(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Waar wij ons komende jaren moeten behelpen met een wietproef in 10 van de 352 gemeenten, daar denken ze in het buitenland toch wat groter. Neem Zuid-Afrika, waar het Ministerie van Landbouw, Landhervorming & Plattelandsontwikkeling (waar cannabis natuurlijk ook thuishoort i.p.v. bij justitie zoals hier) de wietplannen heeft gepresenteerd aan het parlement. Kern van het verhaal: 10.000 tot 25.000 nieuwe banen erbij en een jaaromzet van ruim 1 miljard euro per jaar voor de legale handel. 

Cannabis wordt onderdeel van economie Zuid-Afrika

Het persoonlijk gebruik van wiet is in Zuid-Afrika sinds 2018 legaal en nu wil de overheid ook gelijk maar doorpakken met het stimuleren en reguleren van de cannabisindustrie. Genoemd ministerie presenteerde vorige week haar ‘masterplan’ voor wiet aan het parlement, waarbij de kernvraag is: hoe integreren we cannabis in het bedrijfsleven als onderdeel van de voortdurende drive van de overheid richting legalisering en commercialisering? Een drive die overigens wel bij de rechters is afgedwongen door activisten, maar dat even terzijde.

‘Het integreren van de cannabisindustrie zal leiden tot diversificatie van de economie en daarmee economische groei aanwakkeren, banen creëren en armoede uitroeien’, stelt het overheidsrapport onomwonden. Het landbouw ministerie gaat ervan uit dat er dankzij de cannabisindustrie zo’n 10.000 tot wel 25.000 nieuwe jobs bijkomen. De jaarlijkse omzet van de branche wordt geschat op 28 miljard rand ofwel iets meer dan een miljard euro voor de grootste economie van het Afrikaanse continent.

Zeven kernpilaren voor een succesvolle cannabisindustrie

‘De cannabissector biedt ook enorme potentie voor zaken als de ontwikkeling van SMME’s (Small, Medium and Micro Enterprises ofwel kleine, middelgrote en microbedrijven, red.), het aantrekken van binnen- en buitenlandse investeringen en waardetoevoegingen aan de productie van diverse producten voor lokale en exportmarkten’, weten de ambtenaren.

Het ministerie waarschuwt echter tegelijkertijd dat er door de politiek wel nog een en ander moet worden aangepakt vóórdat deze waarde van de Zuid-Afrikaanse cannabisindustrie ten volle kan worden benut. Daarvoor heeft men 7 ‘key pillars’ vastgesteld. Hieronder zie je die zeven voorwaarden handig in een graphic samengevat (plus nog voorwaarde 8 + 9 m.b.t. opleiding en communicatie).


Alles moet track & trace en van hoge kwaliteit zijn

Als je de uitgebreidere toelichting leest van de plannen, zie je dat men het serieus wil aanpakken door ‘op z’n Canadees/Amerikaans’ alles te laten registreren en testen (en controleren) van zaadje tot eindproduct, en te mikken op hoog-kwalitatieve zaden, zowel voor hemp (hennep) als dagga (wiet). Ook wordt er heel modern vol ingezet op een duurzame en milieuvriendelijke teelt.

Mocht je het echt heel erg interessant vinden om te zien en horen hoe ze de cannabisindustrie in Zuid-Afrika een flinke duw voorwaarts willen geven, dan kan je jezelf 2,5 uur amuseren met deze video van de presentatie en de input van diverse ministeries op de ‘Cannabis for Private Purposes Bill’ van 25 augustus.

Gelukkig worden ook de kleine wietboertjes en henneptelers in het door een economische crisis geteisterde land niet vergeten (zoals in Nederland steevast wel gebeurt als politici/ambtenaartjes over wiet praten). Ook dat belangrijke aspect heeft het ministerie van landbouw in Zuid-Afrika handig in een graphic samengevat:

Tja, de plannen zijn top… het woord en vooral de daad is nu aan de parlementariërs van Zuid-Afrika. Maar gezien de alleenheerschappij van het ANC in de politiek daar moet dat een appeltje-eitje zijn!

[openingsbeeld: Angela Meuwsen-Sterling/Shutterstock]
(advertenties)