(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Groothertogdom Luxemburg gaat twee jaar lang een proef uitvoeren met het toestaan van mediwiet bij ziekten die niet met conventionele medicijnen te behandelen zijn. Doel is om meer te weten te komen over de toepassingen en werkingen van medicinale cannabis.

Regering maakt weg vrij voor mediwiet-test

Dat Luxemburg eindelijk ook werk gaat maken van cannabis als legaal medicijn zat al in de pijplijn, nadat de regering eind vorige maand al het principiële besluit had genomen dat mediwiet zou worden toegelaten. Goed nieuws dus voor de bijna 600.000 inwoners van het Groothertogdom, ook al is de regelgeving vrij streng en dus vooralsnog voor een proefperiode van twee jaar. Nog voor het einde van dit kalenderjaar moeten ‘overeenkomstige wetswijzigingen’ zijn voorgesteld, verklaart minister van Gezondheid Lydia Mutsch tegen de media.

Luxemburg is niet langer alleen een belastingparadijs maar voortaan ook een land waar mediwiet legaal is… [foto: Frank Bach/Shutterstock]

Streng toezicht

Met de nieuwe wet – die zowel het gebruik van wietmedicijnen met CBD als met THC toestaat – zijn patiënten die geen baat hebben bij farmaceutische medicatie gebaat. Denk aan mensen met chronische pijn bijvoorbeeld. De Vlaamse media melden dat een en ander wel ‘onder strenger medisch toezicht’ zal plaatsvinden. Ook de beschikbaarheid ‘dient te worden gecontroleerd’, maar dat is bij legale (medicinale) cannabis natuurlijk per definitie het geval.

Nu Luxemburg zich heeft aangesloten bij de beschaafde (cannabis)wereld is eigenlijk alleen België nog een achtergebleven kindje in de Benelux. Of zoals de krant Het Laatste Nieuws het fraai stelt: ‘België hinkt in deze materie achterop en ondergaat nogal onbewogen de wereldwijde aanpassing’.

[openingsbeeld:  Maxim Apryatin/Shutterstock]
(advertenties)