(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het duurde even –  2,5 jaar om precies te zijn – maar eindelijk is het zover: in Uruguay is de eerste legale wietoogst binnengehaald voor de apotheken. Binnenkort kunnen volwassen cannabisconsumenten daar dus hun slag slaan voor 1 euro per gram!

Jaren wachten op eerste oogst

Al in december 2013 nam het parlement in Uruguay de historische beslissing om de gehele cannabisketen in het Zuid-Amerikaanse land te legaliseren. Vanaf dat moment mag elke inwoner van 21 jaar of ouder er thuis 6 wietplanten kweken voor eigen gebruik, of hij/zij kan zich aansluiten bij een cannabis social club, zoals inmiddels al zo’n 3.000 individuele telers hebben gedaan bij 15 geregistreerde verenigingen. Maar de beloofde goedkope en goede cannabis in de apotheken voor degenen die niet (zelf) willen kweken, liet maar op zich wachten en wachten…

Legale kas- en binnenwiet

Tot deze week dus, toen de twee bedrijven die met een vergunning in opdracht van de overheid in Uruguay wiet kweken voor het legale verkoopcircuit de oogst binnenhaalden. Dat stelt overigens nog niet heel veel voor: honderd planten per onderneming, maar dan wel met een fijne opbrengst van 300 gram per plant aldus de kweekbedrijven, die deze wiet in binnenruimtes en kassen vanaf februari jongstleden hebben geteeld, op locaties in de buitenwijken van Montevideo.

shutterstock_166989980

Na 2,5 jaar wachten is het legale cannabisfeest in Uruguay compleet: thuisteelt, social clubs en apotheken!  [beeld: salajean/Shutterstock]

In augustus in de schappen

De wiet van International Cannabis Corp  (ICCorp) en SIMbiosys  – de 2 kwekers met een staatsvergunning – komt zeer binnenkort in de apotheken, zo belooft Juan Andrés Roballo, de president van de Junta Nacional de Drogas  (JND).

De eerste legale wietoogst gaat ook volgende week nog verder. Vervolgens moeten we nog eens 6 weken wachten, want in deze periode wordt de cannabis gedroogd, geknipt en verpakt. Al met al betekent dit dat de THC-hongerige consument in augustus terecht kan in de apotheken. De wiet ligt dan dus met een vaste prijs van 1 euro (1,2 dollar0 per gram in verpakkingen van 5 of 10 gram in de schappen.

40 gram legale wiet per maand

De legale wietverkoop wordt degelijk aangepakt in Uruguay, wat ook wel blijkt uit het feit dat de kwaliteit van de voorraad constant in de gaten wordt gehouden en zelfs iedere 15 dagen vernieuwd wordt! Consumenten mogen per maand 40 gram kopen, maar dan moeten ze zich wel registreren en iedere keer identificeren.

De hoeveelheid komt trouwens overeen met dat wat de leden van social clubs krijgen. Zo’n vereniging mag namelijk maximaal 99 planten tegelijk kweken en 40 gram wiet aan maximaal 45 leden per maand distribueren…

[openingsfoto: Eric Limon/Shutterstock]
(advertenties)