(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onlangs kwam Tesla-topman Elon Musk binnen korte tijd twee keer in het nieuws met iets dat ons – en naar nu blijkt ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC – sterk aan wiet deed denken. Het twitterbericht waarin de miljardair dreigde/beloofde om alle aandelen Tesla tegen een beurskoers van 420 dollar op te kopen, komt hem nu echter duur te staan!

Wie tweet die blijft

Net als de Amerikaanse president Donald Trump is de oprichter van elektrische autofabrikant Tesla een fervent twitteraar. Als het even zou kunnen zou Elon Musk liefst álle zaken afhandelen via Twitter. Probleem is helaas dat hij nu eenmaal niet de president van een land is, maar van een beursgenoteerde onderneming. Daardoor gelden er voor Musk wél bepaalde (gedrags)regels, iets dat hij nu hardhandig ondervindt. Watskeburt?

Op 7 augustus knalde Elon er nog redelijk vroeg in de ochtend deze tweet uit:

Het bericht veroorzaakte een heleboel onrust, te meer daar de beurskoers van Tesla als een dronken brokkenpiloot begon te zwalken nadat de grote baas dit ‘nieuws’ met de wereld deelde. En nee, hij was NIET STONED toen hij dit twitterde, bezwoer Musk ook nog.

Maar zulke informatie kan je dus niet plompverloren op Twitter gooien als je bedrijf aan de beurs genoteerd staat, als je zoiets wil doen had je maar president van de VS moeten worden of zoiets. Enter de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond die een onderzoek startte naar bovenstaande tweet en daarbij het woord ‘fraude’ centraal stelde.

Blowen op camera

Wat het er allemaal – officieus wellicht – niet veel beter op maakte, was het optreden van de Tesla en SpaceX -voorman in de show van Joe Rogen in het tweede weekend van september. Daarin steekt Musk op een gegeven moment een vette joint op en begint daarna aan een (op zijn zachtst gezegd) vaag verhaal over o.a. dooie paarden en zo… Voor details en beelden zie: ‘Tesla-miljardair Elon Musk blowt live op YouTube‘.

Schikking met beurswaakhond

Afgelopen zaterdag blijkt een en ander bepaald niet zonder consequenties. Tesla en beurswaakhond SEC zijn tot een schikking gekomen zo blijkt. Elon Musk moet binnen 45 dagen zijn functie als president-commissaris neerleggen en mag die functie daarna ook 3 jaar lang niet meer bekleden. Hij mag gelukkig wel als CEO aanblijven bij zijn eigen bedrijf.

Daarnaast betaalt de topman een geldboete van 20 miljoen dollar uit eigen zak, en mag Tesla nog eens hetzelfde bedrag ophoesten als compensatie voor het gedrag van hun opperste leider. Op een heuse persconferentie – zie het filmpje hierboven – maakte de beurswaakhond de straffen bekend in het ‘fraudeonderzoek’ naar Elon Musk.

De waarheid achter de 420 tweet

Daarbij werd specifiek aandacht geschonken aan 420. Want hoewel Musk het probeerde te bagatelliseren en weglachen, wist de SEC donders goed dat 420 staat voor een verwijzing naar cannabis.

En ook waarom Musk de 420-tweet heeft verstuurd, namelijk om indruk te maken op zijn vriendin Grimes, dat zelf rondkomt door muzikant te zijn in een alternative rockbandje. Nou zijn wij natuurlijk wel razend benieuwd geworden naar die ‘vrouw van 40 miljoen’, dus hier komt het gelukkige stel:

Elon Musk heeft het wel naar zijn zin bij Grimes zo te zien… [foto: Sky Cinema/Shutterstock]

[openingsbericht:  NextMars/Shutterstock]
(advertenties)