(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wij hebben al herhaaldelijk gewaarschuwd dat de straffen die ze in België plegen uit te delen voor wietdelicten niet mals zijn. Desondanks lijkt het land van bier en chocolade een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit te oefenen op Nederlandse ganjapreneurs. Maar voorlopig zien we Hicham (21) niet meer terug in Nederland, als het aan justitie in Antwerpen ligt en dat ligt het.

 

Lokroep uit het zuiden

Aangezien ze in België nog redelijk achterlijk zijn qua cannabisbeleid blijft het voor ons Hollanders aantrekkelijk om daar te gaan kweken of te dealen. Immers, de prijs die je voor een grammetje PP kunt vragen ligt er stevig hoger dan dat onze coffeeshops je zullen betalen voor je groene vruchten. De telers wijken trouwens graag uit vanwege de strenge aanpak hier ter lande van de laatste jaren.

Dat vooruitzicht om makkelijk knaken te verdienen moet ook de 21-jarige Hicham El H. hebben aangesproken. Anders kunnen we niet verklaren dat ie drie maanden geleden met 4,8 kilo wiet over de grens tufte richting Belgische clientèle.

Expeditie van enkele kilometers

Heel erg succesvol is onze landgenoot echter niet. Wat heet, op luttele kilometers over de grans wordt ie al gepakt door de politie. Op de A12 in Berendrecht om precies te zijn, een dorp in het noorden van de stad Antwerpen.

De Vlaamse flikken vragen de arme ziel om een verklaring, maar Hicham weigert en beroept zich op zijn zwijgrecht. Dat mag natuurlijk, maar het zal zijn zaak beslist niet ten goede komen zo blijkt deze week in de rechtbank van Antwerpen. “Het is heel duidelijk dat hij de partij cannabis in België wilde verhandelen”, wist de procureur op het proces met zekerheid te stellen.

Bikkelharde strafeis

En zoals gezegd, áls ze je pakken bij de zuiderburen met wiet – laat staan bijna 5 kilo – zijn de spreekwoordelijke rapen gaar. Dezelfde procureur als daarnet eist namelijk zomaar 30 maanden gevangenisstraf voor de verboden lading, plus nog eens – zomaar omdat het kan blijkbaar – een geldboete van 12.000 euro erbovenop.

Amai, dat komt hard aan bij de jonge gast uit Nederland. Zijn advocaat probeert nog wat van de meubelen te redden door voor een voorwaardelijke celstraf te pleiten, met het gebruikelijke verweer dat het hier geen toch zeker geen doorgewinterde gangsterbaas betreft, maar een kleine speler.

De kleine garnaal

Dat kunnen ze in België natuurlijk nog veel mooier zeggen en dus citeren we de krant Het Laatste Nieuws eventjes. “Mijn cliënt had financiële problemen en is door bepaalde mensen aangesproken om dit te doen. Veel geld heeft hij niet verdiend. Hij was een kleine garnaal.” Aldus Hichams advocaat.

Of het een lieve zier zal helpen weten we donderdag 29 augustus als de rechtbank in Antwerpen het vonnis velt over de kleine garnaal…

[openingsfoto:  Kovaleva_Ka/Shutterstock, foto handboeien en wiet: mikeledray/Shutterstock]
(advertenties)