(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Denk je aan Friesland, dan denk je vast aan suikerbrood, fierljeppen, skûtsjesilen en Elfstedentocht. Nu kunnen we hennep ook aan dat rijtje toevoegen, want in Leeuwarden staat een echt hennephuis, helemaal gebouwd van hennep dus. Binnen kun je meer te weten komen over alle toepassingen van de plant.

In het verre noorden boeren ze goed met hennep. Groningen produceert hennep voor het interieur van automerken BMW en Mercedes en dat is goed voor bijna de helft van de omzet van het bedrijf. BMW bracht twee jaar terug zelfs een ware hennepauto op de markt! Een beetje Hollands Hoop in real life, maar dan legaal. En nu hebben de Friezen ook een aantal hennepvelden.

Het hennephuis is een idee van het Hemp Collective, die het verschil willen laten zien tussen hennep en wiet en wat je allemaal met hennep kan doen. Je kunt er thee, koeken en andere lekkernijen van maken maar ook touw, isolatiemateriaal en kleding. Zij vinden dat het in Nederland veel meer geteeld zou moeten worden, want het is recyclebaar en zuinig. Maar dat is moeilijk omdat de media geen onderscheid willen maken tussen hennep en wiet. Nu zijn die twee planten allebei nuttig, maar we snappen wel wat ze bedoelen.

hennephuis

Nieuwsgierig?

Als je altijd al nieuwsgierig was naar hoe je huizen kunt bouwen van hennep en waar je het nog meer voor kan gebruiken, kun je een kijkje binnen nemen in het hennephuis dat eerder al in Amsterdam stond. Bovendien kun je er ook nog eens allerlei producten proeven. Wat wil je nog meer? Het huis staat tot half september in Leeuwarden achter de Blokhuispoort.

Openingsfoto: website Hempcollective.nl
(advertenties)