(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De meeste hobbykwekers hoeven geen kilo’s wiet. Het gaat ze erom dat ze zelf hun eigen rokertje of medicijn kunnen roken en waarvan ze weten hoe het gekweekt is en dat het dus schoon is van schadelijke stoffen. Het is slim om een paar grote planten te kweken in plaats van veel kleintjes. 

Met een klein aantal planten of zelfs maar eentje, kun je al genoeg wiet kweken voor eigen gebruik. Het is ook gemakkelijk om een paar planten met de hand van water te voorzien. Meer planten zijn meer zorgen, kweek in een kleine ruimte dus niet meer dan vijf planten. Dat is makkelijker, veiliger en levert je meer dan genoeg op voor je eigen gebruik.

Kweektenten en kasten

Kweektenten of kweekkasten zijn ideaal voor kleine hobbykwekers. Je hoeft geen gaten in muren te boren, ze zijn betaalbaar en in een uurtje op te zetten. Alle aansluitpunten, in- en uitlaatopeningen zitten er ook al in. Bovendien is de binnenkant van optimaal reflecterend materiaal gemaakt. Kweektenten zijn er in allerlei verschillende formaten.

Kweekkasten zijn er ook, deze zijn soms praktischer en onopvallender voor wanneer hem bijvoorbeeld in je woonkamer wil zetten. Kasten kun je ook op slot doen, voor als je schoonmoeder op de koffie komt bijvoorbeeld.

De juiste pot

Kies een mooie grote pot voor je planten. Een grote pot met een goede aardemix bevat genoeg voeding voor de eerste weken van je kweek. Ook maak je in een grote pot minder snel fouten met voeden en ten slotte maakt je wietplant in een grote pot een groter wortelstelsel en dus ook een grotere plant. Een 15-liter pot is een mooie gemiddelde maat.

Een flinke plant heeft ook enige ondersteuning nodig. Een paar bamboestokken zijn een ideale simpele oplossing om het gewicht van de dikke toppen die in de bloei ontstaan goed te ondersteunen. Bind je takken eraan vast maar altijd losjes zodat de sapstroom niet afgekneld wordt.

Temperatuur

Zorg voor een goede temperatuur. In een kleine kweekruimte kan het al snel erg heet worden door het gebruik van HPS lampen. Zorg daarom voor voldoende afzuiging of gebruik een zogenaamde cooltube. Dat is een glazen buis om je lamp waardoor de warme lucht van de lamp afgezogen wordt.

 

 

Een goed alternatief is misschien ook een ledlamp. Deze verbruikt minder stroom en wordt ook minder heet als een HPS lamp. Moderne ledlampen kosten wel wat meer als HPS lampen, maar gaan ook langer mee. Ze zijn ook een stuk veiliger als HPS lampen.

Beperkte hoogte

Soms heb je als hobbykweker maar een beperkte hoogte. Vooral sativa’s kunnen erg hoog worden. Om ervoor te zorgen dat je planten niet te hoog worden, kun je gaan scroggen. Met een rek of net bind je de planten vast zodat ze niet te hoog worden. Lees Zo werkt scroggen voor meer informatie. Ook kun je ervoor kiezen om een laagblijvende soort te kweken. Autoflower planten blijven in de regel het kleinst, verder worden indica soorten minder hoog dan sativa’s.

Hoe je ook in het klein besluit te kweken, het is de bedoeling om je planten gelukkig te houden met licht, lucht en water. Als je dat doet zullen je wietplanten jou ook gelukkig maken. Met een mooie oogst van een soort die je zelf gekozen hebt. Geniet van je kweek, en geniet van je wiet, dat is het allerbelangrijkste!

(advertenties)