(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het duurde even – ruim twee jaar – maar nu is het dan eindelijk zover: in Uruguay is de eerste legale wietoogst aangeplant! De oogst gaat over enkele maanden naar apotheken, waar geregistreerde Uruguayanen tegen een uiterst lage prijs hun kwaliteitswiet kunnen kopen.

Drie legale wietkanalen

Het had heel wat voeten in de aarde voordat er eens echt begonnen werd met de legale wietteelt in Uruguay. Al in december 2013 nam het parlement in het Zuid-Amerikaanse land een wet aan die de gehele cannabisketen legaliseerde: van kweek tot en met consumptie. Iedereen mag thuis maximaal 6 wietplanten kweken, zich aansluiten bij een cannabis social club of tegen een waanzinnig lage prijs van 1,20 dollar per gram gecontroleerde kwaliteitswiet kopen in een apotheek. Die prijs is bewust zo laag om de illegale markt weg te concurreren.

4.000 kilo recreatieve wiet

shutterstock_198043736

E-i-n-d-e-l-i-j-k is de productie van legale recreatieve wiet voor de apotheken in Uruguay van start gegaan… [foto: Soru Epotok]

Die laatste optie van apothekenwiet wordt nu dus pas opgestart. Twee bedrijven mogen met vergunning van de overheid wiet gaan kweken voor de apotheken: ICCorp en Simbiosys. Naar verluidt zijn zij daarmee vorige week begonnen en wel op plantages in de zuidwestelijke provincie San Jose. De website Ecos.la meldt dat “ze reeds aan de slag zijn op de velden van het Instituto de Regulación y Control del Cannabis (IRCCA) om marihuana te produceren en distribueren”.

Volgens de site hebben experts en technici een week lang de velden geprepareerd. ICCorp en Simbiosys mogen elk 2.000 kilo recreatieve wiet per jaar produceren. De vergunningen voor de productie van medicinale cannabis zijn overigens nog steeds niet geveild in Uruguay.

10 gram wiet per week

De regering verwacht dat halverwege 2016 de eerste legale wiet de apotheken bereikt en dan is dus ook het derde en laatste distributiekanaal voor legale cannabis in werking, na de thuisteelt en cannabisclubs. Blowers die via de apotheek aan hun wiet willen komen moeten minimaal 21 jaar zijn en zich registreren, voordat ze maximaal 40 gram per maand (en 10 gram per week) mogen inslaan.

Van de verkoopomzet gaat 30% naar de apotheken en de rest naar de twee bedrijven, die overigen weer een deel daarvan moeten afstaan aan het IRCCA.

[openingsbeeld: PromesaArtStudio/Shutterstock]
(advertentie)