(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer het over high end wiet gaat, denk je misschien niet meteen aan buitenwiet. Toch kun je de allerbeste wiet eigenlijk alleen máár buiten kweken. Waarom? Omdat het licht van de zon en het biologische ecosysteem buiten, voor terpenen (geur- en smaakstoffen) en cannabinoïden zorgen die binnenwiet niet heeft. 

Binnen wiet kweken heeft vele voordelen maar de beste kwaliteit komt niet per se van binnen. Natuurlijk, binnen gekweekte wiettoppen zijn vaak keihard en bevatten enorme hoeveelheden THC maar ze bevatten vooral een heleboel niet. Het volle lichtspectrum van de zon en het bodemleven dat buiten aanwezig is, zorgt bij wietplanten namelijk voor de aanmaak van extra cannabinoïden en terpenen. Cannabinoïden en terpenen die in binnenwiet niet of nauwelijks aanwezig zijn.

Buiten ‘binnenwiet’ kweken

Een van de grootste voordelen van binnen wiet kweken, is dat de omstandigheden altijd optimaal zijn. Binnen heb je geen last van regenbuien, windvlagen, storm of bewolkte dagen. Dit soort invloeden zorgen ervoor dat wiet buiten vaak niet goed afgebloeid kan worden, en dat de toppen er minder fraai uitzien. Een wiettop binnen is maagdelijk schoon, simpelweg omdat er nooit een pluisje of een haartje tegenaan waait, of een regenbui op klettert.

Wanneer je wietplanten buiten echter voor dit soort weersinvloeden weet te beschermen, kun je ook daar maagdelijk schone toppen kweken. Aan het zonlicht zal het niet liggen want de zon is krachtiger dan welke kweeklamp dan ook, zelfs op bewolkte dagen.

Raadpleeg de CNNBS buitenwiet kweekkalender 2020 en maak een planning!

Een goede timing

Om de allerbeste buitenwiet te kweken, zul je in Nederland een goede planning moeten maken. Omdat geweldige wiet nu eenmaal de volle bloeitijd van 8 tot 9 weken nodig heeft, zul je de bloei moeten forceren. Zo heb je zelf in de hand, wanneer wietplanten buiten aan hun bloeifase beginnen. Omdat wietplanten tijdens de bloeifase het meeste licht nodig hebben, kun je er dankzij een gedegen planning voor zorgen dat ze ook in de zonnigste maanden van het jaar bloeien.

  • 15 maart: ontkiemen en binnen voorgroeien
  • 15 mei: (ijsheiligen) begin groeifase buiten
  • 15 juni: start met verduisteren
  • 1 juli t/m 31 augustus: bloeifase
  • Eind augustus: oogsten

Stap 1: ontkiemen en binnen voorgroeien

Wanneer je planning duidelijk is, kun je beginnen met het uitvoeren van de vier stappen. De eerste stap is om je wietzaden te laten ontkiemen en ze binnen te laten voorgroeien. Aangezien je hier volgens de planning al op 15 maart mee dient te beginnen, zul je de jonge wietplanten wat moeten helpen met kunstlicht. Voor het raam vangen ze in maart vaak nog te weinig licht. Bovendien duren de dagen in maart nog niet lang genoeg, zodat je het aantal lichte uren moet aanvullen om ervoor te zorgen dat wietplanten niet meteen in bloei gaan.

Gelukkig geven één of twee spaarlampen met een koel blauwe kleur, genoeg licht om jonge wietplanten goed onder te laten voorgroeien. Helemaal wanneer je ze ook nog eens op de vensterbank in het zonnetje zet. De eerste stap die je rond 15 maart zet, is dus het ontkiemen en voorgroeien van je wietplanten. Probeer je planten tot 15 mei zo groot mogelijk te krijgen, want op 15 juni begin je al met verduisteren.

Stap 2: start de groeifase in de volle grond

Om de beste buitenwiet te kweken, laat je je wietplanten vanaf 15 mei profiteren van het bodemleven in de volle grond. Natuurlijk kun je ook potten met aarde gebruiken maar in de volle grond heerst al een bodemleven, en we gaan in dit stappenplan nu eenmaal voor de beste kwaliteit. Bovendien kunnen wietplanten in de volle grond alle voedingsstoffen vinden die ze maar nodig hebben, en hoef je je geen zorgen te maken over te veel of te weinig water. In de volle grond dus met die planten!

