(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In het Vlaamse Heist ging in maart een grote loods in de hens. Kan gebeuren, maar jammer genoeg was het een uit de kluiten gewassen wietplantage die in vlammen opging. En daar zit volgens de openbaar aanklager ene 57-jarige Jan W. ofwel ‘Janneke Wiet’ achter. Hem hangt een forse celstraf boven het hoofd.

Grote wietplantage

shutterstock_238312546

Janneke Wiet, maar voorlopig even niet… [illustraties: Andrija Markovic/Shutterstock]

Dat het geen kattenpis was geweest, die wietkwekerij van Janneke Wiet en zijn compagnon en loodseigenaar Peter D.C. (34 jaar jong), blijkt uit het schaderapport dat na afloop van de fik werd gemaakt. Zo zijn er in het volledig vernielde optrekje liefst 168 lampenkappen gevonden. Lampenkappen voor kweeklampen wel te verstaan, goed voor toch al gauw 2.500 wietplanten zo becijfert het openbaar ministerie onder aanvoering van aanklager Peter Peereboom.

Flinke strafeisen

Uiteraard ontstaat er bonje tussen Janneke Wiet en zijn partner in crime, ze geven elkaar voor de rechter de schuld. Nu heeft Janneke Wiet zijn bijnaam natuurlijk niet zomaar stomtoevallig opgeplakt gekregen. Waar hij precies woont en verblijft weet niemand, maar wel dat hij eerder is veroordeeld voor het runnen van een wietkwekerij. “De man kent dus de klappen van de zweep”, weet Peereboom. En daarom wordt er tegen Janneke Wiet nu twee jaar gevangenisstraf geëist plus een een boete van 30.000 euro.

Een donkere kerst

Loodseigenaar Peter komt er iets genadiger vanaf als het aan de aanklager ligt. Volgens hem staat vast dat Janneke Wiet de man heeft voorgelicht hoe hij een plantage moet opzetten en de stroominstallatie voor al die lampen heeft aangelegd. Na de oogst zou Peter een deel van de wietwinst opstrijken. Hoewel de heren kwekers elkaar dus de zwarte piet proberen toe te schuiven, eist de staat tegen Peter ook een stevige straf: 9 maanden cel en 6.000 euro boete.

Op 14 december volgt het vonnis tegen Peter en Janneke Wiet, maar 1 ding staat vast: die stroomvoorziening heeft Janneke Wiet niet bijster goed aangelegd…

 

(advertenties)