(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet dat het als een verrassing komt, maar toch. Op een vergadering van 80 burgemeesters die in Dordrecht bij elkaar waren om over hennepcriminaliteit te praten, heeft justitieminister Ard van der Steur nog eens glashelder gesteld dat het kabinet he-le-maal niks gaat doen wat ook maar lijkt op regulering van de wietteelt.

Blaffen & straffen

Wat zullen de mannen en vrouwen van de georganiseerde misdaad die zich bezighouden met wietteelt weer gelachen hebben gisteravond! Slechts zelden in de geschiedenis zal het criminelen zo gemakkelijk zijn gemaakt door de landelijke politiek als onder de reeks CDA en VVD-ministers die nu al bijna 20 jaar weigert iets anders te doen dan blaffen & straffen wanneer het om grootschalige wietteelt gaat…

Ard_van_der_Steur_Rondetafelgesprek_drugs_3_10_2011_foto_db

Van minister Ard van der Steur hoeven we helemaal niks te verwachten, behalve voortzetting van de falende war on drugs dan natuurlijk… [foto: Derrick Bergman]

Ook gisteren weer werden tachtig burgemeesters als kleuters weggezet door de malloot die op dit moment de scepter zwaait op Justitie, VVD’er Ard van der Steur. Die wuift hooghartig en zonder enig zinnig tegenargument alle plannen voor een andere aanpak dan de falende war on drugs weg.

Georganiseerde misdaad

Hoewel het toch vooral de lokale bestuurders zijn – de 80 burgemeesters die in Dordrecht vergaderden bijvoorbeeld – die de lasten ervaren van het verbod op de wietteelt. Of zoals burgemeester Paul Depla van Breda het in het Brabants Nieuwsblad verwoordt: “De huidige gedoogpraktijk is ongeveer het slechtste van alles. We leggen de rode loper uit voor de georganiseerde misdaad, waarvan alle burgemeesters nu wel begrijpen dat het een veelkoppig monster is.”

Doof, blind en stom

Niet voor niets kwam de Vereniging van Nederlandse Gemeenten onlangs nog met een rapport met de ondubbelzinnige titel ‘Het failliet van het gedogen’. Het zoveelste pleidooi vanuit de niet-Haagse werkelijkheid eigenlijk om nu eindelijk ook eens actie te ondernemen met betrekking tot de achterdeurproblematiek, ofwel de wietteelt.

Maar hoe hard de burgemeesters ook op de gevaren van de illegale wiethandel wezen en Van der Steur opriepen om ‘leiderschap te tonen en in gesprek te gaan met andere Europese landen’, de minister blijft doof, blind en stom. Zoals te verwachten was.

En de teleurgestelde burgemeesters? Die geven de moed vooralsnog op. “Van het parlement en de regering valt er deze kabinetsperiode niets te verwachten”, tekent het Brabants Nieuwsblad op als conclusie van de hennepbijeenkomst in Dordrecht. Nee, feest was het alleen (weer) bij de zware jongens maandagavond…

[openingsbeeld: Lightspring/Shutterstock]
(advertenties)