Maak het je wietplanten makkelijk, en graaf per plant even een mooi groot gat. Meng de aarde die hieruit komt met één (of meer) zakken compost van het tuincentrum, en stort het mengsel terug in het gat. Plaats hierna in het midden van de nieuw gemengde aarde je wietplant. Geef je wietplanten geen voeding maar zorg er in het begin wel voor dat ze genoeg water krijgen. Vooral als het erg heet en droog is wanneer je de planten in de grond zet.

Stap 3: Start met verduisteren

Vanaf 15 juni ga je je wietplanten dagelijks verduisteren, om ervoor te zorgen dat ze alvast aan de bloeifase beginnen. Verduisteren is misschien een dagelijks klusje erbij, maar het zorgt er wel voor dat je toppen buiten mooi kunnen afrijpen. In plaats van de linkertop hieronder, zullen je toppen door het verduisteren, eruit zien als de rechtertop, die overigens nog lang niet uitgebloeid is.

Om je wietplanten gemakkelijk in het donker te zetten, heb je een soort stellage nodig waarover je gemakkelijk een zeil kunt spannen. Het loont de moeite om deze al op 15 mei (of in de dagen daarna) te maken, want dan kun je hem ook gebruiken om je wietplanten tegen de regen en wind te beschermen. In plaats van het lichtdichte zeil (zwart/wit folie) dat je gebruikt om te verduisteren, kun je namelijk ook transparant zeil gebruiken om je wietplanten tegen regen en wind te beschermen als dat nodig is.

Probeer in te schatten hoe groot je wietplanten zullen worden (ongeveer dubbel zo groot als op 15 juni) en maak van houten latten of PVC-buizen een stellage daaromheen. Van houten latten kun je een soort kas-vorm maken. Met PVC-buizen kun je bogen maken over de planten heen, bevestig de bogen met een paar extra PVC buizen aan elkaar om een grote tunnel-kas te maken. Nu heb je een stellage waarover je transparant zeil kunt spannen wanneer het regent of stormt, en lichtdicht zwart/wit folie om te verduisteren.

Wanneer je planten in potten kweekt, kun je deze ook verduisteren door ze elke dag, op hetzelfde tijdstip naar een donkere schuur of tent te verplaatsen. Heb je geen schuur, dan kun je daar zelf ook een soort tent voor maken, zoals je op de foto hieronder ziet.

Verduisteren van grote wietplanten gaat prima in een zelfgemaakte verduistertent van zwart-wit folie.

Verduisteren dien je elke dag te doen. Als je een dagje vergeet, dan is er niet veel aan de hand maar als je het ieder weekend gaat vergeten dan heeft het geen zin. Het is de bedoeling dat je iedere dag verkort tot de dag slechts 12 uur duurt en maximaal 14 uur. Wanneer je er een gewoonte van maakt om iedere dag om 8.00 uur ’s ochtends het zeil te verwijderen, en die om 20.00 ’s avonds weer over je planten te spannen, weet je zeker dat je planten niet meer dan 12 uur licht krijgen. Van 9.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds in het zonnetje zetten kan natuurlijk ook.

That’s it! Zo kweek je de allerbeste wiet, gewoon buiten onder de Nederlandse zon! De bloeifase zal ongeveer tot eind augustus duren. Rond 15 augustus kun je stoppen met verduisteren. Je wietplanten hebben nu zoveel bloeihormonen aangemaakt, en de dagen duren niet meer zo lang. Ze zullen vanzelf door blijven bloeien. Let wel op met vocht en regen, dikke toppen kunnen gemakkelijk schimmelen.

Er gaat niets boven de smaak van de beste buitenwiet! Foto: Michael Buffalo, Shutterstock

[Openingsfoto: HubbardSteve, Shutterstock – Illustratie verpotten: Spliff Seeds]
(advertenties)