(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ja, legalisering van cannabis is iets moois. Behalve misschien voor investeerders die op de aandelenbeurzen handelen in het ‘groene goud’. Volgens een rapport van een Canadees advocatenbureau hebben investeerders in vier jaar tijd al bijna 95 miljard euro verloren met de handel in aandelen van 183 beursgenoteerde cannabisbedrijven. Baby’s en dergelijke meegerekend is er zodoende al 2.500 euro per inwoner door het afvoerputje gevloeid!

In rook opgegaan (niet de wiet maar het geld)

‘The Green Rush has gone up in smoke’, zegt de presentator van CTV News dan ook over de malaise in de legale cannabisindustrie in Canada, die inmiddels vier jaar bestaat. De toch wel schokkende berekeningen van het miljardenverlies komen van Miller Thomson, die werkt voor een advocatenfirma in Toronto.

Niet dat de legalisering in Canada nu een faliekante mislukking genoemd mag worden. De verkoop van legale wiet neemt gestaag toe sinds oktober 2018. Wiet draagt nu bijna evenveel bij aan het Bruto Nationaal Product van Canada als de zuivelindustrie. Maar de bekendste en grootste cannabisbedrijven hebben dus wel miljarden verloren.

‘Ondanks hun magere prestatie, hebben die verliezen dezelfde bedrijven er echter niet van weerhouden om miljoenenbonussen uit te keren aan hun management’, constateert CTV News cynisch.

Reclameverbod, te hoge belastingen en productbeperkingen

Hoewel het de initiële investeerders geen moer meer helpt, houdt de federale regering op dit moment een juridische review van de Cannabis Act, waarvan vertegenwoordigers van de wiethandel hopen dat het ‘nieuw leven in de sector blaast’.

Zij roepen de landelijke overheid ook op tot veranderingen ten aanzien van de beperkte marketing en advertentieregels, de excessieve BTW-tarieven en productbeperkingen – zoals de limiet van 10 mg THC in edibles – die het moeilijk maken voor legale bedrijven om te concurreren met de zwarte markt. Vanuit de branche is een panel gevormd dat advies geeft aan de Canadese ministers (ze hebben er twee daar, eentje apart voor ‘mental health and addictions’) ten aanzien van de review.

Cannabisbranche roept overheid op tot snelle veranderingen

Eigenlijk heeft de regering anderhalf jaar de tijd om die beoordeling van de huidige reguleringswet te voltooien, maar spelers uit de legale cannabisindustrie roepen de overheid op om haast te maken. Ook al omdat die review van de Cannabis Act een jaar startte dan de bedoeling was.

LEES OOKWietbranche Canada roept noodtoestand uit op verjaardag legalisatie 

‘Veel kleinere spelers binnen de industrie kunnen simpelweg niet 18 maanden wachten op verlichting’, zei Omar Kahn van cannabisonderneming High Tide onlangs nog tegen The Canadian Press.

Cannabisbedrijven vanuit de overheid gediscrimineerd

In de jaren voorafgaand aan de legalisatie zei minister-president Justin Trudeau steevast dat de historische ommekeer niet ging om geld verdienen, maar om het beschermen van de openbare veiligheid en volksgezondheid. Maar dat standpunt heeft er effectief tot geleid dat de industrie met lege handen staat wanneer het aankomt op overheidsprogramma’s die bedoeld zijn voor het stimuleren van zakendoen. Wietbedrijven kwamen zelfs niet in aanmerking voor coronasteun, al werd die beslissing later gelukkig wel teruggedraaid.

‘De federaal gelicenseerde en gereguleerde cannabisindustrie heeft geen eerlijke toegang tot diverse overheidsprogramma’s en diensten die beschikbaar zijn voor praktisch alle industrieën, met name voor snelgroeiende sectoren als cannabis’, schreven Kahn en George Smitherman – de president van de Canadian Cannabis Council – al eerder in een open brief.

Het is de vraag of de review voor echte veranderingen zorgt

Beide cannabisondernemers zien Canada ook graag internationaal scoren met wiet, het globale leiderschap ligt zogezegd voor het grijpen. ‘De tijd is gekomen voor de regering om haar relatie met cannabis te normaliseren’, vinden ze daarom.

Het duurde drie jaar voordat legale cannabisproducten meer omzet draaiden dan illegale wiet en hasj in de provincie Ontario. Om dat momentum in heel Canada te continueren – wat een van de doelen van legalisatie was – pleiten vertegenwoordigers van de legale branche voor veranderingen in de regels van de regulering. ‘Of die veranderingen zullen plaatsvinden als gevolg van de juridische review is anyone’s guess‘, aldus CTV News.

Afwachten dus, maar het is het zoveelste signaal uit Canada dat ook de ‘Groene Revolutie’ niet over één nacht ijs gaat.

LEES OOKAlarmerend rapport Canada: illegale wietmarkt wint fors terrein

[openingsbeeld: Bigc Studio/Shutterstock]
(advertentie)