(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nee, dit is géén fake nieuws. Maar het is wel een ongelooflijk verhaal. Een Zweedse man was tijdens een festival in het snotje gekomen van undercover politieagenten. Maar net toen die hem in de boeien wilden slaan – Zweden heeft strenge anti-drugswetten – pikte een meeuw de zak wiet. En geen bewijsmateriaal is geen zaak, zelfs in Zweden!

 

Vliegende ratten

We weten allemaal dat meeuwen echte klootzakken zijn die alles wat los en vast zit jatten, om dat vervolgens brutaal krijsend ergens verderop te gaan opvreten. Jammer genoeg schijnen de vliegende ratten zelf weer ronduit afschuwelijk te smaken, anders zouden wij hún kunnen opeten… Kortom, we zullen moeten leren leven met de terreur van deze vogelterroristen, het is even niet anders.

Maar soms, zo ongeveer eens per eeuw, doet een meeuw zowaar iets goeds. Watskeburt daar in Gothenburg in Zweden?

Drugsvrije samenleving

Om te beginnen moet je weten dat ze in Zweden nog steeds heel moeilijk doen over drugs, cannabis inbegrepen. Wat heet, ze hebben het strengste anti-drugsbeleid in heel de EU en de overheid streeft sinds 1977 zelfs naar – ga even zitten, want anders val je van het lachen van je stoel – een geheel drugsvrije samenleving! En onderscheid tussen soft en hard, dat doen ze daar alleen met porno.

Extra laf is het inzetten van politieagenten in burgerkleding op festivals, bij uitstek de plek waar menigeen wil genieten van een jointje, ja ook in Zweden natuurlijk. Enkele van die verachtelijke figuren waren weer lekker bezig op het Gothenburg Culture Festival, dat van 6 tot 11 augustus plaatsvond. Op zoek naar criminelen die het waagden om te blowen, of god verhoede nog sterkere drugs consumeerden.

Undercover-politie speurt naar blowers

Op een gegeven moment kregen de undercover dienders een vrouw in de gaten die ‘openlijk een joint aan het roken was’. Nou en denken wij dan, maar in Zweden is zoiets al goed voor een forse geldboete en 6 maanden gevangenisstraf!

Toen de lafaards de vrouw wilden insluiten en er bijna bij waren, spotten ze ineens een man op een bankje die snel een zak wiet weggooide. Snel verplaatsten de smerissen hun aandacht van de blowende vrouw naar de man met de zak wiet, dat begrijp je wel.

Maar net op het moment dat een van de wouten de man wilde arresteren en de tweede flik zich bukte om de zak wiet van de grond op te rapen, kwam daar een meeuw aangevlogen die in één moeite door ervandoor ging met het bewijsmateriaal!

Een Zweedse meeuw groeit uit tot een volksheld als ie brutaalweg een zak wiet weg grist voor de handen van de politie (ja dit is een duif, maar van meeuwen met wiet bestaan gek genoeg geen foto’s)… [beeld: Linda Bucklin/Shutterstock]

De vogel is gevlogen

Woordvoerder Stefan Gustafsson van de politie in Gothenburg verklaarde tegenover de media dat de twee betrokken agenten ‘erg ervaren’ waren en dat ze schatten dat er ongeveer 10 gram wiet in de zak zat. Hij vertelde verder dat de eigenaar van de zak wiet vluchtte op het moment dat de vluchtende vogel (de meeuw) ervandoor ging met de wiet.

Gustafsson: “Wat de politiemannen niet verwachtten was dat een derde partij zich ermee ging bemoeien. Er waren een hoop meeuwen op die plek, eentje zag zijn kans schoon en pikte de zak op en steeg snel op met de buit. De politiemannen stonden erbij en keken hoe het bewijs verdween in de lucht. En zo snel als de meeuw verdween, zo deed de man die de zak had weggegooid dat.”

Geen bewijs, geen zaak

Onbetaalbare woorden van deze politiewoordvoerder en een pluim voor de meeuw in kwestie. Want zoals gezegd: geen bewijsmateriaal is geen zaak!

Klein smetje op dit schitterende verhaal is dan wel weer dat de vrouw die openlijk zat te blowen wél alsnog is gearresteerd voor ‘gebruik en bezit’, al noemt de politie dat zelf gelukkig ook ‘een pleister op de wonde’.

Oh ja, als je ons toch verdenkt van fake news, hier staat het verhaal in het Zweeds bij het gerenommeerde radiostation Sveriges Radio: ‘Fiskmås tog knarket och försvann‘.

[openingsfoto: coca cola/Shutterstock]
(advertenties)