(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Woensdag 15 november is de aftrap van een landelijke coffeeshop campagne die de wietconsument waarschuwt tegen de speekseltest. Die zet de politie sinds 1 juli in tegen drugs in het verkeer en bij een positieve test kunnen de consequenties behoorlijk vervelend zijn, tot en met je rijbewijs inleveren.

‘Speel op zeker’

‘Cannabis en rijden? – Speel op zeker!’  Zo heet de campagne die een aantal coffeeshop- en consumentenverenigingen in Nederland lanceren als gevolg van de invoering van de nu al beruchte speekseltest op 1 juli jongstleden. Dankzij die aangescherpte Wegenverkeerswet kan je vele uren na een joint nog de pineut zijn als je moet spugen op zo’n politiestaafje. Op de bijbehorende website www.cannabisenverkeer.nl is vanaf dinsdag ook actuele informatie over dit thema te vinden.

Grote kans dat jij binnenkort ook deze flyer in je coffeeshop ziet liggen…

Ingrijpende gevolgen

De tekst van de poster raadt cannabisconsumenten aan zich goed te informeren en op zeker te spelen door niet achter het stuur te gaan zitten onder invloed van cannabis. Citaat: “Cannabis blijft tot 14 uur na gebruik aantoonbaar met de speekseltest. Ook als je niet meer onder invloed bent, kun je dus positief scoren bij een politiecontrole. De gevolgen kunnen zeer ingrijpend zijn, o.a. boetes en intrekken van je rijbewijs. Wil je op zeker spelen, regel dan een chauffeur die niet heeft gedronken of geblowd, gebruik het openbaar vervoer of een taxi.”

De makers van de campagne stellen – ten onrechte – dat je ook de fiets kunt nemen, maar helaas is dat ook een ‘deelname aan het verkeer’ waarmee je met de speekseltest juist wél gepakt kan worden. Niet dat de kans daarop nou heel erg groot is in real life, maar toch…

De Groene BOB

Al in 2009 lanceerde de Vereniging Coffeeshops Eindhoven (VCE) een campagne over cannabis en verkeer, onder de noemer ‘De Groene BOB’. Veilig Verkeer Nederland zag dit als een schending van het auteursrecht op hun BOB campagne en dreigde met juridische stappen.

“We hadden gehoopt dat VVN dit thema zelf op zou pakken, maar dat is niet gebeurd”, aldus Lisa Lankes, voorzitter van de VCE. “We zijn heel blij met de samenwerking met de provincie Brabant (in het kader van de al lopende actie ‘Brabant gaat voor nul verkeersdoden’, red.), de coffeeshopbonden en de organisaties voor consumenten. We vinden dit allemaal een belangrijk onderwerp.”

Zo belangrijk dat alle coffeeshops in Nederland – en dat zijn er op het moment nog 573 – posters en flyers krijgen toegestuurd om hun klanten te waarschuwen…

(advertentie)