(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vorige week hebben we het gehad over de vegetatieve-, oftewel groeifase. We vervolgen ons verhaal met de bloeifase, want die begint als we de belichtingstijd van onze stekken na een week van 18, naar 12 uur omzetten. Kortom: de bloeifase! 

Tegelijk met het verkorten van de lichtperiode, passen we ook ons bewateringsschema aan. Zo bootsen we het verkorten van de dagen in het najaar na als de bloei in volle gang komt.

We blijven op ‘Hydro’ minstens 6 keer per lichtcyclus water geven. Het water (en voeding) geven moet grotendeels gebeuren in de periode dat het licht aan is. In de donkere periode geef je meestal maar 1 voedingsbeurt om de waardes in je medium stabiel te houden. Vooral op Hydro is dit erg belangrijk.

marijuanaflowerLichtkleur

In de bloei- of generatieve fase staan de planten 12 uur in het licht en dus ook 12 uur in het donker. We bootsen zo dus zoals bekend het verkorten van de dagen in de herfst na, een teken voor de plant om aan de laatste levensfase, de bloei en de zaadvorming te beginnen.
In de generatieve fase komt de nadruk bij de plant minder op de groei te liggen. De chlorofylaanmaak wordt minder, en vaak zien we in de bloeifase ook minder vingers aan het cannabisblad ontstaan. In de bloeifase heeft de plant minder behoefte aan blauw licht (dat immers zo belangrijk was voor de chlorofylproductie in de bladeren) en meer aan rood licht. De herfstzon levert ook meer rood licht, omdat de zon in de herfst lager aan de hemel staat.

Het geven van water en voedingsstoffen gaat gewoon door. De tijd tussen de voedingsbeurten wordt verkort, zodat de planten nog steeds 6 keer tijdens elke lichtcyclus worden bevloeid. Nu niet om de planten zo hard mogelijk te laten groeien, maar om de stofwisseling op peil te houden en om de harsen te kunnen produceren. De vrouwelijke planten zullen na een week of twee de eerste bloemen laten zien. De bloeiperiode duurt, afhankelijk van de gekweekte soort, tenminste 44 dagen bij een kort bloeier maar meestal 60 dagen.

hindukushTopontwikkeling

Het is belangrijk dat er in de gehele bloeiperiode echt zo min mogelijk fout gaat. Dat klinkt logisch, maar elk tekort dat ontstaat in een bepaalde periode zorgt ervoor dat de oogst minder goed uitpakt dan mogelijk is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je planten in de eerste drie tot vier weken van de bloei niet ‘te hoog in het zout staan’. Oftewel hou de EC in je mat rond de 1.8 tot 1.9. Daarna kan je wel even de EC verhogen, maar doe dit niet te lang omdat je hiermee de groei van de top belemmert. Een te hoge EC in de vierde of vijfde week zorgt voor toppen die niet aan elkaar groeien. De toppen worden wel enorm hard, maar de top blijft achter in volume. Met het verhogen van de EC geef je de plant echter niet alleen meer voeding dan ze op kan nemen, je remt ook de plant in zijn opname van water. Hoe hoger de EC in je mat, des te harder de plant aan het water moet trekken om het op te kunnen nemen en zolang de plant geen water op kan nemen, kan er dus ook geen transport van voedingsstoffen, mineralen en vitaminen plaatsvinden…..

Haze

Bij sommige planten zoals Haze-soorten kan de bloeiperiode tot wel 90 dagen duren. Het is de moeite waard om inderdaad de volle bloeiperiode geduld te hebben voor je gaat oogsten. Tussendoor oogsten levert voor de planten stress op, waardoor de uiteindelijke opbrengst sterk kan verminderen. Laat je planten daarom staan totdat ze klaar zijn, en oogst niet op de kalender maar lieven op het oog.

Bloeize!

Zie ook het artikel van vorige week over de groeifase: De vegetatieve fase: groeien!

(advertenties)