(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Behalve dat het simpelweg rechtvaardig en verstandig is om te doen, kan je dankzij de legalisering van cannabis leuke dingen regelen voor mensen die het minder goed hebben. Neem de stad Albuquerque in de Amerikaanse staat Arizona. Met inkomsten uit de verkoop van recreatieve wiet krijgen 100 gezinnen met een laag inkomen daar drie jaar lang een basisinkomen van 750 dollar per maand.

Fiksen wat de war on drugs heeft vernacheld

De stad Albuquerque in New Mexico – die je wellicht kent uit de briljante tv-serie Breaking Bad – heeft het gebruik goedgekeurd van belastinginkomsten uit de verkoop van recreatieve cannabis om een universeel basisinkomen programma te financieren voor inwoners met een laag inkomen.

Het initiatief, gesponsord door raadslid Klarissa Peña, bouwt voort op het Marijuana Equity and Community Reinvestment Fund dat in 2023 werd opgericht om gemeenschappen te ondersteunen die “negatieve gevolgen ondervinden van de criminalisering van marihuana”.

Slachtoffers van de decennia lang woekerende war on drugs zijn onevenredig vaak zwart, latino of anderszins behorend tot een minderheid. In diverse staten krijgen zij daarom een soort voorkeursbehandeling bij het aanvragen van een licentie voor een cannabisbedrijf, of zoals nu wat extra financiële overheidssteun.

Geld voor arme gezinnen en jongeren met drugsproblemen

“De eerste groep zal bestaan uit 80 huishoudens die gedurende drie jaar maandelijks een gegarandeerd inkomen van 750 dollar zullen ontvangen. Het tweede cohort zal bestaan uit 20 gezinnen en maximaal 40 kansjongeren”, aldus een persbericht van het Office of Equity and Inclusion.

Naar verwachting komt er zo’n 4 miljoen dollar per jaar aan belastinginkomsten binnen uit de verkoop van cannabis. Dit wietgeld wordt gelijk verdeeld tussen het Office of Equity and Inclusion (voor het basisinkomen) en het Department of Health, Housing and Homelessness.

De laatste instantie besteedt het geld aan 7 programma’s die zich richten op jeugddiensten op het gebied van preventie, behandeling en herstel van middelengebruik. “Dit geld komt apart van ons budget, het is een vast bedrag dat we elk jaar krijgen om echt te proberen gerechtigheid te bereiken waar onrecht was”, zegt gemeenteraadslid Peña.

Geen strenge eisen, gewoon helpen

Het basisinkomen-programma zal zich richten op gezinnen in het International District en de westkant van de stad, in het bijzonder gezinnen met kinderen die naar de Whittier Elementary School en de Carlos Rey Elementary School gaan.

Deze gebieden werden uitgekozen omdat het “ondervertegenwoordigde, verarmde buurten” zijn, volgens Associate Chief Administrative Officer Carla Martinez.

Honderd arme gezinnen in Albuquerque hebben het dankzij legale wiet de komende drie jaar een stukje beter….

Gezinnen die deelnemen aan het basisinkomen programma worden niet gecontroleerd op hun uitgaven, ze hoeven niet minder dan een bepaald bedrag te verdienen om hun inkomen te ontvangen en hun immigratiestatus wordt niet gecontroleerd. Donald Trump zal er bijkans een hartaanval van krijgen als ie hiervan hoort, haha…

‘Echt een standpunt innemen over armoede’

“Dit is geen aalmoes, dit is een steuntje in de rug voor gezinnen die vaak niet in aanmerking komen voor reguliere uitkeringsprogramma’s. We kunnen echt een standpunt innemen ten opzichte van het basisinkomen. We kunnen echt een standpunt innemen over armoede, want dat is de hoofdoorzaak van veel van de dingen waar we in onze gemeenschap mee te maken hebben als het gaat om dakloosheid, criminaliteit”, stelt raadslid Nichole Rogers.

Ook de burgemeester van de Amerikaanse stad met 560.000 inwoners is happy met de wietgeld-deal. Tim Keller: “Dit programma geeft geld waar het het hardst nodig is, namelijk in de handen van gezinnen die worstelen om een betere toekomst op te bouwen. Albuquerque is een stad die altijd zal vechten om onrechtvaardigheden te corrigeren en zal aandringen om gezinnen te helpen de tools te krijgen die ze nodig hebben om te slagen met waardigheid.”

(advertentie)