(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het enige echte woordenboek der Nederlandse taal is natuurlijk de befaamde Dikke van Dale, drie lijvige boeken vol. Ter gelegenheid van 11/11 – ofwel de start van het Carnavalsseizoen – gaf de hoofdredacteur prijs welke gezegde hier ’t meest gebruikt wordt om uit te drukken dat je je nogal stoned voelt…

Stonede uitdrukkingen

Hoewel er binnen de landsgrenzen en zeker ook internationaal talloze uitdrukkingen bestaan om je gelukzalige gevoel van stoned of high zijn te uiten, zijn het opvallend genoeg vooral gezegdes met dieren erin die in Nederland hoog scoren. In het radioprogramma ‘Volgspot’ gaf Dikke-hoofdredacteur Ton den Boon ter gelegenheid van de elfde van de elfde (Sint Maarten eén de aftrap van het Carnavalsseizoen) tekst en uitleg over onze taal in relatie met het fenomeen blowen.

‘Stoont als een garnaal’

De Dikke van Dale weet het zeker: Van Kooten & De Bie, ofwel het Simplisties Verbond, tekent voor de populairste uitdrukking in het Nederlandse taalgebied: ‘stoont als een garnaal’. Inderdaad, dat spellen de heren zo ja. De garnaal dus op nr 1 maar andere dieren zitten het zeedier op de hielen. Ton den Boon: ‘Stoned als een aap of een kanarie. Maar deze vondst van Koot & Bie is tegenwoordig echt de gewoonste uitdrukking geworden om aan te geven dat iemand heel erg stoned is.’

Persiflage op carnaval-liedjes

En de link met 11/11 dan vraag je, het is immers geen dierendag op deze datum? Nou, 42 jaar geleden – dus nog één jaar voordat Nederland officieel een gedoogbeleid zou krijgen met coffeeshops en zo – namen Kees van Kooten en Wim de Bie het liedje ‘Stoont als een garnaal’ op als persiflage op de bestaande carnavalshits. Tot ieders verbazing sloeg het grapje echter in als de spreekwoordelijke bom en werd het nummer een grote hit!

‘Heel beeldend’

Volgens de Dikke van Dale is het een logische keuze dat de garnaal de strijd heeft gewonnen. ‘Het is heel beeldend, je kan je er gelijk iets bij voorstellen’, aldus Den Boon. En de uitdrukking van de twee komieken werd al zo snel ingeburgerd dat het woordenboek ‘stoont als een garnaal’ ook al vroeg opnam als een officieel gezegde.

Afijn, een stukje cannabisgeschiedenis dus om nooit meer te vergeten. En om dat gepast te vieren – alaaaaf!! – nog maar eens de niet te versmaden clip van het Simplisties Verbond:

Heb jij zelf een geweldige uitdrukking om je stoned/high zijn uit te drukken, plak ‘m gerust hieronder in de comments!

(advertenties)