(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met een cannabis spectrometer kun je direct het THC gehalte van je wiet meten. Het nadeel van zulke apparaten is echter dat ze nogal aan de prijs zijn. Dat vonden ze bij Higrade waarschijnlijk ook, en daarom ontwikkelden ze de Higrade Scope. Een kleine microscope voor je smartphone met een bijbehorende app die je het THC gehalte vertelt. 

Zou het niet handig zijn om een cannabis spectrometer in je zak te hebben om je altijd en overal de trichomen van je wiet kunt bekijken en het THC gehalte te meten? Nou, dat kan met de Higrade Scope en bijbehorende smartphone app. De microscoop plaats je over de lens van de camera van je smartphone om de trichomen goed te kunnen bekijken. Maak vervolgens drie verschillende foto’s met de Higrade Scope op de lens, en de Higrade app vertelt je in minder dan 30 seconden het THC gehalte.

De Higrade Scope waarmee je de metingen uitvoert.

Spectrometer voor hobbyisten

Cannabis spectrometers werken door licht door een wiettop te schijnen, en het beeld daarna als het ware te scannen. Door op deze manier duizenden analyses uit te voeren en te vergelijken met laboratorium testresultaten, leert het apparaat als het ware hoe een bepaald THC percentage eruit ziet. Er zijn wereldwijd slechts een kleine tien van zulke apparaten voor cannabis ontwikkeld en ze kosten dus nogal wat. Deze zijn dan ook vooral bedoeld voor professionals zoals grote kwekers, zadenbanken en coffeeshops.

Een smartphone beschikt echter ook over een lens en camera om een spectrometing uit te voeren. Higrade maakt hier gebruik van en maakt zo van je smartphone ook een spectrometer. De Higrade Scope vergroot je wiettop 30 keer, en heeft een LED lampje die automatisch in en uitgeschkeld wordt. Deze heb je nodig voor de THC metingen maar kun je natuurlijk ook gebruiken om de trichomen van je wiet mee te bekijken. De bijbehorende Higrade app maakt gebruik van deep learning alogritmes en wordt daardoor steeds beter in het meten van het THC gehalte.

Bij de Higrade Scope krijg je een jaarlicentie voor de Higrade Pro app.

Hoe nauwkeurig is Higrade?

Goede vraag, want kan een apparaatje van nog geen 60 euro werkelijk hetzelfde als een professionele spectrometer van dik 2000 euro? Het antwoord is: waarschijnlijk nog niet helemaal, op dit moment. We hebben de Higrade Scope zelf nog niet getest en de reviews lopen zeer uiteen. Higrade zelf zegt echter dat de metingen tot op 3 procent nauwkeurig zijn. Ter vergelijking, de Purpl Pro (€2495,00) is tot op 2 procent nauwkeurig.

Ongeveer de helft van de gebruikers zegt de app geweldig te vinden, en meldt redelijk accurate testresultaten. De andere helft is negatief en vind de resultaten ronduit belabberd. Opvallend is dat Higrade netjes op elke negatieve review reageert, en aangeeft dat ze kunnen helpen om een beter resultaat te krijgen. Een foutieve manier van meten zorgt volgens de ontwikkelaar namelijk voor een onjuist resultaat.

Op de Higrade website staat verder te lezen dat de app constant in ontwikkeling is, en daardoor steeds beter wordt. Op het moment kan de app alleen nog THC gehaltes meten maar er wordt gewerkt aan een versie die ook CBD gehaltes kan meten. De technologie zou wat dat betreft dus beter moeten worden in de toekomst.

De Higrade app is gratis te downloaden in de Apple store voor iPhones en Google play store voor android toestellen. Check voordat je dat doet wel even of je telefoon ook geschikt is op gethigrade.com. Als je de Higrade Scope aanschaft dan krijg je ook meteen een jaarlicentie voor de Higrade Pro app waarmee je THC metingen kunt doen. De Higrade Scope + jaarlicentie kost €57,50 en is hier te bestellen op Sirius.nl.

(advertentie)