(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, Ik heb een poging gedaan om alle data die je dagelijks kwijt wilt in een schema te vatten. Het is een eerste versie van mijn schema, dus ik sta open voor verbeteringen. Dit is dus geen voedingsschema, maar een datablad waar je alles als het goed is op kwijt kan wat je meet en doet. Ik hoop dat het een goede basis is en dat ik niets ben vergeten? Groet, Erik

Hallo Eric,

Nou, je hebt er in ieder geval wel over nagedacht, dat is altijd goed! Voor ik verder ga deel ik je schema even als PDF zodat iedereen weet waar ik het over heb, download het schema hier. Natuurlijk heb ik je schema even goed bestudeerd en het valt me op dat je het lichtregime langzaam naar 12 uur af wil bouwen en in de laatste twee weken nog verder naar beneden schroeft tot 10 uur licht in de laatste week. Ik denk dat je de wekelijkse updates van Kroblo goed hebt gelezen, klopt dit?

Werken met een schema is zeker een goed idee, door van tevoren goed na te denken en een plan van aanpak te maken heb je een beetje houvast tijdens de cyclus. Wat nog een groter voordeel wordt wanneer je ook goed bijhoudt wat er gaandeweg allemaal gebeurt in je kweekruimte. Door alles goed bij te houden kun je gemakkelijk kijken wat je hebt veranderd wanneer er iets met de planten mocht misgaan. Houd er echter wel rekening mee dat een plant een levend organisme is en dat hij dus wellicht niet exact volgens schema zal groeien. Kweken blijft sowieso altijd ook een kwestie van goed kijken naar je plant en daarop anticiperen. Gebruik je schema dus om alles bij te houden en niet als een handleiding van wat je allemaal moet doen.

Kijkend naar jouw schema valt me zogezegd op dat je geleidelijk overgaat van 24 uur naar 12 uur licht. Ook zie ik dat je slechts drie dagen de tijd neemt om te kiemen, is dit niet wat kort? Verder wil je na 1 week al bloeien, dit kan prima, maar houdt wel in dat je planten niet al te groot zullen worden. Wellicht kun je iets meer tijd nemen voor de groeifase?

kweekschema

Ik zie in je schema ook niet opgenomen wanneer je gaat verpotten? Het is een goed idee om dat ook in te plannen denk ik. Temeer omdat het aan te raden valt om na het verpotten in ieder geval nog 1 week hersteltijd te nemen voor je de planten in de bloei zet. Denk er eens over na.

De mooiste toppen krijg je voornamelijk door ervoor te zorgen dat je planten gedurende de hele cyclus gezond zijn

Verder zie ik dat je onderscheid maakt tussen de pH en EC waarden ’s ochtends (AM) en ’s middags (PM). Vanwaar is dit? Ben je van plan om twee keer per dag water te geven? Vaker kleinere beetjes water geven is op zich goed, alleen denk ik dat 1 keer per dag, bij voorkeur in de ochtend, beter zou zijn. In de laatste drie dagen ga je ijswater geven om de trichoomproductie op te voeren, een goed idee maar verwacht hier geen wonderen van. De mooiste toppen krijg je voornamelijk door ervoor te zorgen dat je planten gedurende de hele cyclus gezond zijn.

Over het algemeen genomen zou ik zeggen, goed dat je een schema gemaakt hebt, ik zou alleen minimaal een weekje extra inplannen voor de groeifase en ook wat extra ruimte maken voor aantekeningen waarin je kunt beschrijven hoe de planten erbij staan. Laten ze hun bladeren hangen of staan ze fier omhoog, vergeelt er iets? Dat soort dingen, daaraan kun je namelijk bepalen wat je planten in de praktijk nodig hebben.

Veel succes Erik, lekker bezig!

(advertentie)