(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zolang cannabis niet overal gereguleerd – en dus ook op kwaliteit gecontroleerd – wordt, zullen gewetenloze criminelen proberen een commercieel slaatje te slaan uit dat verbod. In Nederland hebben we al meegemaakt dat Zwitserse CBD-wiet werd bewerkt met synthetische THC en o.a. op straat en ook in coffeeshops te koop werd aangeboden. In de VS gaan ze nog een stap verder: daar wordt wiet zelfs ‘gesausd’ met fentanyl, een soort super-morfine. Een 16-jarige jongen beleefde een hachelijk avontuur op zijn school (!) aan een overdosis van deze rotzooi.

Verslaving aan (in eerste instantie) legale pijnstillers is rampzalig

Mocht je de kans krijgen – bijvoorbeeld omdat je thuis streamingdienst Disney+ hebt – kijk dan de serie ‘Dopesick’ eens. Die gaat over de verwoestende opkomst van het legale medicijn Oxicontin (bij ons ‘Oxycodon’ geheten), een soort legale heroïne. Het middel werd genadeloos gepusht door marketeers van Big Pharma-bedrijf Purdue, met maar één doel: mensen verslaafd maken aan steeds hogere doses van deze zogenaamd ‘niet verslavende pijnstiller’. Het kostte naar schatting al 600.000 – vaak jongere – Amerikanen het leven.

Wanneer de verslaafde patiënten het middel niet meer op recept kregen van hun arts, stapten ze over naar de zwarte markt om daar echte heroïne of fentanyl te kopen. Fentanyl is ook zo’n supersterke legale pijnstiller, maar het middel wordt daarnaast massaal illegaal aangeboden als ‘recreatieve drug’. Niet in het minst doordat landen als Mexico en China de super-morfine zonder scrupules aan iedereen willen leveren. Onder meer popartiest Prince is vroegtijdig gestorven aan fentanyl.

Wiet wordt tegenwoordig in de VS ook gesausd met fentanyl

Al enige tijd komen er uit de VS ook geluiden dat wiet wordt ‘gepimpt’ met een laagje fentanyl. En dat kan je dus niet aan de buitenkant zien, noch aan de mooie bruine ogen van je straatdealer. Levensgevaarlijke praktijken, zoals helaas weer blijkt uit het verhaal van een 16-jarige jongen op een middelbare school in de staat Connecticut.

Vorige donderdag om 11 uur ’s ochtends belde de schoolleiding van de Bloomfield High School de politie, omdat er een jongen met een overdosis lag te stuiptrekken in het kantoor van de beveiliging. De leerling kreeg eerste hulp toegediend plus ‘meerdere doses van het middel Narcan‘. Dat bevat de stof naloxon, een zogeheten opioïde antagonist. Bedoeld om mensen te redden die een overdosis opiaten/opioïden hebben genomen.

LEES OOKSchokkende sterftecijfers van cannabis – opioïden – heroïne

Politie: ‘Marijuana laced with fentanyl’

De knul werd daarna met gillende sirenes naar het Connecticut Children’s Medical Center gebracht. Hij bleek tot de ‘gelukkigen’ te behoren die een OD fentanyl nemen, want later die middag werd de leerling weer ontslagen uit het ziekenhuis.

De overdosis is zeer waarschijnlijk getriggerd door ‘marijuana laced with fentanyl’, zo verklaart de politie over het incident op de middelbare school. Waar de jongen zijn levensgevaarlijke fentanyl-wiet gekocht heeft wordt nog onderzocht.

Dát deze zestienjarige gozer, die praktisch zijn hele leven dus nog voor zich heeft, heel erg veel geluk heeft gehad, blijkt uit een ander incident een maand eerder, ook op een middelbare school in dezelfde staat Connecticut. Een 13-jarige jongen kon zijn fentanylgebruik namelijk niet meer navertellen…

Cannabis magazine High Times waarschuwde begin februari nog over een andere fentanyl/wiet-kwestie in Connecticut, waarbij cannabis ten onrechte een publicitaire veeg uit de pan mee kreeg: ‘Claim of Fentanyl-Laced Cannabis Overdoses in Connecticut was False‘. Je zou bijna hopen dat dit nu ook weer het geval is…

De omgedraaide wereld: cannabis vs pijnstillers

Oh ja, zowel oxycodon als fentanyl zijn in Nederland gewoon verkrijgbaar met een recept van een arts. En als je denkt dat het hier allemaal wel meevalt vergeleken met die gekke Yankees en hun pillenfobie… denk dan opnieuw. Check deze grafiek maar eens over het aantal NEDERLANDSE oxycodon-patiënten die we op Wikipedia zagen:

Maar wat bovenstaande ellende – al dan niet via ‘gepimpte wiet’ – ons vooral vertelt, is dat het toch van de gekke is dat er zoveel moeite, geld, manuren en woorden worden besteed aan het opsporen en vernietigen van illegale, maar op zichzelf onschuldige zo niet medicinale wietplantjes, terwijl mensen letterlijk creperen door verslaving aan legale, potentieel dodelijke heroïnepillen van Big Pharma en de daaropvolgende zoektocht op de illegale drugsmarkt naar vervangende troep zoals fentanyl, oxycodon en god weet wat er nog meer aan morfine/heroïne-achtige harddrugs bestaat.

Leg ons dat cannabisverbod dan eens uit in gewone mensentaal, meneer Rutte & Co!

[illustratie: Lightspring/Shutterstock]
(advertentie)