(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ook in Frankrijk woedt tegenwoordig een stevige discussie over het al dan niet stoppen met de waanzinnige war on drugs. De eerste drug die dan bevrijd zou moeten worden is uiteraard wiet. Maar zoals uit dit filmpje blijkt is zelfs het omhoog houden van één joint in het parlement al reden tot ophef.

Spreken met een joint in de hand

Vorige week dinsdag zorgde afgevaardigde François-Michel Lambert uit Bouches-du-Rhône voor vuurwerk in  l’Assemblée nationale ofwel de Franse Tweede Kamer. Daar konden de parlementariërs vragen stellen aan de regering over het cannabisbeleid, voorafgaand aan een rapport dat woensdag zou verschijnen (en waarin onverbloemd voor legalisering wordt gepleit).

François-Michel Lambert besloot het niet alleen bij woorden te laten, maar toverde ook wat attributen tevoorschijn. Terwijl hij zei dat het verbod een ‘totale mislukking’ is en ‘legalisering drugssmokkel zou uitdrogen, belastingopbrengsten zou verhogen en banen zou creëren’ hield hij zomaar een echte joint in de lucht!

‘Vecht tegen drugs en geef nooit op’

Maar nadat onze held nog net de zin ‘Andere landen hebben ervoor gekozen om het probleem aan te pakken in plaats van een struisvogelpolitiek te voeren’ kon uitspreken, greep Kamervoorzitter Richard Ferrand in. Lambert zou het reglement van orde hebben overtreden, werd gecensureerd en kan met enige pech ook nog een geldboete tegemoet zien.

Ook Gerald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, kon niet lachen om de stunt van het parlementslid. Die noemde hij ‘kleine demagogie’ en over het verminderen van criminaliteit en binnenhalen van belastingen door legale wiet zei hij: ‘Stap uit die naïviteit, vecht tegen drugs en geef nooit op!’.

Tja, de discussie is nog niet klaar in Frankrijk zullen we maar zeggen. Hier het nu al fameuze filmpje over die joint in het Franse parlement:

(advertenties)