(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het gaat lekker daar in Amsterdam, not. Coffeeshops in een straal van 250 meter rond een school mogen nu definitief overdag doordeweeks niet meer open. Is de gemeente zo ontiegelijk bang voor wiet dat ze niet eens beseffen dat minderjarigen daar niet eens mogen komen?!

Vanaf juli 2014 moesten coffeeshops die vanuit een school duidelijk te zien waren overdag doordeweeks dicht, vanaf januari 2015 was dit ook het geval voor shops binnen 150 meter afstand van een school en sinds begin dit jaar shops binnen 250 meter afstand. Dit alles dankzij burgemeester Eberhard van der Laan, die er zijn werk van heeft gemaakt om eigenaars van coffeeshops te pesten, geheel naar het voorbeeld van ex-minister Ivo Opstelten.

Belachelijk

shutterstock_320000384

Straks moet iedereen naar de overgebleven coffeeshops in de binnenstad, wat problemen zal opleveren voor de bevoorrading… [Foto: Milosz Maslanka / Shutterstock.com]

Vrijdag heeft de rechtbank dus definitief bepaald dat de shops op 250 meter afstand doordeweeks overdag moeten sluiten. Een belachelijke maatregel natuurlijk, omdat minderjarigen sowieso niet eens wiet mogen kopen en in een coffeeshop mogen komen. Logisch dus dat een aantal shopeigenaars in beroep gingen tegen de maatregel. Maar dat mocht niet baten, want de rechtbank gaf de gemeente gelijk. Sterker nog, de gemeente mag shops zelfs definitief sluiten als zij vinden dat dat moet.

Twee maten

Op deze manier wil van der Laan ruim 26 coffeeshops de nek omdraaien, waaronder de legendarische shop Mellow Yellow. Columnist en advocaat Maurice Veldman zei eerder al dat van der Laan met twee maten meet. “Er zijn scholen met coffeeshops eromheen, die shops worden met rust gelaten met als argument dat ze er tijdelijk zitten. Er zijn ook coffeeshops die binnen de 250 meter liggen maar die scholieren helemaal niet kunnen zien”. Veldman was advocaat voor 14 van de getroffen shops, die hun omzet flink zagen kelderen.

Heksenjacht

11 coffeeshops zijn inmiddels definitief gesloten. De overige hebben nog tot 1 januari volgend jaar de tijd, omdat de gemeente nog zit te wachten op een uitspraak van de Hoge Raad over de wietpas. Naast de hoofdstad doen ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht mee aan de heksenjacht op coffeeshops. En op deze manier tuft de vertrutting van de Nederlandse samenleving voort, een samenleving waar wiet een gevaar is voor de volksgezondheid, yeah right.

[Openingsfoto: Lukasz Stefanski, Shutterstock.com]
(advertenties)