(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Of de Belgische gevangenissen fatsoenlijk zijn uitgerust voor gehandicapten is de vraag (waarschijnlijk niet), maar feit is dat een invalide vrouw van 59 jaar er binnenkort gedwongen aanklopt. Om vervolgens achter tralies een fikse celstraf uit te zitten in haar rolstoel. Oorzaak? Dealen van wiet, samen met haar man… en daar houden ze in België niet bepaald van.

Gina C. en Mohamed R. zijn de sjaak

We zouden er onderhand een vreselijk/dik boekwerk van kunnen samenstellen: de nogal idiote straffen die de Belgische justitie oplegt aan verdachten wanneer er ook maar iets van cannabis in het spel is. Zelden wordt er naar de achterliggende oorzaak gekeken door de magistraten, die als blinde fanatici de war on drugs-doctrine van ‘hard blaffen en nog harder straffen’ blijven hanteren.

Dit keer dient de 59-jarige Gina C. als afschrikwekkend voorbeeld om volk en jongeren in het Vlaamse land ‘van de drugs weg te houden’. De arme vrouw, die door een ziekte aan een rolstoel is gebonden en van een uitkering moet leven (‘op de kap van de maatschappij leven’ noemt men dat bij de zuiderburen) stond afgelopen week terecht in de rechtbank van Brugge. En die kende – weinig verrassend – totaal geen medelijden. Het arme vrouwke en haar Marokkaanse partner Mohamed R. (eveneens 59) kregen beide precies dezelfde (idioot zware) straf voor het dealen van naar schatting 7 kilo wiet en het in bezit hebben van 700 gram.

‘Grootschalige cannabishandel’

Het stel uit Blankenbergen werd begin 2016 erbij gelapt door ‘onbekenden’, die het blijkbaar niet konden verkroppen dat iemand met een uitkering toch in een Mercedes kon rijden. Enter de politie, die in maart van dat jaar een inval deed in het kot van de cannabisverdelers.

Gina C. zal 4 jaar effectief moeten brommen in de gevangenis vanwege wat verboden handel in de oogst van een bepaald plantje… [beeld: Dani Simmonds/Shutterstock]

Nota bene in het tot rolstoelbusje omgebouwde voertuig van het koppel vond men in een holte waarnaar men op zoek was: 700 gram cannabis. Ook bijna vijfduizend euro cash en liefst zeven (!) mobiele telefoons bleken tot de uitrusting van Gina C. te behoren… al met al voldoende voor justitie om haar en haar Marokkaan tot ‘grootschalige dealers’ te bestempelen.

Spijkerhard vonnis

Volgens de aanklager hadden beide 59-jarigen met hun illegale bijverdienste ministens 66.000 euro verdiend, aangezien ze ‘twee jaar lang met hun Mercedes naar Brussel reden om cannabis in te slaan’. [amai, weer die afgunst over een bepaald soort auto, red.] Hun advocaat vroeg om mildheid bij de rechter, door het hele gedoe als ‘schrijnend verhaal’ samen te vaten. Vrouw doodziek, man werkloos, samen een berg schulden… dat soort verdedigingswerk. Logisch dat je dan drugs gaat dealen, toch?

Nou, niet echt volgens de rechter van dienst. Met name de invalidenuitkering van madam kon in de ogen van edelachtbare geen genade vinden. ‘U leeft op de kap van de maatschappij, die u tezelfdertijd om zeep helpt door drugs te dealen’, brieste hij en aldus opgetekend door Het Nieuwsblad.

Waarna het spijkerharde vonnis volgde, om te beginnen een verbeurdverklaring van 25.000 euro. En voor Gina en Mohamed precies dezelfde straf erbovenop: een geldboete van 6.000 euro plus nog 4 jaar celstraf, onvoorwaardelijk.

[openingsbeeld: Space creator/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)