(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vorige week vond er een uiterst curieus fenomeen plaats in Amsterdam. In het centrum van de hoofdstad opende kortstondig een pop-up store van het beroemde kledingmerk Björn Borg. En geloof het of niet, maar binnen kon je je wiet of hasj ruilen tegen sportkleding! En dat deden naar verluidt ook nog eens tientallen idioten mensen.

Björn Borg, van tennisbal naar onderbroekenlol

De Zweedse tennisser Björn Borg was op de baan altijd een redelijke droogkloot. Maar zie, de voormalige nr.1 van de wereld heeft bepaald humor anders was hij nooit akkoord gegaan met de toch wel vrij bizar te noemen stunt van zijn marketingmensen: drugs inruilen tegen sportkleding!

Waarom in godsnaam, denk je? Nou dat heeft weer alles van doen met die befaamde ‘runners high’. Ofwel, je hebt helemaal geen drugs nodig als je sport, want dan maakt je lichaam (eigenlijk je hersenpan) dezelfde feel good-stofjes aan als dat het doet na het consumeren van een vette joint of zo.

‘Chase the Exerhighs’

En het modemerk Björn Borg, vooral bekend van ondergoed en sportkleding, wil meer mensen inspireren om te gaan sporten. Samen met reclamebureau Nord DDB bedachten ze daarom de campagne ‘Chase the Exerhighs’, die focust op de ‘hypnotiserende euforie en het plezier van trainen’.

‘Ik geloof dat iedereen het erover eens kan zijn dat sporten beter is dan drugs’, meent Jonas Lindberg Nyvang, marketing directeur bij Björn Borg. Eh… NEE! Maar goed, laten we beleefd blijven en meneer Nyvang netjes uitpraten. ‘Het is verbazingwekkend hoe het brein reageert op sporten. Sterker nog, trainen geeft zo’n grote hoeveelheid stimulerende stoffen vrij dat het in sommige landen als illegaal wordt beschouwd!’

Ja, in fokking Maleisië misschien, waar ze onlangs nog een 29-jarige weldoener die gratis wietolie uitdeelde aan arme mensen ter dood hebben veroordeeld. Maar hoe haal je het in je Scandinavische marketinghoofd om zoiets dan nét in Nederland te gaan lopen doen, in nota bene de drugshoofdstad van de wereld Amsterdam?!

Nou ja, gekken lopen er overal op straat zullen we maar zeggen. En inderdaad, naar verluidt waren er ook in Mokum enkele tientallen mensen die hun hasj en wiet spontaan kwamen omruilen voor een vacuüm getrokken pakje Björn Borg kleding met ‘exclusieve illustraties van Patrick Saville’ (wie dat dan ook weer mogen zijn). De beelden hierboven bewijzen het zogezegd. De reclameboodschap van het sportmerk ging overigens in veel landen viral, maar deed in Nederland hoegenaamd niks – het feit dat wij er pas na een week achterkwamen zegt ook wel wat, nietwaar?

Maar word je nou high zonder joint?

Voor de goede orde: sporten heeft inderdaad effect op het gehalte endocannabinoïden, endorfine, dopamine en serotonine in je hersenpan. En het vrijkomen van neurotransmitters kan inderdaad het effect van sommige soorten drugs weerspiegelen. Zo zou drie kwartier hardlopen je dezelfde mate van pijnverlichting geven als een dosis morfine.

Nou ja, kijk maar naar deze an sich best grappige video waarin een vreemde snuiter a.k.a. deskundige namens Björn Borg precies uitlegt hoe je high wordt zonder drugs te gebruiken:

Steken wij er ondertussen hier op de redactie nog eentje op, voor bij het after-lunch potje tafelvoetballen… en dat is toch ook best hard sporten vinden wij!

(advertentie)