(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jawel, dat is tegenwoordig al nieuwswaardig: een Nederlandse gemeente die zich hard maakt voor de komst van MEER coffeeshops. Utrecht komt er eigenlijk zelfs 6 tekort naar eigen idee, maar voorlopig komen er alvast 2 nieuwe bij!

Jantje huilt, Jantje lacht. Dat oer-Hollandse gezegd gaat toch wel op voor burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. Moesten we onlangs nog melden dat de burgervader de straathandel in de wijk Lombok een geweldige push gaf door de enige (!) coffeeshop Zansi te sluiten wegens teveel handelsvoorraad, nu mogen we hem een welgemeende pluim geven. Het stadsbestuur is namelijk van zins om op korte termijn twee nieuwe coffeeshops toe te staan in de Domstad!

Meer shops, tegen de overlast

u-1En kom daar nog maar eens om in Nederland, waar de repressie hoogtij viert, in innige samenwerking met de domheid! Maar in Utrecht zien ze het wel juist: als er te weinig coffeeshops zijn in verhouding tot het aantal (blowende) inwoners groeien de bestaande shops uit tot commerciële megazaken (denk aan het Checkpoint-drama in Terneuzen), neemt de illegale straat- en thuishandel toe en ook de verkeersoverlast doordat het te druk wordt bij de legale verkooppunten. Daarvan zijn er momenteel 10, waarvan er dus 1 gesloten is (Zansi) terwijl er volgens de politiek plek is voor 17 coffeeshops.

Locaties buiten het centrum

Begrijpelijk dus dat 1 van de 2 nieuwe coffeeshops gepland is in de wijk Lombok, waar tot voor kort Zansi het rijk alleen had, maar waar sinds de sluiting daarvan de overlast direct is toegenomen. Tot acht jaar geleden zat er trouwens al een shop op de locatie aan de Laan van Nieuw Guinea. Toentertijd moest die dicht ‘vanwege procedurele redenen’ maar anno 2015 voldoet deze locatie aan een doorgaande weg wel aan alle (gedoog)voorwaarden.

De tweede coffeeshop staat gepland voor een straat met misschien wel de meest toepasselijke naam ooit voor zoiets: de Vlampijpstraat. Die plek is op braakliggende gemeentegrond en op een bedrijventerrein. Klinkt wat raar, maar Utrecht heeft de mogelijkheden voor het vestigen van een coffeeshop in panden buiten het centrum (en zonder horecavergunning) juist verruimd, dus het wil meewerken aan het plan daarvoor van een ondernemer.

Cannabis Social Club

Van de overige vacante coffeeshopplekken zijn er trouwens nog 2 bezet. Als het aan de gemeente Utrecht ligt namelijk komen die in handen van een Cannabis Social Club en van een zogenaamd ‘uitgifte-loket’ in het kader van het spreidingproject ‘De Binnenstad Voorbij’. Maar dat betekent nog steeds dat er ruimte is voor nieuwe coffeeshops in Utrecht, dus als je nog een goed wietplannetje hebt liggen wat uitgebroed kan worden…

[openingsfoto: josef.stuefer/Flickr]
(advertenties)