samples van de partijen cannabis, maar bij het begin van het proces beval de rechter dat de hele stash moest worden opgehaald ’to bolster their case and obtain a conviction’. Ervaren politiemensen kregen de opdracht om de veiligheid van het bewijsmateriaal te garanderen en dan zou het zaterdag worden gepresenteerd. Maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan…

Ratten vreten meeste wiet op, politie vernietigt de rest

Met het schaamrood op de kaken moest de politie aan de openbare aanklager melden dat er in totaal 581 kilo cannabis spoorloos verdwenen was uit twee verschillende opslagplekken. En dus moest Ranveer Singh namens het OM verklaren dat de drugs door knaagdieren waren opgegeten en niet meer konden worden opgevoerd als bewijs in het proces.

‘Er is geen enkele plek in het politiebureau waar de opgeslagen goederen kunnen worden gered van de ratten’, aldus de aanklager. En ook al zo handig: ‘De overgebleven cannabis van de enorme inbeslagname is vernietigd door politieagenten.’ Tja, zo wordt het wel een lastig verhaal inderdaad.

Van de wiet op het politiebureau geen spoor mee, maar de ratten lieten wel een bedankje achter… [foto: doomu/Shutterstock]

Ratten niet bang voor de politie

Volgens het OM wordt alleen al in dit district 700 kilo afgepakte cannabis bij diverse politiestations bedreigd door ratten. De agenten weten zich er geen raad mee, vertelde de aanklager ook nog, want ‘ze overspoelen de meest beveiligde plekken binnen de politiebureaus’.

‘Klein van formaat, hebben de ratten geen angst voor de politie’, vervolgde meneer Singh, ‘noch kunnen de politieagenten beschouwd worden als experts om het probleem op te lossen.’

Humor inderdaad, maar feit is dat strafprocessen in India zich jarenlang kunnen voortslepen en veel verdachten hun straf ontlopen door slecht politieonderzoek en ‘het managen van bewijsmateriaal’.

‘There’s a rat menace’

Het is dus ook geen primeur voor India, deze beschamende gang van zaken. In de staat Bihar bijvoorbeeld verklaarde de politie in 2017 doodleuk dat ratten ongeveer één miljoen liter (!) alcohol hadden opgedronken die werd opgeslagen in deze ‘drooggelegde staat’. En in de staat Jharkhand verdween al eens 45 kilo wiet – van de 150 kilo in totaal – in hongerige rattenmagen.

Ratten zijn dus dol op wiet, zeker in Mathura. De rechter wees er fijntjes op dat de politie al eerder meer dan 500 kilo cannabis had kwijtgespeeld – aan ratten – die werd bewaard op het Highway Police Station. Toen verordonneerde de rechter al dat er maatregelen moesten worden getroffen. “There’s a rat menace in almost all police stations. Hence, necessary arrangements need to be made to safeguard the cannabis that’s been confiscated”, schreef de rechter toen.

Niet de ratten maar de regen?

Natuurlijk is daar niets van terechtgekomen, zoals de zaak van nu opnieuw bewijst. Volgens lokale media zijn de ratten daar inmiddels zelfs ‘a little hazy’ door al dat snoepen van verboden substanties op politiebureaus. Haha, humor toch?

Overigens kunnen ze er bij de politie minder om lachen. Sterker nog, Mathura City Police Superintendent Martand Prakash Singh verklaarde tegenover CNN dat de cannabis ‘is vernietigd door regen en overstromingen’. En dus niet door stonede ratten zoals het OM beweert…

LEES OOKWereldschokkende studie: ook ratten kiezen ’t liefst voor THC!

[openingsbeeld: weervector/Shutterstock]
(advertentie)