(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Klusjes waar je tegenop ziet kan je maar het beste stoned tegemoet treden. Denk aan de afwas doen, je fietsband plakken of etentjes met de schoonouders. Maar nu blijkt uit een enquête onder Amerikaanse tandartsen dat zij de helft van de tijd (!) patiënten in de stoel hebben zitten die zonder blikken of blozen high komen aanzetten. Leuk voor ons, maar de smoelendokters zijn er minder happy mee…

Meer dan de helft van Amerikanen is high bij tandartsbezoek

Ze konden niet langer zwijgen over het fenomeen van stonede patiënten, de eerbiedwaardige American Dental Association (ADA), met liefst 161.000 aangesloten Amerikaanse tandartsen. Het loopt namelijk de spuigaten uit met mensen die snel nog even aan de wiet gaan voordat ze hun tandartsafspraak nakomen. Vandaar dat ADA er maar een ronkend persbericht uitgooide naar aanleiding van hun ledenenquête: ‘Half of Dentists Say Patients Are High at Dental Appointments‘.

Uiteraard is de boodschap van de verenigde tandartsen in wezen een opgeheven vinger: doe het nou niet mensen, kom niet high naar je tandartsafspraak! Overigens is de gerapporteerde 52% stonede tandartspatiënten niet uitsluitend op het conto van cannabis te schrijven, ook volk dat anderszins high was is daarbij inbegrepen.

Legalisering zorgt voor meer stonede mensen bij tandarts

Hoewel lachgas lange tijd ook bij tandartsen als verdovingsmiddel werd gebruikt, moeten ze dus niets van wiet weten. Dat blijkt uit twee verschillende ADA-enquêtes: eentje die 557 tandartsen invulden en eentje waarin 1.006 consumenten zijn ondervraagd.

De stevige legaliseringsgolf van cannabis – zowel recreatief als medicinaal – in de laatste jaren in de VS krijgt er rechtsreeks de schuld van opgelegd door de tandartsen. Zo zegt de New Yorkse Dr. Tricia Quartey, tevens woordvoerder van ADA, dat meer en meer mensen hun cannabisgebruik onthullen sinds het legaal werd. ‘Helaas is het zo dat het hebben van cannabis in je systeem er soms voor zorgt dat je een extra bezoek aan de tandarts moet afleggen’, stelt Quartly.

Waarom jouw tandarts je liever niet stoned ziet

Ofwel, je krijgt niet (alles) wat je nodig hebt wanneer je high in de tandartsstoel hangt. Uit de enquête blijkt dat 56% van de tandartsen stelt dat zij de behandeling van stonede patiënten moesten beperken. Nog eens 46% van de smoelendokters zegt dat ze soms extra verdovingsmiddel nodig hebben bij ons soort mensen, als gevolg van de manier waarop cannabis en anesthesie het centrale zenuwstelsel beïnvloeden.

Tandarts Dr. Quartey: ‘Wiet kan leiden tot verhoogde nervositeit (angst/zenuwen) en hyperactiviteit, wat het tandartsbezoek meer stressvol kan maken. Het kan ook de hartslag verhogen en cannabis heeft ongewilde bijwerkingen op de luchtwegen – wat het risico verhoogt op het gebruik van lokale verdovingen voor pijncontrole.’

Tot slot dropt ze maar een stereotype over cannabisliefhebbers als argument voor geheelonthouding van THC. ‘De beste behandelopties zijn altijd die waarover tandarts en patiënt samen beslissen. Een helder hoofd is daarvoor essentieel.’

Wiet wordt steeds populairder, zelfs bij mensen die naar de tandarts gaan…

Meer gaatjes door de vreetkick

Is dat alles wat de tandartsen te melden hebben over volk dat high op bezoek komt? Nou nee, de ADA stelt ook nog dat cannabisgebruikers meer kans lopen om ‘significant meer gaatjes te hebben dan niet-gebruikers, deels dankzij het voedsel waarnaar consumenten vaak smachten na een rooksessie’.

‘Het actieve ingrediënt in wiet, THC, maakt je hongerig en mensen maken niet altijd gezonde voedselkeuzes onder haar invloed. Medisch gesproken, is de vreetkick een realiteit’, aldus Dr. Quartey.

ADA wijst er op dat er ‘sterke indicaties’ zijn dat het roken van cannabis schadelijk is voor de mond- en algehele gezondheid. Volgens de tandartsenclub wordt het roken van wiet geassocieerd met tandvleesontstekingen en een droge mond, wat kan leiden tot andere orale gezondheidsproblemen. Dr. Quartey voegt er aan toe dat blowen mensen ook een verhoogd risico op mond- en nekkanker oplevert.

Praat over je wietconsumptie met je (tand)arts

Dan die peiling onder meer dan duizend consumenten. Daarvan rapporteert 39% dat ze cannabis gebruiken, met roken als de meest gebruikte vorm daarvan. Nog eens 25% van de respondenten verdampt met een vaporizer/vape-pen en 51% gooit er dan (gelukkig) cannabis in.

Dankzij de legalisering wellicht, voelt inmiddels tweederde van de patiënten zich comfortabel om met hun tandarts over cannabis te praten. ADA raadt zijn tandartsen dan ook aan om cannabisgebruik te bespreken met patiënten wanneer ze hun gezondheidsgeschiedenis beoordelen tijdens een afspraak.

‘Als we daarnaar vragen is dat om jou in de best mogelijke gezondheid te houden’, zegt Dr. Quartey. ‘Wanneer je het medicinaal gebruikt, kunnen we samenwerken met je arts die het cannabisrecept voorschrijft, als onderdeel van je persoonlijke gezondheidsteam.’

LEES OOKStudie • Cannabis beter tegen tandplak dan tandpasta!

Tandarts tips voor blowers

Natuurlijk roept ADA op tot meer (klinisch) onderzoek naar cannabis en orale gezondheid, zodat er betere aanbevelingen voor zowel tandarts als patiënt kunnen komen. Voor cannabisliefhebbers die hun mondgezondheid van belang vinden, geeft ADA ons tot slot ook wat praktische tips voor een strenge dagelijkse hygiëne-routine:

  • Twee keer per dag je tanden poetsen met fluoride tandpasta
  • Dagelijks flossen
  • Regelmatig naar de tandarts gaan (duh)
  • Gezonde snacks kiezen
[illustraties: Inna Marchenko/Shutterstock]
(advertentie)