(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Volgens Paul Stamets, een van de meest vooraanstaande mycologen ter wereld, zorgt microdoseren met psilocybine, Lion’s Mane en niacine (vitamine B3) voor epigenetische neurogenese. Oftewel het aangroeien van nieuwe zenuwcellen. Dat niet alleen maar Stamets vermoedt ook dat de formule de potentie heeft om de volgende quantumsprong in het menselijke bewustzijn te betekenen!

Het is nogal wat om te zeggen. Dat microdoseren met magische truffels, een beetje Lion’s Mane (ook een gezonde paddenstoel) en vitamine B3 potentieel voor de volgende enorme sprong van het menselijke bewustzijn kan zorgen.

Paul Stamets

Maar Paul Stamets is dan ook niet de eerste de beste. Hij is een van de meest bekende en vooraanstaande mycologen ter wereld, en wijdt zijn leven dan ook helemaal aan de wereld van de schimmels en paddenstoelen. Hij heeft er inmiddels ook zes boeken over geschreven en speelt een belangrijke rol in de geweldige documentaire over het enorme potentieel van paddenstoelen, genaamd Fantastic Fungi (trailer).

Stamets zou graag zien dat de combinatie van de cognitieve functie verbeteraars psilocybine, Lion’s Mane en niacine als een vitaminesupplement beschikbaar wordt. Hij gelooft namelijk dat de werkzaamheid van de mix in epigenetische neurogenese (het aangroeien van nieuwe zenuwcellen) voor de volgende stap in de menselijke ontwikkeling kan zorgen. Stamets zat ook in de wereldwijd populaire podcast van Joe Rogan.

Stonede aap theorie

En dat brengt ons meteen bij de stonede aap theorie oftewel de laatste stap in de menselijke ontwikkeling. Deze theorie is voor het eerst voorgesteld door de wereldberoemde psychonauten Terrance McKenna en zijn broer Dennis, en lijkt heel wat minder gek dan het waarschijnlijk klinkt. De theorie geeft een mogelijke verklaring voor het feit dat het menselijke brein in een relatief korte periode van zo’n 200.000 jaar in formaat verdubbeld is.

Toen onze voorouder Homo Erectus miljoenen jaren geleden psilocybine houdende paddestoelen ontdekte, zo stelt de theorie, werd die ineens geconfronteerd met een enorme bewustzijnsveranderende werking. Onze hersenen kregen ineens inzichten en enorme hoeveelheden data te verwerken, en zag visuele hallucinaties die zowel inspirerend als beangstigend waren. Nieuwe zenuwcellen werden aangemaakt en een nieuwe manier van denken ontstond. Iedereen die weleens paddo’s of magische truffels heeft genomen, die kan zich er wat bij voorstellen. En de epigenetische neurogenese eigenschappen van psilocybine zijn ook bekend.

Wetenschappelijke onderzoeken

Stamets is een voorstander van de stonede aap theorie maar noemt het liever een hypothese, wat aangeeft dat er sterke aanwijzingen zijn die de theorie ondersteunen maar er geen wetenschappelijk bewijs is van de theorie als een historisch feit. Paul gelooft echter ook dat psilocybine niet alleen in het verleden de kracht had om ons bewustzijn naar een hoger niveau te tillen, maar dat het de mensheid ook vandaag de dag nog naar een hoger niveau kan helpen.

De mix van psilocybine, Lion’s Mane en Niacin zou volgens Stamets dan ook een standaard supplement moeten zijn. In de meeste landen ter wereld is psilocybine nog illegaal maar in steeds meer landen wordt het medicinale potentieel inmiddels erkend. Vooral voor psychische problemen en aandoeningen stapelt het bewijs van paddo’s en truffels als mogelijk medicijn zich op. Zelf genas de mycoloog bijvoorbeeld van het stotteren door een ervaring met psilocybine.

De wereldberoemde mycoloog Paul Stamets met een Agarikon (Laricifomes officinalis) paddenstoel in zijn handen. Foto: CC BY 3.0.

Meerdere onderzoeken tonen aan hoe psilocybine de angstreactie verandert, en daarbij nieuwe neurologische ‘paden’ creëert in bedreigende situaties. Zulke angsten ontstaan vaak bij sociale interacties. Psilocybine versterkt echter moed en empathie, zodat de angsten kunnen verdwijnen. In andere onderzoeken bleek de verandering in de angstreactie ook effectief bij patiënten met PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom).

De Stamets Stack

Paul Stamets raadt je aan om psilocybine te combineren met de Lion’s Mane paddenstoel en niacin oftewel vitamine B3. Lion’s Mane heeft de capaciteit om nieuwe neuronen en neurologische ‘paden’ aan te maken en om neurologische schade te repareren. De heilzame paddestoel versterkt en complementeert ook de werking van de psilocybine uit truffels of paddo’s. Niacin is aan de stack toegevoegd omdat het de opneembaarheid vergroot.

Stamets promoot een microdosis van 100 tot 1000 milligram truffels of paddo’s, 50 tot 200 milligram Lion’s Mane en 100 tot 200 milligram niacin. Dit zijn behoorlijk uiteenlopende hoeveelheden, dus net als met cannabis vereist het wellicht wat experimenteren om de voor jou optimale dosis te ontdekken. Truffels met psilocybine zijn in iedere smartshop te koop, Lion’s Mane kun je bij diverse gezondheidswinkels bestellen en niacin is gewoon vitamine B3. Wil je alles graag alles in één keer bestellen dan kun je bij Sirius.nl terecht voor een complete Microdoseren Paul Stamets Stack formule. De set kost €67,85 en bestaat uit een FreshUp Starterkit microdoseren, een potje Lion’s Mane capsules en een potje niacinetabletten.  

(advertentie)