(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Behalve dat mannetjesplanten je knallende koppijn bezorgen, kunnen ze je oogst ook behoorlijk verpesten door de vrouwelijke planten te bevruchten. Het is wel zo handig dus, als je weet hoe je de mannetjes  zo vroeg mogelijk in de cyclus kunt herkennen en verwijderen. 

Voorbloeimethode

Wie de natuur graag zijn gang laat gaan, zal vanaf de vierde groeiweek, zijn planten elke dag goed moeten onderzoeken op voorbloei. Voorbloei gebeurt niet altijd maar is wel een normaal verschijnsel bij cannabisplanten en komt vanaf de vierde week voor. Ook wanneer de plant nog in de vegetatieve, of groeiperiode zit. Meestal vlak boven de vierde node, verschijnen bij een vrouwelijke plant de allereerste stampers (een soort haartjes), terwijl bij een mannelijke plant stuifmeelknopjes (een soort balletjes) ontstaan. Het is handig om een loep bij de hand te houden want de voorbloei is niet altijd duidelijk zichtbaar. Ook kan het gebeuren dat bij de vrouwelijke voorbloei nog geen stampers te zien zijn, en dat maakt het gemakkelijk om je te vergissen bij de voorbloeimethode. Klik op onderstaande plaatjes voor een vergroting.

Een stekje of tak in de bloei zetten

Omdat de voorbloeimethode niet heel erg nauwkeurig, en vaak lastig te zien is, kan je als je zeker van je zaak wil zijn, beter een stekje van de plant nemen die je vervolgens in de bloei zet. Wanneer het stekje gaat bloeien, weet je het geslacht van de plant waar je het stekje vanaf haalde. De stek gebruik je alleen om het geslacht te achterhalen, dus die kan prima op onder een TL-balk staan. Sommige kwekers laten de stek zelfs niet eens wortelen, maar zetten hem gewoon in een bierflesje die ze elke dag van vers water voorzien.

Ook kan je een takje van je plant in de bloei trekken door hem dagelijks na een lichtperiode van 12 uur te verduisteren met een lichtdicht papieren zakje. Let op dat het zakje niet te strak om de tak gebonden zit en dat een zwarte zak erg heet kan worden, waardoor de plant schade zou kunnen oplopen. Na ongeveer 10 dagen zou je bij zowel het stekje als de verduisterde tak het geslacht moeten kunnen zien.

(advertentie)