(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Prima is de nieuwe draagbare verdamper en de opvolger van Vapir’s NO2, wat eigenlijk een van de eerste draagbare verdampers was. Met zo’n lange ervaring als verdamper producent waren onze verwachtingen voor de Prima dan ook hooggespannen. Maakt de Prima zijn naam waar? Vape-review coming up!

De verleiding was groot om iets als ‘Prima verdamper van Vapir’ te koppen, maar dat zou deze Prima eigenlijk tekort doen. De Prima is namelijk wel iets meer dan prima, we bestelden een mooi oranje exemplaar voor deze vape-review.

Producent Vapir heeft een naam hoog te houden wanneer het op verdampers aankomt. Ze kwamen als een van de eersten met een draagbare elektronische verdamper op de markt en zijn tevens de makers van een geweldige verdamper voor thuis. Onze verwachting voor hun verdamper van 2015 was met zoveel ervaring dan ook best hoog.

prima_uitgepakt

Uitpakken

Na een paar dagen voor de brievenbus wachten is het uitpakken van je nieuwe verdamper een geweldig leuk klusje eigenlijk. De Prima komt in een mooie verpakking, ja een prima doosje eigenlijk. Erin vinden we meteen na het openen de Vapir Prima, hij ligt boven in de doos, mooi gepresenteerd in een eigen bedje. Als ik hem eruit pak merk ik meteen hoe stevig de Prima aanvoelt. De verdamper is lekker zwaar en gemaakt van sterk aluminium. Hij ligt hierdoor heel prettig in de hand en kan tegen een stootje zo te voelen.

Na een paar dagen voor de brievenbus wachten is het uitpakken van je nieuwe verdamper een geweldig leuk klusje eigenlijk

Eronder bevinden zich alle benodigde accessoires die Vapir bij de Prima levert: een oplader met adapter (inclusief extra stekkeradapter voor Amerikaanse stopcontacten) voor de accu, twee extra gaasjes voor wiet en twee extra gaasjes voor concentraten, een rubberen dop tegen de hitte, een plastic schepje om de verdamper mee te vullen, een mooie roestvrij stalen poker en een borsteltje om het luchtkanaal van de Prima mee te reinigen. De wiet zat helaas niet in de verpakking 😉

De batterij van de Prima was bij aankomst niet helemaal opgeladen, je zou wellicht meteen met verdampen kunnen beginnen, maar persoonlijk houdt ik er niet van om halverwege te moeten stoppen vanwege een lege accu. Opladen dus! Wat opvalt is het formaat van de accu van de Prima, die is behoorlijk groot in verhouding met de verdamper zelf. Dit is een goed teken wat mij betreft want de accu is een belangrijk onderdeel van een goed presterende verdamper.

opladen

De batterij is uitneembaar en los bij te bestellen en wordt opgeladen in een aparte oplader. Hierdoor zouden mensen die liever helemaal nooit met verdampen stoppen, er gemakkelijk een extra accu bij kunnen nemen zodat je nooit zonder stroom komt te zitten. Het opladen duurde zo’n 3 uur, en een opgeladen batterij gaat ongeveer 8 tot 10 sessies mee, wat zeker indrukwekkend te noemen is dus die extra batterij heb je echt niet nodig.

Vullen en dampen

Om de Prima te vullen heeft Vapir een soort plastic schepje bijgeleverd waarvan ik eerst eigenlijk niet goed weet wat te denken. Het schepje lijkt op een ijsschepje uit een Barbie-ijssalon, maar vooruit; hij zit er niet voor niets bij en dus proberen we hem. Ik maal wat wiet in de grinder en schep het met het minischepje op wat eigenlijk best goed werkt. Het schepje is precies zo groot als de kruidenkamer van de Prima waardoor het eigenlijk best praktisch is. Knoeien doet het vullen op deze manier niet, alleen weet ik nog niet of ik het schepje ook meegaat als ik de Prima op stap neem, met de hand is de verdamper namelijk ook prima te vullen.

