(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jawel! We hebben weer een nieuwe buitenwiet test update, en wat voor een! Nu de zon zich wat vaker laat zien stijgt de temperatuur eindelijk ook, en stromen bij ons de updates binnen. Het is te veel om in een intro samen te vatten allemaal, dus kijk maar gewoon zelf wat de eerste update van juni (naast veel goede zin) heeft opgeleverd. 

Guido

Update 31 mei 2024: Goeiedag, ik ben een week naar Praag geweest. Helaas geen Bruce Springsteen concert meegemaakt, hij had geen stem meer en moest rusten. Maar goed, de dames staan nu buiten en ben ondertussen meer aan het kweken.

Ze gaan langzaam en worden een beetje geel. Ik ben voorzichtig met water geven en ze worden met te veel regen binnen gezet. Hoop dat het wat wordt en ik wens iedereen veel kweekplezier!

Marc

Update 31 mei 2024: Hoi, hier zijn we ook eindelijk gestart. Alle plantjes zijn mooi opgekomen, behalve ééntje. Nu is het wachten op het echt mooie weer.

Nick aka Kuni

Update 2 juni 2024: Hoi hoi, mede buitenwiet testers. De planten uit de gefeminiseede zaden, Big Yeti en Alpine Honey Melon staan er lekker bij en groeien gestaag door. Ondanks het slechte weer en de grote hoeveelheid slakken die in de buurt op de loer liggen.

De Zmäkdaun gaat nog steeds als een tierelier en heeft vooralsnog weinig tegenslagen gehad. Ze is al bijna een meter hoog en ik zal binnenkort ondersteuning moeten gaan zoeken, voor de al groter wordende zijtakken.

De Guerrilla autoflower planten Alpine Crocket en Dutch Treat hebben het zwaarder te verduren gehad met de slakken terreur. Maar ze lijken het toch te redden, al zijn ze op natuurlijke wijze ge-lollipopped met dank aan de slakken.

Iets om rekening mee te houden voor de volgende keer, is om planten langer op te kweken in een pot voor ze in de volle grond te steken. De opnieuw verkregen autoflower plant Erdbeer is ontkiemd, en hou ik voorlopig in de kweekkas.

Met vriendelijke groene klevende vinger groet, Nick aka Kuni

Bart

Update 3 juni 2024: Even een update over de plantjes. De Erdbeer Auto die heeft blijkbaar een genetisch probleempje, waardoor deze niet echt groeit zoals het hoort, maar ja, kan gebeuren. Mijn Panty Punch heeft bezoek gehad van de slakken en is onthoofd geweest, al een geluk is het een plant en is die dus onbedoeld getopt.

De Dutch Treat doet het goed, en is de grootste van de drie op dit moment. De Auto Lemon Kix doet het ook goed, deze heb ik net buiten gezet. Verder heb ik vandaag nog de drie reguliere zaadjes in de grond gestoken en nog drie Auto Sticky Orange XXL, en zo kunnen we weer verder…

Dit zijn normaal de laatste die ik ging zaaien, ik heb ook nog de Jack Hulkberry die had ik voorzien voor dit jaar, maar ik mag niet overdrijven.

Gefjon Grow

Update 3 juni 2024: Hey, hier zijn we weer met een update 😁  Te beginnen bij de grootste dame; ze heeft haar naam echt niet gestolen: de Big Yeti. Die staat nu een week in de volle grond ongeveer en she loves it 😁 Niks meer te zien van de slakkenslag maar mooie grote gezonde groene bladeren 😁 Ze staat ook niet ver van waar vorig jaar de Frisian Duck dames stonden, en die hadden veel zon dus ook deze dame zal (als er zon is) kunnen genieten van veel zon 😁

De kleinere Yeti’s die heb ik terug uit de kas gehaald, en waren mooi opgedroogd en gegroeid. Ik heb ze wat verspreid in de tuin gezet 😁

De Zmäkdaun (de grootste) heb ik verpot, en de andere Zmäkdauns komen ook nog aan de beurt. Ik denk dat ik net zoals bij de Yeti een beetje ga testen en kijken waar ze komen. Bijvoorbeeld de ene Yeti en Zmäkdaun in de kas laten staan en de rest buiten laten staan, en zien wat er verschilt 😊 Maar ze groeien allemaal lekker door ondanks het shitty weertje 🤣

