(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna, even zomaar een gedachte die in mij opkwam: als het bij onze geliefde groentesoort gaat om een groot en gezond wortelgestel, en de groei zich richt op het deel van de plant dat achterloopt (wortels of plant), is er dan winst te halen door een goede gezonde kluit met stevige stam te hergebruiken door er een jonge plant op te enten? Groet, Erik

Hoi Erik, je hebt er over nagedacht zo te lezen. Dat was vast onder het genot van een lekker jointje, of niet? Toch is het geen hele gekke gedachte die je daar oppert, want wat je schrijft is inderdaad waar; wietplanten zijn bovengronds altijd in evenwicht met het wortelstelsel onder de grond. Met andere woorden, wanneer je bovengronds snoeit, ligt het wortelstelsel als het ware voor op de plant boven de grond, en concentreert de groei zich op het bovengrondse deel, tot de plant boven- en onder de grond weer in evenwicht is. Omgekeerd werkt het ook; wanneer je de wortels snoeit (zoals bijvoorbeeld op deze manier), dan zal de bovengrondse groei even tijdelijk stil komen te liggen, tot het wortelstelsel weer aangegroeid is, en in evenwicht is met het deel van de plant boven de grond.

Je kunt een wietplant heel goed enten op de stam van een andere plant en die zal dan ook dankbaar gebruik maken van het reeds aangelegde wortelstelsel

Theorie vs. praktijk

Tot zover de theorie achter jouw gedachtengang. Je kunt een wietplant heel goed enten op de stam van een andere plant en die zal dan ook dankbaar gebruik maken van het reeds aangelegde wortelstelsel. Is het nieuwe stekje eenmaal succesvol aangegroeid aan de stam, dan zal de plant zich inderdaad volop richten op de bovengrondse groei die dan ook sneller dan gewoonlijk zou moeten verlopen.

Goed, tot zover zou je het kunnen doen. Maar wanneer we even praktisch gaan kijken, dan levert het hele enten je eerder een achterstand op dan een voorsprong. Ik zal het je uitleggen; om een goed en gezond wortelstensel te hebben, heb je een gezonde plant nodig. Een donor voor het wortelstelsel als het ware. Deze donorplant moet ook in leven zijn en heeft dus al een bovengrondse groei. Je gaat die vervangen voor een ent van een andere plant, terwijl je al een gezond aangegroeid plantje hebt. In de praktijk is het dus lood om oud ijzer om het zo maar even te zeggen.

Reveggen

Je kunt een groot en gezond wortelstelsel wel hergebruiken als je wil, maar dan niet door te enten, maar door te reveggen. Reveggen is het terug laten gaan van een plant in de groeifase door haar onder 18 uur licht of langer te zetten. Wat je doet is het volgende: bij de oogst moet je een aantal kleine takjes en topjes aan de plant laten zitten. Vervolgens zet je de plant onder een lichtregime van 18 uur of meer.

reveg

Laat bij de oogst nog wat topjes en blaadjes zitten,  na het reveggen zullen hier nieuwe takken uit groeien.

Na een tijdje zul je merken dat de groeifase weer op gang komt en kun je de plant door laten groeien en wederom in de bloei zetten voor de volgende oogst. Let wel op, want echte winst ten opzichte van een gewoon nieuw zaadje zaaien zul je er niet mee halen, het reveggen kost tijd. Je houdt er wel hele mooie planten aan over, die er door de oude dikke stammen uitzien als een soort bonsai-wietboompjes. Ook hebben wietplanten door het reveggen de neiging om terug te komen met enorm veel vertakkingen, wat weer geweldig goed werkt wanneer je hierna wil gaan scroggen. Het na de bloei reveggen wordt dan ook wel monstercroppen genoemd. Reveggen kan ook handig zijn wanneer je bijvoorbeeld stekken wil maken van een wietplant die je afgebloeid hebt maar waarvan je geen zaden meer hebt.

Een wietplant enten

Het enten van wietplanten kun je als hobbykweker wel degelijk inzetten, maar dat doe je dan niet om meer wiet te kunnen oogsten. De kwekers die ik ken die wel eens wietplanten geënt hebben, deden dat om het aantal (moeder)planten in hun kweekruimte te verminderen. Door te enten kun je namelijk één plant creëren, waaraan wel tien verschillende soorten groeien. Genetisch gezien is een geënte tak namelijk hetzelfde als de stek waar je ent vandaan kwam. Dat ze op de stam van een andere soort groeit verandert namelijk niets aan de genetica.

30a411j

Een voorbeeld van een succesvolle ent bij twee wietplanten

Dus stel je voor dat je een kushstekje ent op de stam van een skunkplant, dan is de plant genetisch skunk tot aan de plaats waar de ent groeit, en alles na de ent is kush. Op deze manier kun je dus één moederplant maken waarvan je stekken van vele verschillende wietsoorten kunt afhalen. Je moet de geënte takken dan natuurlijk wel allemaal goed labelen, want zoals je zult begrijpen zijn ze anders bijna niet meer uit elkaar te halen. Wil je weten hoe je zou moeten enten, lees dan dit artikel over enten nog eens terug: Enten: 1 plant, meer soorten.

(advertentie)