(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ben je in het bezit van een CNNBS G-Kit met of zonder verhogingsset, of een G-Tools Bonanza kweekkast? Dan is de overstap naar hydrokweken snel gemaakt met het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem. In dit artikel laten we zien hoe je je kweekkast daarmee hydroklaar maakt, en tippen we je waar je op moet letten met dit systeem.

Een van de fijne dingen van de kweekkasten op CNNBS.shop, is dat je klein kunt beginnen en later altijd nog kunt uitbreiden. Wordt je kweekkast te laag dan verhoog je hem gemakkelijk met onze verhogingsset. Wil je een scrogrek en een clipfan ophangen, dan kun je de daarvoor gemaakte beugels gebruiken. En als je genoeg hebt van het kweken op aarde, dan stap je gemakkelijk over op hydro met het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem (ook inbegrepen bij de Dokter Groen Special). Hoe je dat doet, wat je nodig hebt en waar je op moet letten, dat leggen we je in dit artikel uit.

Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem?

Het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem is een hydrosysteem dat speciaal voor de CNNBS G-Kit en G-Tools Bonanza kweekkasten is ontwikkeld. Je kunt er zoals de naam aangeeft op drie verschillende manieren geautomatiseerd mee kweken. De manier die we in dit artikel behandelen is als DWC hydrosysteem maar het systeem is ook als eb-en-vloed hydrosysteem, en als eenvoudig druppelsysteem voor aarde, steenwol en kokos te gebruiken.

In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je het Het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem in je CNNBS G-Kit kunt gebruiken als DWC hydrosysteem. Het maakt niet uit of je daarbij een lage of een verhoogde CNNBS kweekkast hebt, want door onze manier te volgen bespaar je ook meteen zo’n 50 centimeter aan effectieve kweekhoogte! Het is exact dezelfde manier van kweken als onze eigen Dokter Groen, die er vrijwel altijd ruim meer dan een gram wiet per Watt aan overhoudt.

Het systeem installeren

De Dokter Groen Special is een exacte replica van de kweekkast van Dokter Groen. Deze komt inclusief een verhogingsset, extra deuren voor gemakkelijke verzorging van je planten, het hydrosysteem, balken om het systeem op te plaatsen en voorgeboorde gaten om de slangen doorheen te voeren. Je kunt je bestaande CNNBS kweekkast echter ook vrij gemakkelijk zelf ombouwen. Wat je dan nodig hebt is een dozenboor, een (accuschroef)boormachine en een handzaag of ijzerzaag.

Het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem is ontworpen om in de verhoogde CNNBS G-Kit of G-Tools Bonanza kweekkast te plaatsen. In deze handleiding gaan we hem in plaats daarvan echter onder de kweekkast monteren. Dit heeft drie grote voordelen. Door het systeem namelijk onder je kweekkast te plaatsen in plaats van erin, bespaar je namelijk een dikke 50 centimeter aan effectieve kweekhoogte, wordt het voedingswater veel minder snel warm (zeer belangrijk bij DWC kweken!) en kun je het water altijd verschonen zonder dat je de kweekkast hoeft te openen. Je kunt het water dus ook verversen wanneer je planten in het donker staan, zonder ze te storen.

  • Het Flow Hydroponic 3-in-1 Systeem komt met een kweektafel van dezelfde aluminium hoekprofielen als je kweekkast. Begin met het verwijderen van de korte poten van je kweekkast, en vervang die met de poten van de kweektafel zodat je kweekkast op de hoge poten komt te staan.
  • Zet vervolgens de vierkante bovenkant van de meegeleverde kweektafel in elkaar, en zaag de kunststof uiteinden van de zwarte hoekstukken (waar oorspronkelijk de poten overheen zouden schuiven) eraf. Leg het losse vierkant in het midden op de bodem, in je kweekkast.
  • Plaats nu de zwarte Deense bodem van de growtray in het vierkanten frame in je kweekkast, en trek met dun een potlood of stift, de gaten in de growtray over op de bodem van je kweekkast. Zet een stip in het midden van de twee cirkels die je net getekend hebt.
  • Boor met de dozenboor twee gaten op de afgetekende plekken. Zorg ervoor dat de gaten wat groter zijn dan de klik-koppelingen van de aan- en afvoerslangen van het systeem.

