(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het potentieel van de ‘hele cannabisplant’ (dus geen geïsoleerde THC of CBD) voor cannabisgeneesmiddelen blijkt groot • Mediwiet bij Alzheimer, Parkinson en mentale problemen • Cannabis vermindert buikpijn bij 90% patiënten met inflammatoire darmziekte • Cannabis zorgt voor verlichting symptomen multiple sclerose • Studie: studie • Entourage-effect zorgt voor sterkere en langere high dan pure THC!

Een actueel overzicht van de wetenschap rond de componenten van cannabis zegt dat de “complexe interactie tussen fytocannabinoïden en biologische systemen hoop biedt op nieuwe behandelingsbenaderingen.” Hiermee wordt de basis gelegd voor een nieuw tijdperk van innovatie in op cannabis gebaseerde medicijnen.

Het rapport, dat eerder deze maand in het International Journal of Molecular Sciences werd gepubliceerd, onderstreept onder meer het potentieel van de hele plant voor cannabisgeneesmiddelen. Hierbij wordt de verscheidenheid aan cannabinoïden, terpenen en andere verbindingen opgenomen die door de cannabisplant worden geproduceerd. Dit in tegenstelling tot alleen maar THC of CBD op zichzelf.

“De plant cannabis vertoont een effect dat het ‘entourage-effect’ wordt genoemd, waarbij de gecombineerde werking van terpenen en fytocannabinoïden resulteert in effecten die de som van hun afzonderlijke bijdragen te boven gaan”, stelt de studie. Lees HIER verder

We weten van mediwiet dat het een belangrijke en vooral positieve rol kan spelen bij een diversiteit aan aandoeningen. Hoewel Parkinson en Alzheimer twee verschillende aandoeningen zijn, hebben ze minstens één overlap; de mentale problemen die patiënten hierbij vaak ervaren. Wat kan cannabis voor hen betekenen?

Verschillende fytocannabinoïden, terpenen en flavonoïden vertonen neuroprotectieve eigenschappen. Deze eigenschappen zijn bij zowel Alzheimer als Parkinson van groot belang. Ook hebben deze eigenschappen een directe invloed op de mentale gesteldheid. Lees HIER verder

Ulceratieve colitis is een inflammatoire darmziekte die gekenmerkt wordt door chronische ontsteking van de mucosa (slijmvlies) in het colon. Het colon, ook wel de karteldarm genoemd, bestaat uit het grootste deel van de dikke darm dat begint bij de dunne darm en eindigt aan de endeldarm. UC heeft veel gemeen met de ziekte van Crohn.

Deze dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie werd gepubliceerd in PLOS One, een wetenschappelijk tijdschrift. Artsen van het Meir Medical Center in Kfar Saba hebben 32 colitispatiënten getest die geen van allen reageerden op eerder voorgeschreven behandelingen.

Negentig procent van de deelnemende patiënten meldde verminderde buikpijn na het gebruik van medicinale cannabis. “Het was een symptomatische bingo”, aldus de Israëlische onderzoekers. Lees HIER verder

MS is een neurodegeneratieve auto-immuunziekte die het brein, ruggengraat en optische zenuw aantast. Patiënten met deze ziekte hebben dagelijks last van pijn. In Nederland komt de ziekte voor bij één op de duizend mensen, wat betekent dat er zo’n 17.000 Nederlanders MS hebben. Ondanks dat het geen zeldzame ziekte is, is er geen geneesmiddel voor bekend.

Multiple sclerose wordt doorgaans behandelt met krachtige chemicaliën die de ontwikkeling van de ziekte remmen en symptomen bestrijden. Er zijn dan wel meerdere medicijnen tegen MS te krijgen, geen werkt er zo goed als cannabis. Zo blijkt uit onderzoek dat 78 procent van de cannabis-gebruikende MS-patiënten door wiet minder of geen andere medicatie hoefden te gebruiken. Wiet verbetert de hersenfunctie en verzacht symptomen van de aandoening. Lees HIER verder

Dit onderzoek maakt gebruik van nieuwe EEG-technologie (elektro-encefalogram) ondersteund door artificial intelligence (AI) om de ‘high’ te kwantificeren die mensen ervaren bij het vapen (verdampen) van twee verschillende cannabisproducten.

Het eerste is een full-spectrum live rosin (wiet die bij de oogst direct bevroren wordt en waarvan concentraat wordt gemaakt) met gemiddeld 85 procent THC en andere natuurlijke cannabinoïden en terpenen erin. Het tweede testproduct voor de vaporizer is een zeer zuivere THC-olie met een potentie van 82-85 procent.

De resultaten ondersteunen de entourage-effect theorie en concludeert dat cannabisproducten met een meer divers scala aan natuurlijke cannabinoïden een nóg sterkere psychoactieve ervaring produceren die langer aanhoudt dan de high die wordt gegenereerd door pure THC-producten. Lees HIER verder

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)