(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Altijd leuk lijstjes over wiet. Neem de ‘2018 Cannabis Price Index’ van Seedo, een maker van geile maar peperdure kweekkastjes. Zij hebben op basis van o.a. data van de Verenigde Naties uitgevogeld hoeveel je betaalt voor 1 gram wiet in 120 steden. Amsterdam prijkt op plek 77 met een gramprijs van 6,31 euro. Hetgeen een schijntje is bij de 26,13 euro die je in Tokyo moet lappen, maar weer best duur vergeleken met de 1,07 euro die je kwijt bent in Quito, Ecuador…

Volautomatische wietkweekkast

Onlangs schreven we nog over het ultieme hebbedingetje voor de verwende wietkweker: Seedo. Een volautomatische kweekkast die er gelikt uitziet maar waar ook een prijskaartje van minimaal 1600 dollar aan hangt. Voor wie het niet meer weet of nooit geweten heeft, in onderstaande coole commercial wordt ie gepresenteerd:

2018 Cannabis Price Index

Binnenkort op de markt die Seedo en dus zoekt de producten nu alvast wat (gratis) publiciteit. En als we de Big Mac-index hebben, waarom dan niet de Cannabis Price Index? De makers hebben de wietprijzen in liefst 120 steden over de hele wereld opgeduikeld en met elkaar vergeleken. Hun argumentatie voor het waarom is natuurlijk niet dat ze heel veel van die kastjes willen verkopen, maar: ‘Het doel van dit onderzoek is om te illustreren dat er wereldwijd een constante behoefte is aan juridische hervormingen rondom cannabis, en om vast te stellen of er lessen kunnen worden geleerd van die steden die aan het front van de wietlegalisering liggen’.

Belastingmelkkoe cannabis

Eh, juist ja. Behalve naar de prijs kijken de Seedo-researchers ook naar hoeveel wiet er geconsumeerd wordt en naar de mogelijke belastingopbrengsten indien de hele mikmak legaal zou zijn en onze fijne overheden er vet belasting op gaan heffen (daartoe neemt men hier het belastingtarief van het populairste merk sigaretten in een stad). Om eens even wat te spoilen: New York zou dan van alle 120 steden het meeste geld kunnen aftroggelen van medicinale en recreatieve cannabisconsumenten: 125,12 miljoen euro per jaar! Daar steekt de 16,75 miljoen euro voor Amsterdam dan weer wat schraal tegen af, nietwaar?

Tijd voor tabelletjes

Genoeg geluld a.k.a. gratis reclame gemaakt voor Seedo, over naar de niets verhullende tabellen met de keiharde cijfertjes. Mocht je echt alles willen zien dan klik ja maar vast HIEROP, wij gaan verder met een samenvatting van de high lights… Oh ja, we kiezen dan wel voor de Duitstalige versie van het hele gebeuren, met als enige argument dat we dan de prijzen in euro’s krijgen i.p.v. dollars. Veel plezier nog en steek er gerust nog eentje op!

De 10 duurste wietsteden op aarde:

En dan natuurlijk ook de 10 goedkoopste wietsteden op ons planeetje:

Ook wel leuk: waar wordt in metrische tonnen het meeste weggewerkt door ons soort mensen?

En dan willen we natuurlijk ook weten waar de schraalhanzen zich ophouden!

Tot slot de top 10 van steden waar ze het meeste (belasting)geld ophalen als wiet legaal is:

[openingsbeeld:  elbud/Shutterstock, alle graphics: Seedo]
(advertentie)