Dan de autoflowers, die zijn ook mooi opgeschoten. De Alpine Crocket die staat al mooi in blad; misschien dat ik ze buiten laat staan ipv de kas, mocht het wat warmer worden 😁  De Erdbeer met het rare blad is ook goed mee aan het groeien, en de rare bladeren zijn al wat normaler. Ook deze zal buiten in de tuin een plaats krijgen eenmaal beter weer 😁

Verder eigenlijk niet veel op te merken deze week, ze doen het beter dan het weer 😜

Groene groet, Gefjon Grow 🙏

Joery

Update 2 juni 2024: Hier een kleine update vanuit het Oosten van Nederland. De planten staan er weer mooi bij ondanks het waardeloze klimaat. De Zmäkdown in de volle grond doet nog niet echt veel, behalve in de hoogte groeien. Bij de Alpine Honey Melon heb ik vandaag low stress training toegepast. Ook heb ik wat blad verwijderd onderaan de plant.

Hier en daar ook wat last gehad van slakken. Maar door wat tricks en tips van het grote internet hebben de groene dames er geen last meer van. De Big Yeti ziet er ook niet verkeerd uit. Hier ga ik ook één deze dagen de low stress training toepassen.

Vandaag heb ik ze voor het eerst wat basic voeding gegeven van Plagron, gecombineerd met wat vijverwater. De autoflowers staan ook klaar om verplaatst te worden naar grotere potten.

Tot zo ver mijn update, happy growings

Dennis

Update 4 juni 2024: Ik ben weer terug uit China, en hier de voortgang van de dames. In de tussentijd heeft de autoflower Dutch Treat toch weer wat groeikracht gekregen, en is de rest achteraan aan het gaan. Buiten worden de plekken waar de dames naar toe gaan voorbereid. Ik hoop ze binnenkort buiten in de tuin te planten.

Groet, Dennis

Vincent

Update 5 juni 2024: Hallo allemaal, nog steeds niet genoeg zon en veel slakken. De auto’s die al geplant waren doen het goed. De testers ook, al steekt er eentje bovenop en dat is de Alpine Crocket die ook in bloei geschoten is‍.

De Dutch Treat en Erdbeer zijn nog klein, maar dat komt wel goed denk ik. De Zmäkdaun, Alpine Honey Melon en Big Yeti (die nog niet zo big is) staan nog onder 20 Watt licht binnen. Maar ga ik verpotten in het weekend, en dan verplaatsen naar een 150 Watt lamp. Dus het zal bijna stektijd zijn want je weet maar nooit of ik wederom iets kan toevoegen aan m’n moeders, zoals de 25 Dynamite van vorig jaar.

Groene groeten, Vincent

Chris

Update 5 juni 2024: Groeizaam weer hier in het Noorden. De Dutch Treat voelt zich op zijn gemak in de kas zo te zien, de groei zit er goed in. De Alpine Honey Lemon staat buiten, fier in de wind. Goed voor een stevige stam. Alleen de Big Yeti …is niet meer zo big. Het heeft hard geregend en gewaaid en het lijkt hier inmiddels op het resultaat van een een mislukte trim sessie. De top is geknakt…

Zo te zien kan de Yeti het gelukkig wel aan, er lijken twee nieuwe hoofdtakken te ontstaan. Alle planten hebben hun eerste shot groeimest gehad, en zien er gezond uit. Het lijkt er op dat de slakken geen interesse hebben, want er zijn, in tegenstelling tot de groentes elders in de tuin, geen vraatsporen te zien.

Chris

Mike

Update 6 juni 2024: Hallo liefhebbers, weer een weekje verder zijn de rollen omgedraaid. Met Erdbeer gaat het nu goed en met de Alpine Crocket gaat het juist wat minder. De lobblaadjes zijn beschadigd, en daardoor groeien de eerste twee echte blaadjes langzaam. Door deze vertraging heb ik besloten de lichtgevoelige zaden alvast te ontkiemen.

Zmäkdaun komt bij de twee autoflowers in de achtertuin, en voor Big Yeti en Alpine Honey Melon heb ik een mooie guerrilla plek. Maar voorlopig eerst nog even op de vensterbank. Eindelijk een zuinig zonnetje deze week, die moet even doorpakken nu, let’s go!  Tot volgende week ✌

Luuk

Update 6 juni 2024: Lieve lezertjes, begint de zon dan nu echt te schijnen? ☀️ Vanuit mijn overkapping die in aanbouw is, zit ik heerlijk te kijken hoe de dames aan het genieten zijn. Dit jaar heb ik de 3 lichtgevoelige planten bij mij thuis staan, en de 3 autoflowers bij een vriend van mij, die dan ook de verzorging op zich zal nemen.

Hij zal mij af en toe van foto’s voorzien, en als ik op bezoek ben knip ik ze zelf uiteraard. Hij heeft mij al de eerste foto’s gestuurd, en ik heb die van mijzelf ook toegevoegd aan dit verslag. Ik heb een aantal opmerkingen toegevoegd aan de foto’s, om een duidelijker beeld te vormen voor jullie.

De Zmäkdaun groeit vanaf het begin het beste. De Alpine Honey Melon gaat ook super maar iets langzamer dan de Zmäkdaun. Het zaadje van de Big Yeti kwam niet uit, en daar heb ik een nieuwe voor gekiemd. Die loopt dus twee weken achter op de 2 andere lichtgevoelige planten.

Ze staan nu alledrie buiten te genieten, ik heb foto’s toegevoegd van de grond samenstelling en laag opbouw in de pot. Ik heb potgrond van mijn lokale tuinder gebruikt, en gemengd met perliet en vermiculiet. Mijn maatje heeft een iets andere opbouw van de grond samenstelling gemaakt. Zie hieronder wat hij gebruikt heeft:

Bodem van 10cm hydrokorrels, een mix van potgrond, bodemverbeteraar, perliet, vermiculiet in bimz (20cm), een laagje spagnum mos. Dit alles verder aanvullen met de mix en uiteindelijk een klein beetje zure grond (minimaal) op de toplaag.

De drie autoflowers staan dus bij een maatje van mij, en die zijn tegelijk gekiemd met de eerste Big Yeti, die dan bij staat. Ook leuk om te monitoren hoe die zich ontwikkelen met afstand van elkaar. Zelf zat ik in een wat lastige situatie doordat mijn zoon werd geopereerd, vandaar afgelopen week geen update van mij, en nu een wat langere. Gelukkig is het goed gegaan en zijn we weer thuis! Dus ik heb voor jullie een mooi verslag geschreven.

Mvg, Luuk

Wolkenwietje

Update 6 juni 2024: alle ontkiemde zaadjes zijn in mei opgegeten door de slakken. Echt een drama. Gelukkig krijgen we een nieuwe kans. We hebben even gewacht op warmer weer. Deze week moesten we er echt aan geloven: de zaadjes zijn de grond in gegaan. Nu hopen op meer geluk.

elke nacht zie ik
de slakken traag mijn wietje
verder kleineren
de bladeren krimpen meer
en meer tot kale steeltjes

Het is even stil geweest. Het droevige einde van een paar weken geleden kreeg nog een droevig vervolg. Ook de laatste, de Alpine Crocket viel ten prooi aan de vraatzuchtige slakken. Het ontkiemende plantje lag er geknakt bij. Strenggelovig als ik opgegroeid ben, komt onmiddellijk de psalm over het gras in mij op: gelijk het gras is ons kortstondig leven.

Nieuwe kans

Dit verdrietige begin van het seizoen, krijgt gelukkig een nieuwe kans. We krijgen van CNNBS de mogelijkheid het nog een keer te proberen. Ik durf niet meteen weer de nieuwe zaadjes te laten ontkiemen. Er zijn namelijk ook kenners die erbij zweren om de zaadjes pas halverwege juni op te laten komen.

‘Je zult zien dat ze de zaadjes van 3 weken eerder zo inhalen’, stelt de ervaren teler op Facebook. Komt extra goed uit, want ik ben een klein weekje op vakantie. Daarom hebben we pas afgelopen weekend de zaadjes in de week gedaan. En nu maar hopen op betere tijden. Slakken peuzelen veel kostbare wiet op. En het eerste groen piept al boven de aarde uit. De Dutch Treat is vanmorgen opgekomen.

Hopelijk zijn de eerdere offers aan de goden genoeg voor de slakken en laten ze nu het jonge wietgrut met rust. Al snap ik dat ook voor slakken de verleiding groot is.

Goed nieuws: de eerste, de Dutch Treat is opgekomen! (6 juni)

Beyond Context

Update 7 juni 2024: Beste iedereen. Het blijft ieder jaar weer wikken en wegen, en zeker dit jaar hebben we al een aantal uitdagingen gehad. Niets wat je graag wilt komt gemakkelijk, en daar kunnen we rustig uit opmaken dat de Nederlandse/Belgische kweker er toch redelijkerwijs veel ervaring en kundes op na houden. Neemt niet weg dat het frustrerend kan zijn.

De dames: zoals vorige week al vermeld dat er een aardig verlies geleden. Enkel over zijn vier Big Yeti’s, Zmäkdaun, Erdbeer en Dutch Treat. Met moeite trouwens. Vooropgesteld is Big Yeti mijns inziens al een grote winnaar. De genetica hiervan is uitzonderlijk te noemen. 4/4

Maandag heb ik op één na alle verpot. Improviseren. Geen perliet, beendermeel, bitterzout oid. Ook geen speciale grond of toevoegingen en daarbij toch besloten twee plantjes in de volle grond te zetten. Het drijfzand dat ik vorige week had volledig uitgegraven, heb ik uit laten drogen en droge grond erop gedaan. Vorig jaar bomen, dit jaar gewoon weer toch? *kuch* .  Zmäkdaun en een Big Yeti zijn het geworden.

De staat van de dames is niet echt goed te noemen. Te laat verpot door het weer en persoonlijke omstandigheden. Verder is het transplanteren aardig gelukt. Nadeel was de 7 à 10 graden ’s nachts wat redelijk kritisch is. Vooral als je ze net hebt getransplanteerd.

We gaan het zien wat het gaat worden. Ik ben erg benieuwd naar ieders zijn of haar verslag en hun dames! Wens uiteraard ieder het allerbeste, een goeie warme zon en een uitstekend weekend. Tot volgende week.

Beyond Context

Ewout

Update 7 juni 2024: weken voorbij alweer, het gaat supersnel! Niet per se heel goed maar de tijd vliegt. Het is wat mij betreft nog heel erg leuk. Ik ben echt blij met hoe dit jaar loopt. Ondanks mijn onhandigheid, duidelijke onvoorzichtigheid en soms ronduit lompe gedrag. Het lijkt allemaal goed te komen.

Onze tuin is buiten de toegenomen plantenrijkdom ook een serieuze legerbasis van soms wel 15 centimeter grote tijgerslakken geworden. In plaats van een massamoordenaar voel ik me inmiddels een beetje een zoo-keeper, en jager/speurder van vieze bruine naaktslakken.

De Zmäkdaun heeft het het meest te verduren gehad. Ik volg iemand die de takken een beetje kneed, chiropractische behandeling op de plant haar stam en takken uitvoert. Dat zou zorgen voor sterkere verbindingen en meer natuurlijke groeistimulatie. Ik heb het nog niet echt in de vingers denk ik.

Ook goed nieuws, vanuit een ander punt bekeken werkt de linkerzijde nu een beetje tegen. Dat laten we gewoon gebeuren, hoewel ook hier een beetje stress de onderontwikkelde linkse takken, een srimulans lijken te geven om ook mee te doen. De tak die ik met rust liet doet het minste mee.

De drie laat bloeiende zusjes op een rij.

Alpine Crocket in de kas.

Ik vind het echt genieten, zowel het vertroetelen van al dit moois uit Barcelona als het teruglezen van de avonturen van de rest in deze test. Heel veel liefs allemaal en tot het volgende kweekverslag.

Ewout

(advertentie)