(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In het Brabantse Rijen kreeg de politie afgelopen dinsdag weer eens een melding van een hennepkwekerij. Uiteraard anoniem zoals dat altijd gaat, en dus rukte de politie uit met de knipscharen al in de aanslag. Alleen liep het dit keer net even anders en moesten de dienders deze kweker dus gewoon zijn gang laten gaan…

De hennep was zelf ook erg blij dat ze mocht blijven leven. Beeld: Sudowoodo, Shuttertock.com

Eindelijk wat positief nieuws over polities en hennepkwekers dus. Hoewel, je hebt de reden nog niet gehoord waarom de hennepkweker zijn gang mocht gaan. Dat was namelijk voor een keer een echte hennepkweker. Vezelhennep dus, en ja, aangezien de boer in kwestie ook over alle juiste papieren beschikte mocht hij gewoon lekker verder boeren. Goed, nu wordt er in Brabant elke dag wel een wietplantage opgerold, maar veel mensen zijn niet echt op de hoogte van het verschil tussen hennep en wiet. Logisch, aangezien de media die twee woorden vaak door elkaar gebruiken. Een zogenaamde behulpzame burger (zeg maar gerust een behulpzame rat dus) zag de planten langs de weg van Rijen naar Tilburg en dacht, weet je wat? Ik bel de politie. Dus werd de politie gebeld en ging wijkagent Diederik Naaijkens op pad naar het onheil.

Mannelijke hennep?

Naaijkens heeft wél kaas gegeten van het verschil of hij heeft er in ieder geval nog een beetje verstand van. Want eenmaal ter plaatse constateerde hij dat de wietplantage eigenlijk een paar hectare vezelhennep was. ‘Het was de mannelijke soort, want die groeien metershoog en hebben kleine bloemetjes, terwijl de vrouwelijke soort meer struikachtig is en grotere bloemen heeft’, zei hij. Slaat natuurlijk helemaal nergens op dat van die mannelijke en vrouwelijke soort, maar het neemt niet weg dat wiet en hennep nog steeds twee verschillende planten zijn.

Een bordje bij het veld zal verwarring in de toekomst moeten voorkomen... Beeld: Barry Barnes, Shutterstock.com

Een bordje bij het veld zal verwarring in de toekomst moeten voorkomen… Beeld: Barry Barnes, Shutterstock.com

Bordje…

De boer in kwestie was blijkbaar vergeten dat hij er een bordje bij moest plaatsen waarop staat dat het hennep is. Ach ja, iedereen heeft wel eens haast. Agent Naaijkens was, ondanks dat het niet om wiet ging, toch in zijn nopjes van de melding en zijn foto van het hennepveld werd triomfantelijk rond getweet door de lokale politie. Want wiet is natuurlijk zóóoóó gevaarlijk voor de volksgezondheid…

Nu is het allemaal leuk en aardig dat die hennepteler zijn planten mag houden, maar het is ook sneu dat de politie voor zogenaamde wietplantages moet uitrukken terwijl die hele Taskforce al klauwen met geld kost. En juist in die wietschuur van Nederland zou er legale wiet moeten komen, dan kan de politie tenminste achter echte criminelen aan. Een aantal Brabantse D66-politici willen dat er zo snel mogelijk legale wiet komt, hopelijk kunnen zij verschil maken.

Openingsfoto: KHRAMOV, shutterstock.com
(advertenties)