(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna, ik zit met een vraag. Ik heb om de 3 maanden een verplichte plastest af te leggen en ik vraag me af hoe lang de sporen van cannabis in mijn urine terug te vinden zijn? Ik denk zelf denk dat het ongeveer 2 weken is, maar staat het dan op nul of een verminderde waarde? Kun je helpen want ik wil niet in de problemen komen omdat ik soms een blowtje rook. Groetjes, Kevin

Hoi Kevin, ik weet niet waarvoor je op cannabisgebruik getest wordt, maar ik kan me voorstellen dat het je in de problemen kan brengen. Cannabisgebruik is helaas nog steeds bevooroordeeld, zelfs na 40 jaar gedoogbeleid. Hoewel je een paar uur na het roken van wiet of hasj al geen effect meer voelt en dus in feite al nuchter bent, kun je nog wel positief getest worden. Van alle verschillende genotsmiddelen is cannabis helaas het langst in je lichaam terug te vinden, vijf dagen tot maximaal 3 weken om precies te zijn.

Halfwaardetijd en vetweefsel

Om te kunnen begrijpen waarom de sporen van cannabis zo lang in de urine terug te vinden zijn, moet je weten dat er getest wordt op de afbraakstoffen. Daarbij is de zogenaamde halfwaardetijd een belangrijke factor. De halfwaardetijd is de tijd waarin het lichaam de concentratie van een stof in het bloed halveren kan.

Bij cannabis gaat de afbraak van de werkzame stoffen niet in een keer zoals bij andere genotsmiddelen, maar in twee etappes, daarom duurt het ook zo lang voor er niets meer van in je urine terug te vinden is. Eerst komt het in je bloed terecht en daarna wordt het afgegeven aan je vetweefsel. Vervolgens geeft het vetweefsel de stoffen weer heel langzaam af aan je bloed. De halfwaardetijd van de eerste stap (afgifte door bloed aan het vetweefsel) is vrij kort, ongeveer een half uur maar. De halfwaardetijd van de tweede stap (afgifte door vetweefsel aan het bloed) is echter een stuk langer, namelijk 2 tot 7 dagen.

screenyweeny_silikon_silicone_fake-penis_whitemulatte_beast_zoom

In Amerika zijn urinetesten veel gebruikelijker, bijvoorbeeld wanneer je gaat solliciteren. Hier hebben slimmerikken iets op gevonden, een namaakpiemel met schone urine.

Van die laatste stap merken we niets meer want na 2 tot 4 uur is het stonede gevoel immers weer weg. Toch zul je dus nog veel langer dan deze 4 uur positief op cannabis getest kunnen worden. Hoe lang precies dat verschilt een beetje per persoon. Rook je alleen soms een jointje dan kun je ervan uitgaan dat de cannabis al na een dag of vijf niet meer te zien is in je urine. Rook je echter dagelijks dan kan het wel drie weken duren voordat de cannabis niet meer terug te vinden is. Ook verschilt de afbraaksnelheid, mede door de hoeveelheid vetweefsel per persoon.

Als je er dus helemaal zeker van wil zijn dat je voor je driemaandelijkse urinetest slaagt, dan kun je het beste een onthoudingsperiode van drie weken aanhouden Kevin. Het is wellicht vervelend, maar het voordeel hiervan is dat je na elke urinetest weer zo stoned wordt als van je allereerste jointje ooit!

Muna

 

(advertentie)