(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Investeerders in de legale cannabisindustrie van Noord-Amerika hebben in één maand liefst 1,23 miljard dollar gepompt in beursgenoteerde wietbedrijven. Ter vergelijking: dat is bijna 600 procent meer dan de 178 miljoen in januari vorig jaar. De dreigende taal van de federale overheid in de VS maakt dus hoegenaamd geen enkele indruk.

Recordinvesteringen in januari

Dat het meer dan lekker gaat met de snel(st) groeiende legale cannabisindustrie in Noord-Amerika weten we al eventjes, maar dat het zó lekker gaat… Volgens de Viridian Cannabis Deal Tracker  is er in de eerste maand van 2018 voor 1,23 miljard dollar aan nieuwe investeringen geregistreerd, een absoluut record.

Niet alleen is dat onvoorstelbare bedrag dus 600% meer dan in de eerste vijf weken van 2017, het benadert zelfs het totaalbedrag van vorig jaar – het héle jaar 2017 – toen er na 12 maanden uiteindelijk 1,29 miljard dollar bleek te zijn geïnvesteerd in de Noord-Amerikaanse wietindustrie!

Canadezen plukken de meeste vruchten

Met recht dus een boom in de investeringen, waarvan het merendeel overigens gaat naar wietkwekers en retail companies uit Canada. In onderstaand overzicht zie je de 5 bedrijven die in januari het meeste geld wisten op te halen (de blauw gemarkte afkortingen staan voor de beursnamen van de ondernemingen, mocht je zelf nog ergens een zak geld over hebben):

Geld vloeit vooral naar wietkwekerijen

‘Wij zien een stabiele rijping (het volwassen worden, red.) van de kapitaalmarkten rond de cannabisindustrie’, verklaart vice-president Harrison Phillips van Viridian Capital Advisors tegenover zakenwebsite Benzinga.com. ‘In het begin waren het bijna uitsluitend individuen met veel geld – en misschien een paar familiebedrijven – die investeerden in cannabis. Nu zien we meer en meer familiebedrijven, meer ‘high net worth individuals’ en meer professionele investeerders die erbij betrokken raken.’

Sluiten we – enigszins jaloers op de Noord-Amerikanen gezien de treurig stand van zaken hier in de Lage Landen – af met een verhelderend grafiekje van de (januari)investeringen, waarbij je ook kunt zien wáár in de wietbranche het meeste geld naartoe vloeit. De bedragen links zijn het aantal miljoen dollars, voor alle duidelijkheid…

[openingsbeeld:  ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertentie)