(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Terminale kankerpatiënten leven nog weken langer – met een betere levenskwaliteit – wanneer ze dagelijks THC krijgen • Terpenen (geur/smaakstoffen in cannabis) zijn net zo effectief bij pijn als morfine • Dossier: Cannabis en ons immuunsysteem • Hoe ons lichaam wiet verwerkt, gebruikt en afscheidt • 5 tips om medicinale cannabis nóg effectiever te maken voor verlichten van chronische pijn.

Enkele eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de Cannabis sativa plant en zijn twee primaire cannabinoïden tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) effectief kunnen zijn bij de behandeling van chronische pijn.

De effecten zijn echter over het algemeen matig en kunnen gepaard gaan met ongewenste psychoactieve bijwerkingen. Terpenen, de bestanddelen die planten hun geur en smaak geven, bieden een alternatief voor pijnverlichting zonder nadelige bijwerkingen.

Onderzoek van de University of Arizona Health Sciences toont aan dat terpenen van cannabis even effectief zijn als morfine bij de behandeling van chronische pijn en minder bijwerkingen hebben. In combinatie mét morfine bieden ze een verbeterde pijnverlichting en vormen ze een veelbelovend alternatief voor opioïden – bovendien met een lager verslavingsrisico.  Lees HIER verder

Er is inmiddels veel informatie over cannabinoïden – de werkzame stoffen in cannabis – en immuniteit te vinden. Tijdens de pandemie waarbij covid-19 ons allemaal bezighield, gingen mensen zich automatisch meer verdiepen in hoe ze hun immuunsysteem kunnen ondersteunen. Ook onderzoekers leken er in de afgelopen jaren meer mee bezig te zijn.

Zowel vanuit de wetenschap als vanuit de consument lijkt er ook veel interesse te zijn in THC en CBD, en de invloed die deze stoffen hebben op onze gezondheid. Kan wiet je immuunsysteem versterken? En zo ja, hoe werkt dat dan?

Sommige onderzoekers zeggen dat cannabis in staat is een cytokinestorm af te remmen – de hoofdoorzaak van fysieke corona-ellende.  Anderen beweren zelfs dat cannabis effectiever is dan de meeste conventionele medicijnen. Kortom, er is veel wetenschappelijk onderbouwde informatie over dit onderwerp te vinden!  Lees HIER verder

THC wordt soms voorgeschreven om de symptomen van kanker en kankerbehandelingen zoals chemotherapie te beheersen. De gunstige effecten hiervan zijn het verminderen van pijn, angst en misselijkheid, terwijl de eetlust toeneemt. Het is echter nog niet bekend of de cannabinoïde enig effect heeft op de levensverwachting of mortaliteit bij deze patiëntengroep.

In deze Duitse studie evalueerden onderzoekers de impact van THC-dosering in een cohort van 9.419 gevorderde kankerpatiënten die deelnamen aan gespecialiseerde palliatieve ambulante zorg. Volgens de resultaten van deze studie kan een dagelijkse dosis THC positief zijn voor een langere overlevingstijd bij kankerpatiënten in de palliatieve zorg.

De researchers die de effecten van THC bij kankerpatiënten in een vergevorderd stadium onderzochten, zeggen dat het bovendien in verband kan worden gebracht met een verbeterde levenskwaliteit in die laatste dagen. Lees HIER verder

Het metabolisme – ook wel stofwisseling genoemd – is een proces dat ook zorgt voor het transporteren van geneesmiddelen door ons lichaam. Ook zorgt het ervoor dat het middel van de ene chemische vorm naar de andere omgezet wordt.

Zodra cannabinoïden zoals THC zijn geconsumeerd, in de bloedbaan zijn opgenomen en zijn verspreid over de weefsels door het hele lichaam, kunnen ze de gewenste effecten veroorzaken. De weg die THC door je lichaam aflegt wordt in principe bepaald door hoe je het consumeert.

Hoewel de lever de primaire locatie is waar metabolische transformaties plaatsvinden (vanwege het hoge niveau aan enzymen), kan het metabolisme van cannabinoïden ook plaatsvinden in andere weefsels. Er is bijvoorbeeld experimenteel aangetoond dat THC in de hersenen kan worden gemetaboliseerd. Lees HIER verder

Pijn is een van de meest gehoorde redenen om medicinale wiet te gebruiken. Logisch, want de wetenschap bewijst keer op keer dat werkzame stoffen in wiet zeer effectief zijn tegen pijn.

Er zijn verschillende manieren om pijnklachten te behandelen met cannabis, zoals we uitleggen in dit artikel. Als je het meeste wil halen uit je cannabis-behandeling en effectieve pijnstilling wenst, bekijk dan onderstaande vijf punten om wiet nóg effectiever te laten werken:

  1. Vet versterkt de werking
  2. Terpenen begrijpen
  3. Zalf gebruiken
  4. Gezonde producten
  5. Langzaam opbouwen en volhouden

Lees HIER verder

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)