(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nu steeds meer landen en Amerikaanse staten medicinale en recreatieve cannabis legaliseren, blijkt goed hoe groot de markt is. Volgens een business rapport van Brightfield Group groeit de globale cannabismarkt jaarlijks met 60 procent en bedraagt de wereldwijde legale verkoop van fun- en mediwiet in 2021 al een duizelingwekkende 27 miljard euro.

Onstuitbare opmars

De zakelijke rapporten van de Brightfield Group zijn toonaangevend in de cannabisindustrie. De analisten graven diep in de lokale markten en komen zo tot niet alleen up-to-date cijfers van de legale wiethandel, maar ook tot voorspellingen die hout snijden. Of liever gezegd, geld snijden. Want als er één ding duidelijk wordt uit hun nieuwste business rapport is het wel dat de groei van de branche onstuitbaar is en eigenlijk alleen te vergelijken valt met de razendsnelle opkomst van de internetgiganten rond de eeuwwisseling.

Canada komt eraan

De globale cannabismarkt is dit jaar al goed voor een omzet van 6,6 miljard euro. Over vier jaar in 2021 is dat gestegen naar 26,97 miljard euro, wat betekent dat onze industrie ieder jaar met liefst 60 procent groeit. En dat zijn cijfers waar zelfs de Apples, Facebooks en Snapchats van deze wereld niet aankomen!

De researchers van Brightfield schatten dat de ‘adult-use market’ (ofwel de markt voor recreatieve wiet) in Canada een flinke hap gaat bijdragen aan de miljardenomzet, aangezien die per 1 juli van 2018 in heel Canada legaal wordt. Drie jaar later is de wiethandel daar al goed voor 4,9 miljard euro…

De globale cannabismarkt groeit jaarlijks met liefst 60%, cijfers waar geen enkele andere industrie aan kan tippen… [beeld: Bruce Rolff/Shutterstock]

Europa goed voor 12% marktaandeel

Sowieso is het Noord-Amerika dat veruit het grootste deel van de legale cannabiskoek voor zijn rekening neemt. In de VS dendert het aantal staten dat overgaat tot volledige legalisering vrolijk verder, wat over vier jaar resulteert in een marktaandeel dat twee keer zo groot is als dat van de noorderburen. Samen zijn de VS en Canada in 2021 goed voor 86 (!) procent van de wereldwijde wietverkoop, al daalt het aandeel van de VS in de wereldhandel wel van 90 procent nu naar 57 procent straks.

Maar ook Europa gaat meedoen denkt Brightfield Group. Zij verwachten dat de Europese markt ‘aangevoerd door Duitsland, Nederland, Zwitserland en Spanje’ over vier jaar tekent voor 12 procent marktaandeel.

Australië en Israël leidend in mediwiet

Dat de miljarden ons om de oren vliegen is geenszins te wijten aan overdreven positief denken, bezweert Bethany Gomez, research directeur van Brightfield Group. ‘Veel van de hype over de internationale markten is overdreven: slechts een handvol landen opent de deur voor rendabele investeringen. En om als bedrijf succesvol te kunnen zijn moeten ze een schrander inzicht hebben in de nuances en uitdagingen van elke specifieke markt.’

Volgens het rapport – dat als je het wil bestellen 1155 dollar kost – zijn producten met weinig THC en veel CBD ‘wereldwijd het meest geaccepteerd’ en staan veel landen zulke producten toe voor import en lokale ontwikkeling. Daarnaast zien ze dat ‘Canadese bedrijven hard op weg zijn naar de leidende positie als wietproducenten, cannabismerken en internationale distributeurs’. Ook Australië en Israël krijgen een pluim van de analisten omdat hun bedrijven ‘investeren in medicinaal cannabisonderzoek om de farmaceutische cannabismarkt te veroveren’.

[openingsbeeld: Yarygin/Shutterstock]
(advertentie)