(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Schitterend nieuws uit het eerste land ter wereld dat cannabis geheel gelegaliseerd heeft. De overheid in Uruguay gaat géén (nul procent!) belasting heffen op de productie en de verkoop van wiet. Daarmee moet de zwarte drugsmarkt buitenspel staan.

Het wietfeest kan bijna beginnen in Uruguay, met dank aan president José Mujica (rechts)

Het wietfeest kan bijna beginnen in Uruguay, met dank aan president José Mujica (rechts)

Met het fabuleuze belastingtarief van nul procent zorgt de staat ervoor dat de prijs van marihuana extreem laag blijft: tussen de 80 dollarcent en 1 dollar! Dat is ongeveer het prijsniveau dat de straathandelaren ook vragen, maar die wiet is van inferieure kwaliteit ten opzichte van de topwiet die de overheid gaat (laten) produceren. “Het belangrijkste doel is niet de belastinginkomsten”, zegt Felix Abadi, die namens de regering bezig is met de marihuana regelgeving. “Alles wordt erop ingericht om de zwarte markt onderuit te halen, dus moeten we ervoor zorgen dat de prijs laag is.”

Tax-free cannabusiness

De overheid in Uruguay gaat de komende weken aan 6 producenten een vergunning verlenen om wiet te gaan telen. Naar verwachting gaat dit op ruim 20 hectare plaatsvinden, al dan niet op militaire terreinen zodat illegale handel in staatswiet onmogelijk is. Terwijl sigaretten en alcoholische dranken zwaar belast worden in het Zuid-Amerikaanse land, mag de officiële marihuana business straks dus praktisch tax-free opereren. Om een bepaald product uit te sluiten van BTW, belasting en accijns is namelijk geen decreet of verandering van de belastingwet noodzakelijk.

Succes goed voor legalisering elders

Cannabisconsumenten mogen straks per week tien gram wiet kopen bij een apotheek, of zelf 6 plantjes verbouwen. Hoewel de misdaadcijfers in Uruguay niet spectaculair hoog zijn, zit toch een derde van alle gevangenen in het land in de cel wegens drugs. Met name vanuit buurland Paraguay wordt er veel wiet en andere drugs ’t land binnen gesmokkeld. Het legaliseringsexperiment in het land wordt nauwlettend gevolgd door veel andere Zuid-Amerikaanse landen, nu de door de VS geleide War on Drugs steeds meer kritiek ondervindt. Succes in Uruguay zou wel eens een enorme boost voor legalisering in de rest van de wereld kunnen betekenen…

(advertenties)