(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven is het nieuwe jaar goed begonnen. In zijn nieuwjaarsspeech uitte hij zijn zorgen over de politiecapaciteit die naar de bestrijding van wietteelt gaat. Met name over de acties van de beruchte Taskforce Hennep is hij helder: “Dweilen met de kraan open.”Zoals bekend is Van Gijzel een van de initiatiefnemers van de actie van 25 Nederlandse gemeenten die pleiten voor regulering van de teelt van marihuana. Binnenkort gaan die steden bij elkaar zitten om een manifest naar het kabinet te sturen. Ook in zijn nieuwjaarsspeech maakte de burgemeester zijn visie duidelijk. Door een aantal reorganisaties bij de politie komt zij niet meer toe aan het draaien van de benodigde diensten, en dat wordt nog eens verergerd door de zinloze strijd tegen de wiethandel. “Het water staat aan de lippen”, vat de politicus de situatie samen.

Kwekerijtjes

De moedeloosheid was goed te horen in de woorden van de Eindhovense burgervader, die onder andere politiechef Frans Heeres onder zijn toehoorders zag zitten. De resultaten van de Taskforce Hennep klinken dan wel bemoedigend, vertelde Van Gijzel, maar het is dweilen met de kraan open. “Ook de taskforce probeert goed haar werk te doen, maar je ziet dat drugs zo lucratief zijn, het interesseert criminelen niet als ze een of twee kwekerijtjes kwijt raken. Ze houden er vier over en aan die vier hebben ze honderdduizenden euro’s aan winst.”

Hij pleitte vervolgens weer eens voor regulering. Daarmee ontneem je de criminele organisaties hun machtspositie. Van Gijzel memoreerde nog maar even dat hij steeds meer steun krijgt van andere lokale bestuurders. En dan is het jammer dat Den Haag zo hardnekkig vasthoudt aan het huidige wietbeleid, zo besloot hij.

(advertentie)