Vervolgens kun je het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem verder aansluiten volgens de gebruiksaanwijzing. Plaats het grote waterreservoir onder de kast, en de growtray waar de planten in komen in de kast op het vierkante frame.

Hydrokweken in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem

Het hydrosysteem wordt geleverd met onder meer een luchtpomp en twee bruisstenen. De bruisstenen zijn bedoeld om in de growtray te plaatsen. Ze zorgen ervoor dat er bubbels aan de onderkant tegen de netpotjes aan spatten, wat ervoor zorgt dat de wortels uit de potjes en in het water gaan groeien. Door de lange bruisstenen kunnen alle potjes worden bereikt.

Wiet kweken in dit systeem gaat echter het beste met slechts één wietplant. Omdat wietplanten in het systeem ontzettend hard groeien, heeft één plant de kweekoppervlakte namelijk al snel gevuld. De ervaring leert dat vier of vijf planten in dit systeem dan ook veel te hoog worden, omdat ze met elkaar gaan concurreren. Het is daarom beter om de twee grote bruisstenen in het waterreservoir onder de kast te leggen. Hier is het water dieper, zodat er meer zuurstof in het water komt.

Gebruik daarnaast een klein extra aquariumpompje (€10 euro bij de tuin- of dierenwinkel) en plaats daarmee een klein bruissteentje direct onder het middelste gat van de growtray. Deze zorgt ervoor dat het netpotje in het begin nat gehouden wordt, zodat de wortels snel in het water groeien. Maak de buitenste vier gaten dicht met deksels. Of plak een paar netpotjes af met wat lichtdicht aluminiumtape en gebruik die als deksels, zoals op de foto hieronder.

Watertemperatuur

Bij DWC hydrokweken is de watertemperatuur van groot belang. Te koud water (onder de 15 graden) zorgt ervoor dat je planten langzaam zullen groeien. Te heet water (boven de 21 graden) zorgt ervoor dat er niet genoeg zuurstof in het water kan oplossen, en vergroot daardoor sterk het risico op wortelrot. Het is daarom aan te raden om in de winter een kleine aquariumverwarming van 50 Watt (zoals deze) te gebruiken die het water op 20,5 graden houdt. In de zomer houden de meeste hydrokwekers een zomerstop, maar als je wil kun je ook deze waterkoeler gebruiken om het water onder de 21 graden te houden.

Plantenvoeding en andere benodigdheden

In principe is je kweekkast en hydrosysteem nu klaar voor gebruik. Je hebt nog plantenvoeding nodig, easy plugs om je ontkiemde zaadjes in te planten, pH-min en wat hydrokorrels. Ook heb je een pH-meter en een EC-meter nodig om de pH-waarde en EC-waarde te kunnen meten. Qua plantenvoeding raden we je aan om de TriPart voeding van Terra Aquatica te gebruiken. Je hebt aan de drie flessen genoeg voor meer dan drie kweekrondes. pH-min en Easy plugs kun je overal online bestellen, en hydrokorrels vind je ook bij elk tuincentrum.

Extra’s die handig zijn, is Trikologic S en wat CalMag om een eventueel tekort te verhelpen. Trikologic S zijn nuttige bacteriën die wortelrot helpen te voorkomen. Je hebt er maar een heel klein beetje van nodig en alleen in het begin. Strooi een heel klein beetje van het poeder op je natte easy plug voordat je je ontkiemde zaadje erin plant, en strooi ook wat op de natte hydrokorrels voordat je je easy plug daarin plaatst.

Voeg tijdens de eerste drie weken één keer per week bij het verversen wat CalMag toe als je erg zacht water hebt, en laat de pH-waarde daarna één nachtje boven de 6,4. Wat je van week tot week moet doen kun je lezen in de kweekverslagen van Dokter Groen. Er zijn er meer dan genoeg dus blader ze rustig door en lees ze op je gemak terug.

En dat is hoe je elke CNNBS G-Kit en G-Tools Bonanza kunt ombouwen tot een hydro-kweekkast met 50 centimeter extra ruimte in de hoogte. Voortaan hoef je nooit meer aarde te kopen en kweek je in een minimaal aantal weken een maximale oogst!

(advertentie)