(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Goed nieuws voor alle vrouwen in de Amerikaanse staat Connecticut die moeilijk kunnen klaarkomen tijdens seks, of zelfs helemaal geen orgasmes krijgen. Vrijdag nam de adviesraad van artsen voor het staatsprogramma het besluit dat medicinale cannabis voortaan ook wordt toegelaten voor de behandeling van female orgasmic disorder (FOD). 

Wiet voor orgasmestoornis dankzij petitie seksuologe

De negen medici in het staatspanel waren het er unaniem over eens dat cannabis hoogstwaarschijnlijk een gunstig effect heeft op FOD, een aandoening die volgens hen slopend is. Orgasmes bij mensen met FOD zijn vertraagd, zeldzaam of helemaal afwezig.

De Medical Marijuana Program Board of Physicians stemde ook in met een apart voorstel om autismespectrumstoornis toe te voegen als kwalificerende aandoening voor het medicinale cannabisprogramma van Connecticut.

Het streven om FOD toe te voegen als voorwaarde voor cannabistoegang komt voort uit een petitie die vorig jaar werd ingediend door Suzanne Mulvehill, een klinisch seksuologe die zich inzet voor een ruimere toegang tot wiet voor mensen met FOD.

Tijd voor actie na halve eeuw niks doen

Mulvehill, uitvoerend directeur van het Female Orgasm Research Institute en het bijbehorende Women’s Cannabis Project, heeft onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat cannabisgebruik bij meer dan 70 procent van de patiënten met FOD het gemak en de frequentie van orgasmes verhoogt.

Uit haar onderzoek bleek ook dat marihuana de seksuele bevrediging verbeterde bij ongeveer tweederde (67 procent) van de patiënten met FOD.

LEES OP CNNBS OOKMakkelijker, vaker, beter – vrouwelijke orgasme vaart wel bij wiet

Dat kan beter en wel dankzij cannabis…

Ondanks de veelbelovende resultaten, zo vertelde Mulvehill het artsenpanel in Connecticut, kleeft er nog steeds een stigma aan het bespreken van de seksuele bevrediging van vrouwen. “We praten zelden over dit onderwerp, maar ik denk dat het tijd wordt,” zegt ze, “want tot 41 procent van de vrouwen heeft er last van en die statistiek is al meer dan 50 jaar niet veranderd.”

Einde aan stigma’s en schaamte maken

Verwijzend naar medicijnen tegen erectiestoornissen, zoals Viagra, betoogde Mulvehill dat “er een oplossing is voor mannen, weet je, maar die is er echt niet voor vrouwen. Dit kan die oplossing zijn”, zei ze over medicinale cannabis.

“Als een vrouw een probleem kan overwinnen dat gestigmatiseerd en beschaamd wordt, en het niet langer als een last met zich meedraagt”, voegde ze eraan toe, “dan ontstaat er een dimensie van vertrouwen”.

Een van de artsen stelde een vraag over de dosering en vroeg zich af of er effecten werden waargenomen “alleen bij psychoactieve doses” of ook bij lagere doses wiet? Mulvehill antwoordde dat vrouwen met wie ze sprak “precies wisten hoeveel ze moesten gebruiken”. Daarbij merkte ze uiteraard op dat in het begin meestal een lagere dosis wordt aangeraden.

Wanneer kunnen vrouwen mediwiet voor FOD krijgen?

En zo geschiedde. Na een aantal vragen van artsen van mediwiet adviesraad, keurde het orgaan de toevoeging van FOD aan de lijst van in aanmerking komende aandoeningen in Connecticut goed.

De stemming om FOD te accepteren als een ‘kwalificerende aandoening’ is op zich niet voldoende om de verandering door te voeren. De aanbeveling zal ook nog worden beoordeeld door het Department of Consumer Protection om een definitieve beslissing te nemen.

Maar als artsen het volop steunen, komt dat wel snel in orde, zo is de algemene verwachting.

LEES OP CNNBS OOKBetere seks met wiet en oplossing voor man-vrouw ‘orgasmekloof’

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)