Dan het belangrijkste: het verdampen. De kruidenkamer bevind zich aan de voorkant van de verdamper onder een magnetische dop die meteen deel uitmaakt van het luchtkanaal van de Prima. Aan de onderkant van de dop zitten luchtgaten waarlangs koude lucht de Pima inkomt. De kruiden worden direct verhit in de kruidenkamer en omhoog door de dop naar een roestvrijstalen buis geleid die uitkomt op het afneembare mondstuk. De combinatie van directe verhitting en verhitting via warme lucht zal voor een geweldige smaak moeten zorgen.

De combinatie van directe verhitting en verhitting via warme lucht zal voor een geweldige smaak moeten zorgen

20151124_035155

Dampen doe je dus met de dop op de verdamper, de Prima heeft vier temperatuurinstellingen; 176°C ~ 182°C, 185°C ~ 190°C, 193°C ~ 198°C en 198°C ~ 205°C. Vapir heeft een rubberen beschermdop bijgeleverd omdat de dop van de Prima wat warm kan worden, maar dat had wat mij betreft echt niet gehoeven. De verdamper is tijdens het gebruik heel goed vast te houden en te heet wordt hij niet, maar goed het zit bij de Prima inbegrepen. Er zit slechts 1 knop op de Prima en vier LED’s om de ingestelde temperatuur mee aan te geven. Om de verdamper in te schakelen moet je de knop even drie seconden ingedrukt houden en door daarna nog eens op de knop te drukken kun je een stand omhoog in temperatuur. Het werkt heel gemakkelijk eigenlijk en de LED’s zijn duidelijk.

Het verdampen zelf gaat opmerkelijk lekker met de Prima! Ik startte mijn sessie op de tweede temperatuurstand (185 tot 190 graden) en dat ging geweldig! De Prima produceert een mooie hoeveelheid damp waardoor je met redelijk korte trekken al superlekkere dampwolken binnenkrijgt. Bij andere verdampers moet je vaak of heel lang aan de verdamper zuigen of ze maken je wiet zo snel heet dat je als een sigaret kunt roken, maar verbranden je wiet daardoor ook. De Prima lijkt ontzettend goed afgesteld te zijn want de hoeveelheid damp is eerder perfect dan prima, en aan het einde van mijn sessie is mijn wiet nergens verbrand.

Bij andere verdampers moet je vaak of heel lang aan de verdamper zuigen of ze maken je wiet zo snel heet dat je als een sigaret kunt roken, maar verbranden je wiet daardoor ook snel

Het legen van de Prima gaat gemakkelijk met het bijgeleverde poker die erg lekker in de hand ligt. Aan de ene zijde zit een punt zodat je de poker ook als dab-tooltje kunt gebruiken, want ook daarmee weet de Prima raad. Daar zijn de drie bijgeleverde dikke gaasjes voor bedoeld. Je kunt daar gewoon een beetje concentraat op laten smelten. Ik heb het dabgaasje ook gewoon voor mijn wiet gebruikt, dus die hoef je niet steeds te wisselen wanneer je gaat dabben.

vapir prima

Conclusie

Ja, ze hadden de Prima wat mij betreft ook prima Perfect kunnen noemen want deze verdamper doet het perfect; wiet levert mooie grote dampwolken op zonder dat je er lang aan hoeft te trekken, maar verbrandt daarbij nooit. Het verhittingssysteem van convectie en conductie samen, levert echt heel smaakvolle damp op. Hij is mooi zwaar en ligt lekker in de hand, de batterij gaat indrukwekkend lang mee en is krachtig genoeg om de Prima binnen een paar seconden (ongeveer 30) op te warmen. Vapir zit al heel lang in de verdampers en is daardoor een betrouwbare fabrikant. Met de Prima hebben ze een geweldige verdamper afgeleverd waarmee je net als met de NO2 toen, ook nu weer rustig een jaar of 10 voort kan.

Sanne – RollingStoned

De Vapir Prima is verkrijgbaar in de kleuren oranje (getest), zwart, grijs en blauw. Hij kost 245 euro en is hier te koop op Vaposhop.nl.

(advertenties)