(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al langer kon je op diverse Amerikaanse en Canadese universiteiten cursussen van één trimester of een minor in wiet volgen. Maar vanaf nu is er voor studenten ook de mogelijkheid om echt de diepte in te gaan en 4 jaar aan de universiteit cannabis als hoofdvak (major) te kiezen. De eer van de primeur gaat naar Colorado State University-Pueblo.

Onderwijs sluit aan op snelgroeiende business

Wiet als major studievak zat er natuurlijk ook wel aan te komen, aangezien de legale cannabismarkt in Noord-Amerika inmiddels een miljardenindustrie is geworden. En als er met een vak (veel) geld verdiend kan worden kan je er ook voor studeren, zo werkt het onderwijssysteem natuurlijk ook wel. Bovendien komen er heel wat verschillende disciplines kijken bij legale wiet: van zaadje tot verkoop en alles wat daar aan groeien, bloeien, oogsten, verwerken en bewerken tussenzit.

Enter Colorado State University’s Pueblo campus, waar je vanaf komende herfst zelfs je major – ofwel universitaire hoofdstudie – aan onze geliefde plant kunt besteden.

Nieuwe studierichting: Cannabis Biology and Chemistry

Vorige vrijdag kreeg de uni toestemming voor de cannabis major van ambtenaren van het Colorado Department of Higher Education (hihi, higher). Het zal ook geen toeval zijn dat het hier Colorado betreft, de eerste staat immers in de VS die in januari 2014 in de praktijk recreatieve wiet gelegaliseerd heeft. De officiële titel van het ‘bachelor’s of science degree program’ is trouwens: Cannabis Biology and Chemistry. En zoals gezegd is dit een heuse primeur voor de VS, want tot nu toe kon je eigenlijk alleen minors of losse trimester-cursussen in wiet volgen.

“Deze nieuwe major is een pro-actieve respons op een snel veranderende nationale situatie ten aanzien van de cannabisplant”, stelt de universiteit in hun aanvraag bij het staatsdepartement van onderwijs. Daarmee verwijst men uiteraard naar de mening van het volk (inmiddels is 67% van alle Amerikanen vóór legalisering) en naar de legalisering van zowel medicinale als recreatieve wiet in talrijke staten.

Scheikunde en biologie staan centraal

De opleiding valt onder de afdeling scheikunde op CSU-Pueblo en de inhoud focust ook met name op scheikunde en biologie cursussen, met daarnaast enkele colleges in wiskunde en natuurkunde. Studenten kunnen kiezen uit twee routes: of een ‘natural products’ insteek met de focus op biologie, of een analytisch traject dat de nadruk op scheikunde legt.

[tekst gaat verder onder de illustratie]

Vanaf komend studiejaar kan een select gezelschap in Colorado zeggen dat ze ‘wiet (be)studeren’… [beeld: Nastasia Raduga / Shutterstock]

Afgestudeerden kunnen een carrière beginnen in de cannabis- of hennepindustrie of bij de overheid. Maar ze kunnen volgens de universiteit in Colorado ook concurreren in een breed zakelijk veld buiten de wietbranche, zoals landbouw, voedselwetenschap, biochemie en milieuwetenschap. ‘Het opleiden van studenten die in staat zijn om cannabiswetenschap te begrijpen is een vereiste voor de industrie – in al haar aspecten – om effectief  en veilig voor consumenten te zijn’, aldus CSU.

Wiet is geen klein bier

En zoals al gezegd hebben we het ook niet over klein bier als we over de legale wietbusiness in de VS praten. Neem alleen al de staat Colorado waar je voortaan wiet kunt studeren. Er wonen nog geen zes miljoen mensen, maar tussen 2014 en juni 2019 werd er volgens het Department of Revenue voor 6,56 miljard dollar aan legale cannabisproducten verkocht. Dankzij belastingen en licenties kon de schatkist van de staat zodoende meer dan 1 miljard dollar aan extra inkomsten ontvangen!

Geen wonder dus dat CSU-Pueblo veel belangstelling verwacht voor hun nieuwe studierichting. In hun beleidsvoorstel wordt een aantal van 60 afgestudeerden in wiet genoemd na 4 jaar. En daar blijft het naar verwachting van het Colorado Department of Higher Education niet bij ook. Dat gaat er vanuit dat dit slechts de eerste van diverse cannabisopleidingen is aan de universiteiten van Colorado, U.S.A.

[openingsbeeld: VDB Photos/Shutterstock]
(advertentie)